Την ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα προκρίνει η ΡΑΕ ως την πλέον συμφέρουσα λύση για τα νησιά

Ρεύμα επενδύσεων ύψους 2,1 με 2,3 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση 24 νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας δίνει απόφαση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας, με την οποία προκρίνει ως την πλέον συμφέρουσα λύση για την ενεργειακή τους ασφάλεια τα υποβρύχια καλώδια σε σχέση με την αυτόνομη ηλεκτροδότησή τους με χρήση φυσικού αερίου.
Η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 6 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με αυτή οι δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει τις διασυνδέσεις έως το 2029, ενώ σε τρεις
μήνες υποχρεούνται να αποστείλουν στη ΡΑΕ τις εισηγήσεις τους για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων των διασυνδέσεων και την οριστικοποίησή τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα δεκαετή προγράμματα ανάπτυξης των Διαχειριστών.
Για την προαναφερόμενη απόφαση της Αρχής ελήφθησαν υπόψη τα πορίσματα αρμόδιας επιτροπής που διερεύνησε τις δύο εναλλακτικές λύσεις για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια των νησιών. Πιο συγκεκριμένα τα νησιά που θα πρέπει να διασυνδεθούν είναι:

1. Νότιες και Δυτικές Κυκλάδες.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, πρόκειται για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος, Φολέγανδρος, Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργός και Δονούσα. Σε αυτό το σύμπλεγμα των νησιών συμπεριλαμβάνεται και η Αστυπάλαια. Το επενδυτικό τους κόστος ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη διασύνδεσή τους με το Λαύριο. Σταδιακά οι τοπικοί σταθμοί παραγωγής ρεύματος θα αποξηλωθούν, με εξαίρεση εκείνον της Πάρου, ο οποίος θα παραμείνει σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας.

2. Δωδεκάνησα.

Στα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ εκτιμά η ΡΑΕ το κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης των ακόλουθων νησιών του Νότιου Αιγαίου με την Αττική: Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Πάτμο, Σύμη και Αρκιούς. Με την ολοκλήρωση των έργων ο μόνος σταθμός παραγωγής ρεύματος που θα διατηρηθεί με περιορισμένη λειτουργία για λόγους ασφαλείας είναι της Ρόδου.

3. Νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Το πόρισμα της επιτροπής που έλαβε υπόψη της η ΡΑΕ για την έκδοση απόφασης αφορά τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Αγαθονήσι αλλά και τη Σκύρο.
Εξετάστηκε και ο Άγιος Ευστράτιος, για τον οποίο όμως αποφασίστηκε να αναπτυχθεί ως αυτόνομο ενεργειακά νησί με ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Βόρειου Αιγαίου είτε με Αττική είτε με Λάρυμνα ανέρχεται στα 850 με 950 εκατ. ευρώ.
Η ΡΑΕ προέκρινε τη λύση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για την αναγκαία ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε αυτά.
Οι υποβρύχιες διασυνδέσεις ανοίγουν τον δρόμο για «πράσινες» επενδύσεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον δραστικό περιορισμό των ρύπων και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ

Αφήστε μια απάντηση