Μέσα στις επόμενες μέρες η προκήρυξη της διασύνδεσης Φολέγανδρος-Μήλος-Σέριφος

Βασικός όρος και προϋπόθεση για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης στο μέγεθος των στόχων που έχουν τεθεί για το 2030 συνιστά η ύπαρξη και ανάπτυξη ισχυρών δικτύων, όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης από το βήμα του 4ου Athens Investment Forum.

Κατά την σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Μανουσάκης υπενθύμισε τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για επενδύσεις 5 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας με στόχο την διασύνδεση όλων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και ταυτόχρονα την ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες. Στάθηκε επίσης, με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ανάπτυξη καλωδίου διασύνδεσης, στην συνολικότερη εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την δημιουργία ισχυρών ενεργειακών δρόμων, μεταξύ των οποίων είναι και η διασύνδεση, εκτός της Αιγύπτου και με Ισραήλ.

«Με τις διασυνδέσεις η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και ταυτόχρονα ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια» ανέφερε σχετικά. Επίσης διαμορφώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τυχόν απώλειες του συστήματος (μειωμένη εγχώρια παραγωγή προς κάλυψη της ζήτησης) και ταυτόχρονα, ανοίγει η προοπτική των εξαγωγών πλεονάζοντος φορτίου που θα προκύπτει από τις ΑΠΕ, από την Ελλάδα προς γειτονικές χώρες.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βγει ο διαγωνισμός για την διασύνδεση Φολεγάνδρου-Μήλου-Σέριφου με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 400 εκατ. ευρώ και σχεδιασμό ολοκλήρωσης του έργου το 2024.

Με τα έργα διασύνδεσης, ο ΑΔΜΗΕ συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση καθώς επιτυγχάνει την δημιουργία πρόσθετου ηλεκτρικού «χώρου» συνολικής ισχύος 17 GW για την απορρόφηση πράσινης ενέργειας και δημιουργεί όφελος 4,5 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές, μειώνοντας τις χρεώσεις ΥΚΩ. Τέλος, η υλοποίηση των διασυνδέσεων αυξάνει την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος, όπως ανέφερε, καταλήγοντας στην ομιλία του.

Ακολουθούν σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ με τα βασικά σημεία της Ομιλίας του κ. Μανουσάκη στο Athens Investment Forum 2021. 

Οι ενεργειακές υποδομές που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της απολιγνιτοποίησης. Μέσα από έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και την ενίσχυση του Συστήματος Μεταφοράς, ο Διαχειριστής απαντά στις πολλαπλές προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής.

  • Προϋπόθεση τα ισχυρά δίκτυα ηλεκτρισμού για την ενεργειακή μετάβαση

Την τελευταία διετία βιώνουμε μια πρωτοφανή κλιματική κρίση, με ακραίες θερμοκρασίες και πρωτοφανούς έντασης καιρικά φαινόμενα. Τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε μια κρίση τιμών στην Ενέργεια, η οποία ξεκίνησε από την αγορά φυσικού αερίου και έχει διαχυθεί πλέον σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η απάντηση και στις δύο αυτές κρίσεις είναι κοινή: αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Όμως η μετάβαση με βιώσιμους όρους προϋποθέτει ισχυρά δίκτυα που θα μεταφέρουν ικανές ποσότητες καθαρής ενέργειας από την περιοχή που αυτή παράγεται, στην περιοχή που αυτή καταναλώνεται. Την τελευταία τετραετία, ο ΑΔΜΗΕ χτίζει ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές.

  • Χαμηλότερες τιμές και ενεργειακή ασφάλεια μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων

Με ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές για όλους τους καταναλωτές.  Ταυτόχρονα, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια. Μια χώρα που βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ή μια φυσική καταστροφή, θα μπορεί να αντισταθμίζει τυχόν απώλειες στο Σύστημα με εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες. Αντίστοιχα, όταν θα έχει πλεόνασμα παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα μπορεί να εξάγει το πλεονάζον φορτίο προς όφελος της αγοράς.

  • Ανάγκη για πιο γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Η κλιματική κρίση που βιώνουμε την τελευταία διετία έχει εντείνει τον προβληματισμό σχετικά με τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης. Η θέση μας είναι ότι η απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να γίνει με ταχύτητα και συνέπεια στον εθνικό σχεδιασμό όπως αποτυπώνεται στο ΕΣΕΚ. Παράλληλα, απαιτείται απογείωση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εάν θέλουμε να προλάβουμε το «τρένο» της ενεργειακής μετάβασης χωρίς να διακυβεύεται η ενεργειακή επάρκεια.

  • Ο ΑΔΜΗΕ θεματοφύλακας της σταθερότητας στο ηλεκτρικό σύστημα

Ο ρόλος μας ως θεματοφύλακα της ενεργειακής ασφάλειας είναι να επισημάνουμε το «mind the gap». Την αναγκαιότητα, δηλαδή, η ενεργειακή μετάβαση να γίνει με ασφάλεια. Στις μελέτες επάρκειας που καταρτίζουμε και επικαιροποιούμε κάθε χρόνο, επισημαίνουμε ότι η απόσυρση των συμβατικών μονάδων θα πρέπει να συμβαδίζει με την ένταξη στην παραγωγή νέων μονάδων, ώστε να αναπληρώνεται η παραγόμενη ισχύς. Παράλληλα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες φέρνουν το ηλεκτρικό σύστημα στα όριά του και σε επίπεδο λειτουργίας. Τα παρατεταμένα κύματα ψύχους ή καύσωνα, προκαλούν εκτίναξη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εκτοξεύτηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 10,6 GW εν μέσω καύσωνα. Ο ρόλος μας είναι να εφιστούμε την προσοχή στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ζητώντας λειτουργική ετοιμότητα των μονάδων καθώς και επάρκεια καυσίμου, όταν αυτό απαιτείται. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, εν όψει του χειμώνα και εν μέσω κρίσης στις τιμές της ενέργειας.

Πηγή : energypress

Αφήστε μια απάντηση