Δράσεις Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μήλου για την πρόληψη και τυχόν καταστολή θαλάσσιας ρύπανσης

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μήλου, δείχνοντας ουσιαστική ευαισθησία στα θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, οργανώνει και  εφέτος θεωρητική και πρακτική Εκπαίδευση στην Αντιμετώπιση τυχόν Θαλάσσιας Ρύπανσης, την Τρίτη 14/12 και την Τετάρτη 15/12.

Η εκπαίδευση, για μία ακόμα φορά, θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια της εξειδικευμένης Εταιρείας “ΜΕΤΟΠΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ”, η οποία εκτός των άλλων έχει υπάρξει πολύτιμος αρωγός του ΔΛΤ και σε πραγματικά περιστατικά ρύπανσης.

Το θεωρητικό τμήμα της Εκπαίδευσης θα λάβει χώρα τις πρωινές ώρες της 14ης Δεκεμβρίου  από 09.00 έως 12.00  στην Αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου. Κατά τη διάρκειά της θα αναλυθούν θέματα που αφορούν στους τύπους ρυπογόνων ουσιών που ενδέχεται να εισέλθουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, στους τρόπους εισροής αυτών, αλλά και στις μεθόδους αντιμετώπισης ανάλογων συμβάντων, όπως και στα μέσα που χρησιμοποιούνται, ενώ θα προβληθεί και VIDEO με Άσκηση μεγάλης κλίμακας σε άλλο φορέα.

Παράλληλα η εκπαίδευση θα διεξαχθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από την COVID-19, κρατώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, μάσκες προστασίας, και απαραίτητο πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή αρνητικό Rapid Test τελευταίου 48ώρου .

Η πρακτική εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί την 15η Δεκεμβρίου και από ώρας 09.00 έως 12.00, στο Λιμένα του Αδάμαντα.

Σύμφωνα με την εν λόγω οργάνωση, θα συγκεντρωθεί σε επιλεγμένο σημείο του Λιμένα του Αδάμαντα (το οποίο θα προσδιοριστεί επιτόπου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες), η Ομάδα Αντιρρύπανσης του ΔΛΤ που συγκροτείται από εθελοντές του Νησιού μας και θα παρακολουθήσει την παρουσίαση του εξοπλισμού που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, ενώ θα αναλυθούν και οι τρόποι χρήσης αυτού, ανάλογα με τη φύση της διαρρεούσης ουσίας που ενδέχεται να παρατηρηθεί.

Εν συνεχεία θα εκτελεστεί Άσκηση Αντιρρύπανσης, το σενάριο της οποίας θα προβλέπει Διαρροή Πετρελαιοειδών Αποβλήτων από άγνωστο σκάφος.

Σύμφωνα με το σενάριο θα τοποθετηθούν πλωτά φράγματα γύρω από την εντοπισθείσα κηλίδα, με τη βοήθεια  σκάφους της τοπικής Εταιρείας (VICHOS TUGS), η οποία έχει αναλάβει την  ευθύνη να το διαθέτει πάντα και στα πραγματικά συμβάντα

Επομένως με την παρούσα ανακοίνωση  ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΛΤ Μήλου προσκαλεί όσους από  τους συμπολίτες μας  επιθυμούν να ενισχύσουν την τοπική ομάδα άμεσης επέμβασης σε περίπτωση ενός συμβάντος θαλάσσιας ρύπανσης, εκτός αυτών που παραδοσιακά συμμετέχουν, οι οποίοι αποτελούν μέρος του ανθρώπινου δυναμικού του Λιμεναρχείου Μήλου,  του Δήμου Μήλου, της ΔΕΗ Μήλου, της LAVA Μήλου και της IMERYS.

 

Ο Πρόεδρος Δ.Σ Δ.Λ.Τ Μήλου

 

Νίνος Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση