Επιδότηση έως 25.000 ευρώ σε αλιείς για απόσυρση βιντζότρατας

Με το ποσό των 5.750.000 ευρώ διαμορφώνεται πρόγραμμα για την απόσυρση σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφοι, του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)».

Η επιδότηση της απόσυρσης του αλιευτικού εργαλείου γίνεται με το ύψος του κατ΄ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) να ορίζεται σε 25.000€ ανά σκάφος για αλιευτικά σκάφη που ενεργοποίησαν άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) έστω και για μία από τις χρονιές 2017, 2018, 2019 ή 2020 και σε 20.000€ ανά σκάφος για αλιευτικά σκάφη, που είχαν αλλά δεν ενεργοποίησαν την άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) τα αντίστοιχα έτη.

Δικαιούχοι είναι οι επαγγελματίες αλιείς – πλοιοκτήτες των 232 αδειοδοτημένων επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» σε όλη την Επικράτεια (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) αναλογικά με το ποσοστό ιδιοκτησίας τους,  εφ΄ όσον τα σκάφη τους διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ κατά το έτος 2020, δραστηριοποιούνται στην αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» και θα έχουν προβεί στην κατάργηση του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» με διαγραφή του από την αλιευτική άδεια του σκάφους και καταχώρηση της διαγραφής του εργαλείου αυτού στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο.

Επισημαίνεται ότι οι αλιείς μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν κανονικά τις αλιευτικές δραστηριότητες τους με άλλα αλιευτικά εργαλεία (ως παράκτιοι) για τα οποία διατηρούν άδεια.

Η αίτηση/δήλωση γίνεται σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών από την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του εν λόγω αλιευτικού εργαλείου δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η μέχρι σήμερα δραστηριοποίησή τους γινόταν είτε δοκιμαστικά είτε κατά παρέκκλιση με συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης, που έληξε το Μάρτιο του 2020.

Η συγκεκριμένη απόφαση, την οποία υπογράφουν από κοινού ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης ελήφθη με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση και την αποτροπή υπερεκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων.

Πηγή : agronews

Αφήστε μια απάντηση