Θεσπίζεται πλοίο ασφαλείας

Θέσπιση πλοίου ασφαλείας σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, προσπαθεί να περάσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προωθεί στο σχέδιο νόμου που αφορά τον Τουρισμό, ειδικό άρθρο, στο οποίο γίνεται σαφής αναφορά στο θέμα των απεργιών των ναυτεργατών με τρόπο πλάγιο, όπως ότι: “Θεσπίζεται υποχρέωση εξασφάλισης ελάχιστης επικοινωνίας των νήσων μέσω ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όταν για οποιοδήποτε λόγο υφίσταται αδυναμία εκτέλεσης τακτικών δρομολογίων”.

Άμεση είναι η αντίδραση της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ, η οποία κάνει λόγο για μια ” άθλια και αντιδημοκρατική μεθόδευση που υπονομεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας”.

Να σημειωθεί ότι το σχετικό θέμα περί κατάργησης των απεργιών των ναυτεργατών, έγινε προσπάθεια να περάσει και πάλι μέσω σχετικού άρθρου την περασμένη άνοιξη, κάτι που τελικά μετά από τις έντονες αντιδράσεις που είχαν υπάρξει, είχε αποσυρθεί.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι το σχετικό θέμα περί πλοίου ασφαλείας που θα συνδέει το κέντρο με τα νησιά σε περίπτωση απεργίας των ναυτεργατών, ήταν αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων, αλλά και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το άρθρο 26

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο νόμου για τον Τουρισμό που προωθεί για την βουλή ο ΥΝΑ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο άρθρο 26 επανέρχεται η διάταξη για την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας στον χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Σημειώνουμε ότι παρόμοια μεθόδευση επιχειρήθηκε στον νόμο 4150/2013 επί υπουργίας Κώστα Μουσουρούλη με τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

“Άρθρο 26

Πλοίο Ασφαλείας

1. Θεσπίζεται υποχρέωση εξασφάλισης ελάχιστης επικοινωνίας των νήσων μέσω ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όταν για οποιοδήποτε λόγο υφίσταται αδυναμία εκτέλεσης τακτικών δρομολογίων.

2. Το πρόγραμμα δρομολογίων ελάχιστης επικοινωνίας ασφαλείας τίθεται σε εφαρμογή, εν όλω ή εν μέρει, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία διαπιστώνεται η αδυναμία εκτέλεσης δρομολογίων και αιτιολογείται η προσφυγή στο μέτρο αυτό. Η ως άνω απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κοινοποιείται στις αντίστοιχες ναυτιλιακές εταιρείες και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων-ναυτικών και επιδίδεται στους πλοιάρχους των κατά περίπτωση πλοίων. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και τα πληρώματα των υποδειχθέντων πλοίων υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την εκτέλεση των αντίστοιχων δρομολογίων. Η απόφαση αυτή δεν θεμελιώνει ουδεμία αξίωση αστικής φύσεως κατά του Δημοσίου.

3. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δύναται να αποφασίζει την εκτέλεση έκτακτου μεμονωμένου δρομολογίου πλοίου ασφαλείας, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας υγείας ή κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών.

4. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται κυρώσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος υλοποίησης της ελάχιστης επικοινωνίας της χώρας με άλλες χώρες, με τις οποίες αυτή συνδέεται με τακτικά δρομολόγια”.

Η αντίδραση της ΠΕΝΕΝ

Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια άθλια και αντιδημοκρατική μεθόδευση που υπονομεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, το οποίο, όπως σημειώνει, κερδήθηκε και κατοχυρώθηκε με τους αγώνες και το αίμα των Ελλήνων ναυτεργατών. Θεωρεί γελοίο τον ισχυρισμό ότι με τον δραστικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος εξασφαλίζεται η ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση. “Το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά και έχει δραματικά επιδεινωθεί όχι από τις απεργίες των Ναυτεργατών αλλά από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, τον νόμο 4150/2013 που καταργεί την δεκάμηνη λειτουργία των πλοίων, περιορίζει δραστικά τα δρομολόγια, μειώνει στους 2-3 μήνες την δρομολόγηση των ταχύπλοων σκαφών, δίνει νέα προνόμια στους εφοπλιστές και στην ουσία βάζει την ταφόπλακα στην απασχόληση των Ελλήνων Ναυτεργατών στον ευαίσθητο και νευραλγικής σημασίας τομέα των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών”.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια, αποτέλεσμα αυτού του τερατουργήματος, όπως λέει, είναι ο παννησιωτικός ξεσηκωμός στις Κυκλάδες, σε ολόκληρο το Αιγαίο, μέχρι και το Ιόνιο. “Ορισμένοι, λαλίστατοι πρωταγωνιστές της αντιλαϊκής μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής, περιφερειάρχες που τους έπιασε ο πόνος για πλοίο ασφαλείας στην διάρκεια των απεργιακών μας κινητοποιήσεων, αμφισβητώντας έτσι τα κατοχυρωμένα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά και συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες των Ναυτεργατών, περιέργως σιωπούν μπροστά στο αίσχος με τις περικοπές δρομολογίων, την αποδρομολόγηση νέων πλοίων και την απομόνωση δεκάδων νησιών που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα από την κατάρρευση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ θα πρωτοστατήσει ενάντια σε οποιαδήποτε κυβερνητική απόπειρα και μεθόδευση να καταργηθεί – με όποιο τρόπο αυτό επιχειρηθεί -το δικαίωμα της απεργίας. Καλούμε την Διοίκηση της ΠΝΟ να βγει από την χειμέρια νάρκη που βρίσκεται όλα τα τελευταία χρόνια (στα πλαίσια της αγαστής ταξικής συνεργασίας με τους εφοπλιστές και το ΥΝΑ) και να αντιληφθεί ότι η καταστρατήγηση του δικαιώματος της απεργίας καταργεί ντε φάκτο και τον δικό της ρόλο , αλλά κυρίως θα αποδυναμώσει κάθε συλλογική και συνδικαλιστική προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών. Τα πολιτικά κόμματα καλούνται να τοποθετηθούν και να μην νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους την αντισυνταγματική και αντιναυτεργατική αυτή εκτροπή”, αναφέρει ο πρόεδρος, Νταλακογεώργος Αντώνης

Απρίλιος του 2013

Αντιδράσεις στο ναυτεργατικό κόσμο, είχε προκαλέσει τον περασμένο Απρίλιο, η πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας, Κώστα Μουσουρούλη στη Βουλή, προς τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις»

να μπορεί να εξασφαλιστεί στη διάρκεια μιας απεργίας των ναυτικών που ξεπερνά τις 48 ώρες, ο απαιτούμενος αριθμός ακτοπλοϊκών δρομολογίων, για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος στα νησιά.

Ο υπουργός είχε πει τότε ότι, αν όλα τα κόμματα συναινέσουν και τοποθετηθούν, τότε θα μπορέσει να υπάρξει μια συγκεκριμένη λύση, καθώς, όπως υποστήριξε, στην ουσία πρόκειται για την επέκταση της αρχής που υπάρχει κατά τη διάρκεια μιας απεργίας, δηλαδή, να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας όπως στα νοσοκομεία.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Γιάννης Χαλάς, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση, είχε τονίσει ότι “οι ναυτικοί δεν είναι υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων τους”, προσθέτοντας ότι «οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών όπως και το χρονικό τους διάστημα, αποφασίζεται μόνο από την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ καλώντας “τα κόμματα της συγκυβέρνησης να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα στους ναυτεργάτες”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογιώργος σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ίδιο χρονικό διάστημα είχε ονομάσει “κατάπτυστο” το συγκεκριμένο σχέδιο», καθώς επίσης είχε μιλήσει και για «φασιστική και αντιδημοκρατική προτεινόμενη ρύθμιση», που στοχεύει στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. Μάλιστα είχε προειδοποιήσει ότι καμιά αντιδημοκρατική ρύθμιση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Το θέμα δρομολόγησης πλοίου-ασφαλείας σε περιόδους απεργίας των ναυτικών, είχε τεθεί αρχικά στη βουλή από το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής του κόμματος υπεύθυνος για θέματα ναυτιλίας, Κώστας Τριαντάφυλλος είχε ζητήσει να υπάρχειη δυνατότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης με πλοίο ασφαλείας σε περιόδους απεργίας, αλλά και το δικαίωμα του ναυτικού να είναι πραγματικά ελεύθερος και να ασκεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην απεργία και να μην είναι η πρώτη επιλογή η πολιτική επιστράτευση.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης στην ακρόαση των φορέων για το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή είχε πει ότι οι νησιώτες συμπαραστέκονται στους αγώνες των εργαζομένων ωστόσο αρκετές είναι οι φορές που βρίσκονται σε ομηρία. Είχε προσθέσει δε ότι δεν είναι δυνατόν να χρειάζεται οξυγόνο το νοσοκομείο και το πλοίο να είναι δεμένο στον Πειραιά.

Πηγή : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Αφήστε μια απάντηση