Βελτιωμένες προσφορές από τους δύο υποψήφιους στρατηγικούς εταίρους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη γεωθερμία

Βελτιωμένες προσφορές ζήτησε και έλαβε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τους δύο εναπομείναντες στον διαγωνισμό επιλογής στρατηγικού εταίρου για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στα 4 γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας των οποίων έχει την εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τόσο η Helector S.A. που ανήκει στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όσο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από κοινού με την «αδελφή» εταιρεία Terna Aioliki Xerovouniou S.A. έχουν ήδη βελτιώσει τις δεσμευτικές προσφορές που υπέβαλλαν, και τις επόμενες ημέρες πρόκειται η Επιτροπή Αξιολόγησης να φέρει το πόρισμά της στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκειμένου να ληφθεί απόφαση.

Πρόκειται για διαγωνιστική διαδικασία που αφορά την αξιοποίηση, μέσω κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των γεωθερμικών πεδίων των Μεθάνων, της Λέσβου, της Νισύρου, και του νησιωτικού συμπλέγματος Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, των οποίων την εκμετάλλευση έχει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαδικασίες επιλογής του στρατηγικού εταίρου και να υπογραφεί σύντομα η σύμβαση συνεργασία.

Η συνεργασία με την εταιρεία που θα επιλεγεί θα αφορά την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας με την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος τουλάχιστον 8MW για τη Λέσβο και 5MW για καθένα από τα υπόλοιπα πεδία. Εάν κριθεί από τις έρευνες ότι υπάρχει υψηλότερο δυναμικό, θα αυξηθεί και η ισχύς των γεωθερμικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Τις ερευνητικές γεωτρήσεις ωστόσο θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με «δικές της δυνάμεις» και μάλιστα θα ξεκινήσουν σύντομα, παράλληλα με την εξέλιξη των διαδικασιών επιλογής του στρατηγικού εταίρου.

Το «αγκάθι» που αφορά την επιφυλακτικότητα αν όχι άρνηση των κατοίκων κάποιων νησιών, κυρίως λόγω των προβλημάτων κατά την παλιά απόπειρα εκμετάλλευσης που έγινε στη Μήλο τη δεκαετία του 1980, η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί όταν οι κάτοικοι ενημερωθούν για την τεχνολογική πρόοδο που έχει εν τω μεταξύ συντελεστεί και επιτρέπει την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας χωρίς την πρόκληση περιβαλλοντικών βλαβών.

Αφήστε μια απάντηση