Ψηφιακός ξεναγός γεωπολιτισμικής κληρονομιάς Κιμώλου

Αποδεκτή κάνει τη χρηματοδότηση, προκειμένου να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου, ο Δήμος Κιμώλου, αναφορικά με την ανάπτυξη του ψηφιακού ξεναγού γεωπολιτισμικής κληρονομιάς Κιμώλου.

Το έργο «Ψηφιακός ξεναγός γεωπολιτισμικής κληρονομιάς Κιμώλου», έχει ήδη ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου με απόφαση του Περιφερειάρχη και στοχεύει στην ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου του νησιού και των γεωλογικών διαδρομών του μέσω μίας ψηφιακής εφαρμογής για έξυπνες συσκευές αλλά και με την προβολή του ψηφιοποιημένου περιεχομένου με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας.
Οι επισκέπτες της Κιμώλου θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε γνωριμία με την γεωλογία του νησιού, να μάθουν περισσότερα και παράλληλα να απολαύσουν την περιήγηση τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια έξυπνη εφαρμογή περιήγησης στα γεωλογικά μνημεία της Κιμώλου (app) για κινητές συσκευές σε πλατφόρμες android και iOS. Η εφαρμογή θα αξιοποιεί τεχνολογίες location based Augmented Reality, μέσω των οποίων θα προσφέρεται επιπλέον ψηφιακό περιεχόμενο προβολής των γεωλογικών σημείων ενδιαφέροντος της Κιμώλου. Παράλληλα. στην εφαρμογή θα προβάλλεται η θέση του χρήστη στο χάρτη μέσω GPS/Αναγνώρισης τοποθεσίας. Έτσι ο χρήστης θα μπορεί να προσανατολιστεί στο χάρτη και να επιλέξει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει για να δει τα αξιοθέατα.

Δεδομένου, ότι η Κίμωλος είναι ένα από τα ηφαιστειακά κέντρα του ενεργού ηφαιστειακού τόξου Νοτίου Αιγαίου, τα σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία προτείνονται από την ενταγμένη πράξη και θα προσφέρουν ανάπτυξη δυναμικού ψηφιακού περιεχομένου για την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη, αφορούν στην ανάδειξη: των ηφαιστειακών δομών και αγροτικής κληρονομιάς (πώρια, κιμώλια γη), της μανιταροειδούς μορφής διάβρωσης στη θέση Σκιάδι (ψηφιακή αναπαράσταση διαδικασίας) των μορφών διάβρωσης σε στρώματα κίσσηρης στη θέση Μαυροσπήλια, και λαξευμένων κατασκευών (μονοπάτια, γούρνες, αγροικίες).

Η πράξη έχει συνολικό προϋπολογισμό συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 50.000 ευρώ, και αποτελείται από 2 υποέργα.
Το υποέργο 1 με προϋπολογισμό: 46.000 ευρώ, αφορά σε:

Συλλογή τεκμηρίωση υλικού – συγγραφή κειμένων εφαρμογών Ψηφιοποίηση υλικού – ψηφιακή επεξεργασία – φωτογραφήσεις σημείων ενδιαφέροντος Ανάπτυξη app (iOS & Android) εικονικής περιήγησης στις γεωλογικές διαδρομές της Κιμώλου με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και με υπηρεσίες γεωναφοράς Εκπαίδευση – Πιλοτική λειτουργία Μεταφράσεις σε Αγγλικά – Γαλλικά
Αναπαραγωγή έντυπου φυλλαδίου σε τρεις γλώσσες

Το υποέργο 2 έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.000 ευρώ και αφορά στην τεχνική υποστήριξη του Δήμου για την υποβολή της αίτησης στήριξης και στην τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση
του έργου, δεδομένου ότι ο Δήμος δε διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό.

Πηγή : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Αφήστε μια απάντηση