Τα σκουπίδια της Μήλου καίγονται ακόμα

Ένα μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει για το νησί μας τις τελευταίες εβδομάδες. Από την Κυριακή 2/4 ξεκίνησε πυρκαγιά στα σκουπίδια στο Μπραντώνι. Στην περιοχή αυτή, στην νοτιοανατολική Μήλο,  όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων  (Χ.Υ.Τ.Υ) τοποθετούνται οι «μπάλες» σκουπιδιών αφού πρώτα γίνει η δεματοποίησή τους από κατάλληλο μηχάνημα. Σε ένα μεγάλο τμήμα, τεράστιο όγκο, από αυτές τις μπάλες ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Τα σκουπίδια αυτά εξακολουθούν να καίγονται ακόμα με μικρότερη βέβαια ένταση αφού έχει μειωθεί πολύ η αρχική ποσότητα της καύσιμης ύλης. Θα καίγονται  μέχρι να καεί ότι υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο.. Στο ξεκίνημα της επεκτάθηκε στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής καίγοντας την πλαγιά του βουνού. Χάρη στις μεγάλες προσπάθειες του Δήμου Μήλου, της Ομάδας Εθελοντών Διασωστών Μήλου, εταιρειών με μηχανήματα και ιδιωτών εθελοντών η επέκταση της σταμάτησε τις πρώτες ημέρες και περιορίστηκε στα σκουπίδια. Ο πυρήνας αυτός κρίνεται από τους υπεύθυνους πως είναι αδύνατον να κατασβεστεί. Άνθρωποι και μηχανήματα δεν μπορούν να επέμβουν  αφού στο σημείο είναι δύσκολη ακόμα και η αναπνοή. Η επικινδυνότητα είναι μεγάλη.

Τα οικολογικά αλλά και υγειονομικά προβλήματα που δημιουργεί αυτή η φωτιά είναι πολύ μεγάλα. Καίγονται πλαστικά, λάστιχα, μπαταρίες και άλλα υλικά επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Δεν είναι μόνο η τεράστια αέρια ρύπανση που μεταφέρεται ανάλογα με τον άνεμο σε διάφορες περιοχές του νησιού, είναι και η υπόγεια ρύπανση των υδάτων  αφού τα υλικά που καίγονται περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα. Δεν γνωρίζουμε αν έχουν ασχοληθεί με το θέμα οι αρμόδιοι περιβαλλοντικοί και υγειονομικοί φορείς  ελέγχου του ελληνικού κράτους. Αν όχι θα έπρεπε ήδη να το έχουν κάνει. Η δημόσια υγεία, η υγεία των κατοίκων της Μήλου είναι πάνω από όλα.

Εμείς προχωρήσαμε σε αυτό το Δελτίο Τύπου γιατί θεωρούμε πως πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό το μεγάλο θέμα. Να μιλήσουμε όταν βλέπουμε μια προσπάθεια αποσιώπησής  του. Δεν θα σταθούμε στο αν η φωτιά αυτή ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού ή αυτανάφλεξης. Δύσκολο να βρεθεί η όποια απόδειξη. Θα τονίσουμε όμως πως αυτή η φωτιά είναι απόδειξη της κατάστασης που βρισκόμαστε για το θέμα των σκουπιδιών στην Μήλο αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα. Της ανυπαρξίας κάθε σοβαρής διαχείρισης αυτού του θέματος. Η χώρα που λένε πως ηγείται της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης πετάει τα σκουπίδια της όπου βρει….

Στην Μήλο ειδικότερα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Αναγκαστήκαμε με επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσουμε τον επίσημο σκουπιδότοπο του νησιού σε αυτή την περιοχή. Η συνέχισή του σήμαινε πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ για το ελληνικό κράτος, τους δήμους και τελικά την τσέπη μας. Λέμε επίσημο γιατί ακόμα και σήμερα σε διάφορα μέρη υπάρχουν «ανεπίσημοι» σκουπιδότοποι, μνημεία της περιβαλλοντικής αναισθησίας κάποιων ανεγκέφαλων.

Έκλεισε λοιπόν ο σκουπιδότοπος με την προοπτική της γρήγορης δημιουργίας ενός σωστού χώρου υγειονομικής ταφής όπου θα κατέληγαν τα υπολείμματα των απορριμμάτων του νησιού που δεν θα ανακυκλώνονταν. Τι θα γίνονταν όμως μέχρι τότε ; Βρέθηκε η «λύση» της δεματοποίησης τους. Για πολλά χρόνια δέναμε και δένουμε χιλιάδες μπάλες από σκουπίδια. Βουνά από μπάλες σκουπιδιών. Γνώριζαν βέβαια όσοι ήταν στα πράγματα πως αυτό ήταν μια υγειονομική βόμβα που κάποια στιγμή θα έσκαγε. Ο κίνδυνος της πυρκαγιά ήταν πάντα μεγάλος. Και δεν έκαναν τίποτε !  Για χρόνια το μεγάλο για το νησί έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είχε καμία πρόοδο. Ενώ χρηματοδοτικές ευκαιρίες , κυρίως από ευρωπαικά προγράμματα υπήρχαν….  Οφείλουν τώρα μια απολογία στους πολίτες της Μήλου !

Εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση που περιγράψαμε. Θα συνεχίσουμε όμως να μιλάμε γι’ αυτά. Δεν θέλουμε να είμαστε αρεστοί, θέλουμε να μιλάμε και να αγωνιζόμαστε με τον λαό της Μήλου για  την προτεραιότητα του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στο νησί μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας !

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου
Ο Πρόεδρος  Ο Γραμματέας
Γ. Μάλλης Α.Τρίμης

 

Αφήστε μια απάντηση