Ό Σύνδεσμος Επαγγελματιών Μήλου, ενημερώνει τα μέλη του για τα νέα μέτρα στήριξης

Ό Σύνδεσμος Επαγγελματιών Μήλου, ενημερώνει τα μέλη του για τα νέα μέτρα στήριξης σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών που προβλέπονται τα εξής:

1) Αναστολές φόρων και εισφορές επιχειρήσεων για όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται. Τα μέτρα είναι οριζόντια για συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε είναι ανοικτές, είτε όχι. Αφορά τον Μάρτιο και αν απαιτείται θα δοθεί παράταση. Για όλες τις παραπάνω εταιρείες αναστέλλονται χωρίς τόκους: οφειλές από ΦΠΑ Μαρτίου, η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και η καταβολή ρυθμίσεων. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

2) Χρηματοδότηση των εταιρειών για τις εταιρείες που πλήττονται με 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου και το μη μισθολογικού κόστους.
Προϋπόθεση και εδώ η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

3) Οι εργαζόμενοι εταιρειών που έκλεισαν θα πάρουν αρχές Απριλίου 800 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους και κοστίζει 400 εκατ. ευρώ. Το κράτος καλύπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και εισφορές επί του ονομαστικού μισθού. Το κόστος είναι 450 εκατ. ευρώ. Αναστέλλεται για αυτούς η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες. Το ποσό θα δοθεί το πρώτο 10ημερο του Απριλίου και θα αφορά το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου.

4) Για τους αυτοαπασχολούμενους σε κλάδους με κρίση αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.

5) Διατίθεται 1,8 δισ. για προγράμματα στήριξης.

6) Στο 6% ο ΦΠΑ για προϊόντα που είναι απαραίτητα για αντιμετώπιση του κορωνοϊου (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, σαπούνι κ.τλ.) και η αιθιλική αλκοόλη αν χρησιμοποιείται για παραγωγή των παραπάνω. Ο συντελεστής θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.

7) Στην αγορά ακινήτων για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα προβλέπεται ότι θα πληρώσουν το 60% του μισθώματος για Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.

8) O EΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει ως έχει και οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν την επόμενη χρονιά.

9) Η ΑΑΔΕ επιστρέφει ποσά από αμφισβητούμενες υποθέσεις για ποσά έως 30.000 ευρώ.

10) Ζητείται από τις τράπεζες παρέμβαση και για τα φυσικά πρόσωπα και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος.

Επίσης,

Οι εργοδότες που ανεστάλη η λειτουργία τους ,θα  έχουν την δυνατότητα , να εισέλθουν στο Π.Σ. Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών». Εν συνεχεία θα συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία καθώς και τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού «λουκέτου», όσο κι εκείνους που ενδεχομένως εξακολουθούν κι εργάζονται λόγω του ότι δουλεύει ένας μόνο κλάδος της επιχείρησης (π.χ. εστιατόριο που έκλεισε υποχρεωτικά, όμως έχει και υπηρεσίες delivery που συνεχίζει να δουλεύει).

Μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία η ανωτέρω επιλογή στο Π.Σ. Εργάνη, διότι αναμένεται η υπογραφή και η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες. Οι σχετικές επιλογές μέσα στο σύστημα του Εργάνη υπάρχουν ήδη αυτή τη στιγμή, αλλά δεν λειτουργούν ακόμη πλήρως. Λογικά αύριο θα ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία και πλέον θα μπορούν οι εργοδότες να υποβάλουν τη  «Δήλωση Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Σε επόμενο στάδιο θα δοθεί η δυνατότητα και στους εργαζόμενους να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις ώστε τελικά να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800,00 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως 30.4.2020

Από το Δ.Σ του

Σ.Ε.Β Μήλου

 

Ο πρόεδρος:                                              H Γ. Γραμματέας:

 

   Μάλλης Ιωάννης                                   Ζούλια – Νίνου Αικατερίνη

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση