Ο άνεμος είναι ένα στοιχείο της φύσης που συνδέει το παρελθόν αλλά και το παρόν της κυρίας Νίκης Καραγκουλέ. Λίγο προτού πέσει στα βαθιά νερά των αερομεταφορών, διοικώντας μια μικρή αλλά ανερχόμενη αεροπορική εταιρεία, η νεαρή απόφοιτη του London School of Economics υπήρξε στέλεχος του ομίλου της BCI. Πρόκειται για μία από τις πολλές επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας που ίδρυσε ο πατέρας της Δημήτρης Καραγκουλές, από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Αριστεράς, μαζί με τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕ και τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα. Στην αγορά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η γοητευτική διευθύνουσα σύμβουλος της Sky Express, της εταιρείας που μπήκε επιθετικά στα αεροπορικά δρομολόγια τους τελευταίους μήνες σπάζοντας το μονοπώλιο της Aegean, μεγάλωσε σε μια οικογένεια με βαθιές πολιτικές ρίζες. Ο πατέρας της διετέλεσε ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς και αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1991, στα χρόνια της μεγάλης διάσπασης. Διαδραμάτισε μεν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη του Συνασπισμού, αλλά αφοσιώθηκε τελικά στις μπίζνες της πράσινης ενέργειας και ουκ ολίγων άλλων επιχειρήσεων, έχοντας συνεταίρους μερικά από τα προβεβλημένα και άλλα, λιγότερο γνωστά, στελέχη της σημερινής κυβέρνησης.
Η δε γιαγιά της υπήρξε μια ιστορική προσωπικότητα της Αριστεράς, με σπουδαίο αντιστασιακό έργο, στρατευμένη στη νεολαία της Κατοχής (ΕΠΟΝ), από την οποία η μικρή Νίκη πήρε το όνομά της και πιθανότατα την προσήλωση στους στόχους, το πείσμα και την αυτοκυριαρχία της.
Η ειρωνεία για την οικογένεια είναι ότι μία μέρα μετά τις εθνικές εκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η γηραιά Νίκη Καραγκουλέ, που ζούσε με το όραμα της μεγάλης αλλαγής, άφησε την τελευταία της πνοή. «Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά Νίκη Καραγκουλέ, μια ανάσα πριν προλάβει να δει να γίνεται πραγματικότητα το όραμά της για κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, για το οποίο αγωνίστηκε με πάθος σ’ όλη της τη ζωή, σ’ όλες τις κρίσιμες καμπές της Ελληνικής Ιστορίας», έγραφε το αποχαιρετιστήριο γράμμα της οικογένειας που δημοσιεύτηκε εκείνες τις μέρες στην «Αυγή». Λίγους μήνες αργότερα, η χώρα ζει στους ρυθμούς των capital controls και η 32χρονη Νίκη προετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη ανατροπή στην επαγγελματική της σταδιοδρομία.
Η μεταπήδηση στον κόσμο των αερομεταφορών
Σε ένα νομικό γραφείο των Αθηνών και με τη μεσολάβηση τρίτων λέγεται ότι έγινε η πρώτη συνάντηση με τον σημερινό της εργοδότη, τον ιδρυτή του ομίλου Αviareps Γιάννη Γρύλο. Ο Κρητικός επιχειρηματίας δεν είναι ξένος με τις ιπτάμενες μπίζνες, καθώς υπηρετεί έναν όμιλο επιχειρήσεων ποικίλων δραστηριοτήτων με 4.000 εργαζομένους και ναυαρχίδα τη Swissport. Πρόκειται για την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης που έδωσε πέρυσι 18 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Skyserv (πρώην Olympic Handling) από την MIG, ελέγχοντας σήμερα περίπου το 80% των ελληνικών αεροδρομίων.
Με καταγωγή από τα Ανώγια, άνθρωπος τραχύς, απαιτητικός και με επιτυχημένη πορεία, αν κρίνει κανείς από την εξέλιξη του ομίλου του (τζίρος 70 εκατ. και καθαρά κέρδη 15 εκατ. ευρώ το 2015), ο Γιάννης Γρύλος δεν υπήρξε ποτέ εύκολος παίκτης. Θα μείνει στην ιστορία των αεροπορικών εταιρειών η απόφαση της Swissport το 2012 να καθηλώσει στο έδαφος για περίπου δύο εβδομάδες τα αεροπλάνα της Sky Express προκαλώντας εικόνες χάους στα ελληνικά αεροδρόμια. Οι διαφωνίες σε θέματα στρατηγικής και οι οικονομικές διαφορές με τους ιδρυτές της εταιρείας – τον πιλότο του Ανδρέα Παπανδρέου, Μιλτιάδη Τσαγκαράκη, και τον Γιώργο Μαυραντωνάκη, πρώην στέλεχος των Ολυμπιακών Αερογραμμών – θα οδηγήσουν σε ένα όχι και τόσο βελούδινο διαζύγιο, με τους παλιούς μετόχους να αποχωρούν από την εταιρεία ιδρύοντας αργότερα τη Minoan Air.
Γι’ αυτό και η επιλογή της νεαρής Νίκης να τεθεί επικεφαλής της διοίκησης της Sky Express αποτέλεσε από μόνη της έκπληξη για την αγορά των αερομεταφορών. Πώς εμπιστεύτηκαν ένα τόσο κρίσιμο πόστο σε μια άπειρη νεαρή κοπέλα αναρωτιούνται πολλοί. Κατά ορισμένες ερμηνείες, ο επιχειρηματίας διέκρινε στη Νίκη Καραγκουλέ το πείσμα και την επιμονή μιας καταρτισμένης κοπέλας με ευρωπαϊκό αέρα, που ταιριάζει στη δυναμική, στη φρεσκάδα αλλά και στο σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής εταιρείας με την οποία σκοπεύει να μπει στην αεροπορική αγορά.
Κατά άλλους, δεν αποκλείεται να μέτρησαν το πολιτικό κομμάτι της οικογενειακής διαδρομής, η δύναμη της εξουσίας, οι προσβάσεις στα κυβερνητικά κέντρα, χωρίς αυτά όμως να μηδενίζουν τις ικανότητες και τον δυναμισμό της Νίκης.
Στόχος οι 500.000 επιβάτες το 2017
Η Sky Express με τη διοίκηση Γρύλου – Καραγκουλέ άλλαξε ρότα και σε αυτό συνετέλεσε και ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές που ξεκίνησε το καλοκαίρι. Η εταιρεία μπήκε επιθετικά στην αγορά, προσφέροντας μηδενική επιδότηση σε οκτώ άγονες γραμμές και πήρε ένα σοβαρό κομμάτι της πίτας που είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.
Η Sky Express δείχνει να θέλει να μεγαλώσει γρήγορα. Έτσι, από εταιρεία εμπορευμάτων (cargo) το 2005, που αργότερα μεταπήδησε δειλά και στα εμπορικά δρομολόγια (αρχικά σε κοντινά νησιά) και το 2009 στις άγονες γραμμές, με πληρότητες όμως πολύ χαμηλές, η Sky Experss απογειώνεται. Στο δίκτυό της είναι πλέον πάνω από 20 εσωτερικοί προορισμοί, βάζοντας ψηλά τον πήχη για την επιβατική της κίνηση το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι οι 500.000 επιβάτες το 2017, από 160.000 όπου εκτιμάται ότι θα κλείσει η φετινή χρονιά και μόλις 70.000 το 2015.
Σύμφωνα με την κυρία Καραγκουλέ, μέχρι τα τέλη του 2017 θα έχει ανανεωθεί όλος ο στόλος των έξι αεροσκαφών της εταιρείας με υπερσύγχρονα ATR 48 θέσεων που κατασκευάζονται στα εργοστάσια της θυγατρικής της Airbus. Ηδη την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκε στην εταιρεία το πρώτο αεροσκάφος αυτού του τύπου από τη ανία και σταδιακά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. O δεύτερος στόχος είναι να συνδεθεί η εταιρεία με τα συστήματα κρατήσεων του εξωτερικού, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει η επικείμενη συμφωνία της με τη Hahn Air, εισχωρώντας σε ένα διευρυμένο δίκτυο αεροπορικών κρατήσεων στο οποίο συμμετέχουν περίπου 200 αεροπορικές εταιρείες. Αυτό θα επιτρέψει στους επιβάτες τη χρήση ενός ενιαίου εισιτηρίου. Γνωρίζει όμως καλά ότι εκείνο που της λείπει για να εκτιναχθεί είναι η ένταξή της σε μια μεγάλη αεροπορική συμμαχία – αντίστοιχη της Star Alliance όπου είναι ενταγμένη η Aegean. Στόχος καθόλου εύκολος, όχι όμως και ακατόρθωτος. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Sky Express υποστηρίζει ότι σήμερα η εταιρεία έχει αναπτύξει σοβαρές υποδομές και δίκτυο που θα της επιτρέψουν όχι μόνο να ανταγωνιστεί τις άλλες εταιρείες του κλάδου, αλλά να αποτελέσει και ρυθμιστή της αγοράς. «Τους χαλάσαμετη ρουτίνα 30 ετών. Πήγαιναν με την Ολυμπιακή και τώρα τους ξενίζει το κάτι διαφορετικό», υποστηρίζουν στελέχη της, απαντώντας στις αντιδράσεις που δέχεται η Sky Express από τα νησιά για τη συχνότητα των πτήσεων και το κόστος των εισιτηρίων, αλλά και για τις ανυπόστατες, όπως τις χαρακτηρίζουν, φήμες, ότι δεν μεταφέρει εμπορεύματα.
Η διοίκηση της Sky Express επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες για τον σχεδιασμό του πτητικού έργου κατά την επόμενη τετραετία στην ΥΠΑ, τονίζοντας με έμφαση ότι παρά τα εμπόδια που μπαίνουν «η Sky Express θα πάρει το μερίδιο που της ανήκει στην αγορά»
Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Μαρiάννας Τζάνε
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.