Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία επίσκεψη μαθητών, εκπαιδευτικών, κατοίκων και επισκεπτών του νησιού στην Αρχαία Δεξαμενή στο Ορυχείο της Αγγεριάς. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τις Λειτουργίες Μήλου της Imerys, με στόχο να γνωρίσει η ευρύτερη κοινωνία μία άλλη διάσταση της εξορυκτικής δραστηριότητας που αφορά στην ανεύρεση αρχαιολογικών θέσεων και ευρημάτων και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η Αρχαία Δεξαμενή, που χρονολογείται στα μέσα του 6ου μέχρι τα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα, ήλθε στο φως από την υπηρεσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κατά τη διάρκεια διερευνητικών εργασιών που έγιναν στο πλαίσιο επέκτασης των ορυχείων Αγγεριάς-Κουφής-Αγ. Ειρήνης.
Ο κ. Σανούδος, Διευθυντής Λειτουργιών Μήλου, καλωσόρισε τους 200 περίπου παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση στο κάλεσμα της Εταιρίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεργασία της Εταιρίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και στην ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων, κινητών και ακίνητων, που εντοπίζονται στους χώρους εξόρυξης, αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου αυτά να διασωθούν και να αξιοποιηθούν ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά στην τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια η κυρία Πάντου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δεξαμενής, όπως το μεγάλο μέγεθος και το σπάνιο σχήμα της, στοιχεία που την καθιστούν μοναδικό και σημαντικό εύρημα. Στόχος είναι να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προκειμένου, μαζί με τα υπόλοιπα ευρήματα της περιοχής, τους δύο θαλάμους, τα κτηριακά κατάλοιπα και τον προϊστορικό οικισμό, να αποτελέσουν μία αρχαιολογική ενότητα, επισκέψιμη για την εκπαιδευτική κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πλήθος των κινητών ευρημάτων, όπως πυθάρια, αμφορείς, ανοιχτά αγγεία, σημαντικό μέρος των οποίων έχει ήδη συντηρηθεί.
Ο κ. Παπασωτηρίου, Διευθυντής Ορυχείων, αναφέρθηκε στη μεταφορά της αρχαίας δεξαμενής το 2018 από το σημείο εύρεσης στο σημείο που βρίσκεται τώρα, χαρακτηρίζοντάς το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο που ολοκληρώθηκε όμως με επιτυχία υπό την επίβλεψη του γνωστού Αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Κορρέ, εξειδικευμένου σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις διάσωσης και μεταφοράς αρχαιοτήτων. Για την ολοκλήρωση του έργου απαιτήθηκε ειδικός μηχανολογικός εξοπλισμός που μεταφέρθηκε στη Μήλο για το σκοπό αυτό.
Μετά από ένα μικρό κέρασμα, ακολούθησε επίσκεψη στο Ορυχείο της Αγγεριάς, όπου δόθηκαν πληροφορίες για την ετήσια παραγωγική του δυναμικότητα και τις χρήσεις του μπεντονίτη στην καθημερινή μας ζωή. Τέλος, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με φόντο το ορυχείο της Αγγεριάς, το οποίο μαζί με αυτό της Αγίας Ειρήνης και της Κουφής, αποτελεί το μεγαλύτερο ορυχείο μπεντονίτη στον κόσμο.
Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς της Μήλου για τη συνεργασία και ιδιαίτερα τις κυρίες Αγγελική Δαγιέλλη και Ειρήνη Νικητού που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και συντόνισαν με επιτυχία τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών.
Φωτογραφίες : Μάντη Λυκερίδου-Βελετά
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.