Η εξωστρέφεια «αντίβαρο» στην εγχώρια κρίση

Σε καλύτερη θέση έναντι των υπολοίπων εξακολουθούν να βρίσκονται οι εισηγμένες που έχουν έντονη παρουσία στο εξωτερικό και δεν εξαρτώνται από την ελληνική αγορά. Με αιχμή την εξωστρέφεια αλλά και τα καινοτόμα προϊόντα έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την βαθιά ύφεση στο εσωτερικό και να συντηρούν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι Coca Cola 3E, Eurodrip, Folli Follie, S&B βιομηχανικά Ορυκτά και Ικτίνος για το εννεάμηνο του 2012, οι οποίες ενίσχυσαν τα έσοδά τους παρά την κάμψη της κατανάλωσης στην Ελλάδα. Ειδικότερα, τα έσοδα της Coca Cola 3E στο εννεάμηνο του 2012 αυξήθηκαν οριακά και ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ από 5,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2011, της Eurodrip σημείωσαν άνοδο 13,5%, της Folli Follie κατά 8,5%, της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά κατά 2,8% και της Ικτίνος τριπλασιάστηκαν.

Η εξωστρέφεια και η επέκταση των εργασιών στις διεθνείς αγορές, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς είναι μονόδρομος για όσες εγχώριες εταιρείες θέλουν να έχουν μέλλον και να αντέξουν την ύφεση που θα συνεχισθεί και την επόμενη χρονιά και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Βέβαια, διευκρινίζουν ότι η στροφή αυτή δεν είναι εύκολη καθώς εκτός από σχέδιο και προγραμματισμό, απαιτούνται κεφάλαια τα οποία είναι δυσεύρετα στην παρούσα φάση, τουλάχιστον μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Προς αυτή την κατεύθυνση, υποστηρίζουν οι ίδιοι, πρέπει να στρέψει το βάρος της και η κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλλει να οικοδομήσει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, σημειώνοντας πως η εξωστρέφεια πρέπει να είναι βασικός πυλώνας μαζί με την καινοτομία. Αυτές οι εταιρείες είναι που θα επενδύσουν και θα δημιουργήσουν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε μια εποχή που η αποβιομηχάνιση κορυφώνεται και η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο». Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, που εγχώριοι και ξένοι επενδυτές «χτυπούν» κατά κύριο λόγο την πόρτα των εξωστρεφών εταιρειών, των οποίων οι δραστηριότητες τους είναι διεσπαρμένες σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και έχουν πολλές και διαφορετικές πηγές εσόδων.

Πηγή : Γιώργος Μανέττας http://www.imerisia.gr/

Share

Αφήστε μια απάντηση