Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου στην εφημερίδα “Τα εν δήμω Μοσχάτο – Ταύρο’

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΥΠΟΨ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΙΛΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΕΝ ΔΗΜΩ Μοσχάτο – Ταύρος (αρ. φύλλου 02- Ιανουάριος 2019)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ για τον κύριο ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΙΛΙΝΗ

Η παράταξή σας αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει πρόσφατα όχι μόνο την αποχώρηση του πρώην επικεφαλής της, αλλά και τη δημόσια στήριξή του στην τωρινή δημοτική αρχή με την οποία θα τεθείτε αντιμέτωποι. Θα θέλατε να σχολιάσετε αυτή την κίνηση και πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τη συνοχή της παράταξής σας;

Ας απαντήσω με ένα ερώτημα. Eίσαι επικεφαλής από το 2010 διαδοχικών παρατάξεων που στον πολιτικό τους λόγο και προγραμματικά αντιπολιτεύονταν τον Ανδρέα Ευθυμίου και ξαφνικά βλέπεις το φως το αληθινό, συναντιέσαι με τον αντίπαλο φωτογραφίζεσαι όλο χαμόγελα και ανακοινώνεις την υποστήριξη σου; Αν όλο αυτό όμως δεν έχει και μια πολιτική εξήγηση, δηλαδή γιατί το 2010 δεν τον υποστήριξα, το 2014 γιατί δεν τον υποστήριξα και γιατί το 2019 θα τον υποστηρίξω, τότε μπορεί ο καθένας να υποψιαστεί ότι υπήρξε συναλλαγή για διαμοιρασμό της όποιας μικροεξουσίας.
Εκτός αν πιστεύεις ότι άλλαξε ο Ευθυμίου. Ότι έπαψε να είναι υπόδειγμα “δημαρχοκεντρικού”, συγκεντρωτικού δημάρχου. Ότι έγινε ξαφνικά υποστηρικτής της απλής αναλογικής. Ότι έγινε υποστηρικτής των συμμετοχικών διαδικασιών. Ότι υποστηρίζει την αυτόνομη λειτουργία των κοινοτήτων Μοσχάτου και Ταύρου με πόρους και αρμοδιότητες…
Όλα αυτά που λέγαμε και υποστηρίζαμε, όλοι και ο πρώην επικεφαλής μας, και στα δημοτικά συμβούλια και με ανακοινώσεις.
Προσωπικά και ως Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” θεωρούμε ότι σε τίποτα δεν έχει αλλάξει η πολιτική Ευθυμίου.
Ως προς τη συνοχή δεν θέλουμε να κρυβόμαστε. Κάποιος παλιός είχε πει “η αλήθεια είναι επαναστατική”. Η δημοτική μας κίνηση είχε προβλήματα συνοχής τα τελευταία δυο χρόνια εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης τακτικής του πρώην επικεφαλής, που την μια χωρίς καμιά συνεννόηση με την κίνηση ανακοίνωνε ότι αποχωρεί από επικεφαλής και την άλλη ότι δεν θα ξανασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σήμερα με τη συλλογική λειτουργία οργανώνουμε την δουλειά μας και οικοδομούμε την συνοχή μας.

Είπατε σε δήλωσή σας σχετικά με την αποχώρηση του κ. Κρεμμύδα ότι δεν καταφέρατε να εμπνεύσετε τη συλλογικότητα. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορέσετε τελικά να εμπνεύσετε και να διασφαλίσετε αυτή τη συλλογικότητα, όχι μόνο μέσα στην παράταξή σας αλλά και σε ότι αφορά σε όλους τους δημότες γενικότερα;
Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” είναι αυτοοργανωμένη συλλογικότητα πολιτών. Όργανο διοίκησης είναι η συνέλευση, που γίνεται κάθε εβδομάδα, είναι ανοιχτή και μπορεί κάθε πολίτης να πάρει μέρος. Οι όποιες αποφάσεις παίρνονται μετά από διεξοδική συζήτηση και σύνθεση των απόψεων. Όλες οι ιδέες και προτάσεις είναι χρήσιμες στη διαμόρφωση των συλλογικών θέσεων.
Η πολύχρονη συμμετοχή μου στα κινήματα πολιτών και κινήσεις Πόλης, μου έμαθε και αυτό: Κανείς δεν διαθέτει την απόλυτη αλήθεια. Η πολιτική δεν είναι παιχνίδι ούτε τύχη και κυρίως δεν ασκείται με όρους προσέγγισης καφενείου.
Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση, ο Κλεισθένης, πέρα από τα άλλα, θέτει τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών. Πέρα από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, συστήνει τις κοινότητες ως αυτόνομες αυτοδιοικητικές οντότητες εντός του δήμου με δικό τους προϋπολογισμό κατευθείαν από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ), που παίρνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ποια θεωρείτε ότι είναι σήμερα τα βασικά προβλήματα του Δήμου που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για τη λύση τους;

-Το πρώτο πρόβλημα είναι η ίδια η οργάνωση του δήμου. Το 2010 ενώθηκαν δυο δήμοι, Μοσχάτου και Ταύρου σε ένα  ενιαίο δήμο. Δυστυχώς από το 2010 ο δήμος δουλεύει ως ομοσπονδία δυο δήμων και δεν έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια για ουσιαστική οργάνωση μιας ισχυρής υπηρεσίας, που όχι μόνο θα συντηρεί το παρόν, αλλά θα μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον με βάση τις πολιτικές κατευθύνσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η συνεργασία με τους συλλόγους των εργαζομένων για ένα νέο οργανόγραμμα, που θα βοηθά τους εργαζόμενους να αποδίδουν στην δουλειά τους και να χαίρονται το έργο και την προσφορά τους στην ανάπτυξη του δήμου, είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα. Ένα παράδειγμα: Ο δήμος σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους νόμους θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2020 να ανακτά με δικό του τοπικό σχέδιο το 50% των αστικών στερών αποβλήτων που συλλέγει, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα και παραπομπή της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Μπαίνουμε στο 2019 έχοντας καλύψει το 7,7% μόνο του στόχου του 2020. Η υπηρεσία του δήμου όμως παραμένει οργανωμένη στην λογική του συλλέγω τα απορρίμματα και τα πετώ στην “αυλή του γείτονα, εξαιτίας της συντηρητικής πολιτικής της δημοτικής πλειοψηφίας, που δεν θέλει να μπει στην βάσανο να ταράξει τις ισορροπίες. Η κίνησή μας εδώ και καιρό έχει καταθέσει με υπόμνημα συγκεκριμένο σχέδιο για την διαχείριση των αποβλήτων επισημαίνοντας το επείγον του θέματος.

-Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η καθεστωτική νοοτροπία, που υπάρχει στην δημοτική πλειοψηφία. Η επί πολλά έτη ενασχόληση κάποιων από θέσεις ευθύνης, τους οδηγεί σε καθεστωτικές συμπεριφορές. Η αίσθηση που δημιουργείται από την ρητορική τους και τη στάση τους είναι ότι “ο δήμος είμαι εγώ”, ότι ο δήμος είναι μαγαζί τους και συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες. Η καθιέρωση ορισμένων ( πχ δυο) θητειών για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης είναι ώριμο αίτημα.  Η συμπεριφορά αυτή έχει οδηγήσει σε αναχωρητισμό πολλές υγιείς και ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας και η τοπική πολιτική αυτοδιοικητική σκηνή περιστρέφεται γύρω από τα ίδια και ίδια άτομα. Ακόμα και όσοι νεότεροι και νεότερες εισέρχονται σε αυτή, ως κληρονόμοι εισέρχονται για να συντηρήσουν το υπάρχον κλίμα.

-Η μεγάλη ανάπλαση στην παραλία, στον Φαληρικό Όρμο, έχει δημιουργήσει μεγάλη αύξηση στις αξίες γης στα οικοδομικά τετράγωνα που είναι κοντά στην παραλία. Εκεί εμφανίζονται πρακτικές οικονομίας διαμοιρασμού με βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών για τουρισμό.

-Η παρακηφίσια περιοχή στο δυτικό Μοσχάτο έχει μείνει πληγή από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και αντί να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, χρειάζεται να προχωρήσουμε στην ανάπλαση με συμμετοχή των κατοίκων στον σχεδιασμό της. Τους το οφείλουμε μετά από την πολύχρονη εγκατάλειψη.

-Η ιστορική οδός Πειραιώς, μετά την επέλαση της παγκοσμιοποίησης και την αποβιομηχάνιση από την δεκαετία του 1990, αναζητά τον ρόλο της στην νέα εποχή. -Ο Ελαιώνας και ο συνολικός του σχεδιασμός με βάση το προεδρικό διάταγμα που ισχύει για την περιοχή με το γεγονός ότι ακόμα εν έτει 2019 έχουμε περιοχή στον δήμο μας, δυο-τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, εκτός σχεδίου με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ιδιοκτήτες να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους επί των ιδιοκτησιών τους.  Αναφέρομαι στην περιοχή των Περιβολίων του Ταύρου. Η διαιώνιση του προβλήματος εκεί έχει δημιουργήσει στους κατοίκους το συναίσθημα της εγκατάλειψης.

-Η μη σύνδεση ακόμα όλων των περιοχών του δήμου με μέσα μαζικής μεταφοράς για πραγματική ενοποίηση.

-Η μεγάλη υστέρηση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων δημιουργεί και προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων, όπως στην καθαριότητα, στον φωτισμό, στην ασφάλεια των περιουσιών, στην ασφάλεια στην μετακίνηση των πεζών, στον διαχωρισμό με τσίγκινα τείχη του Ταύρου με τις γραμμές του προαστιακού, στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Επειδή μια δημοτική αρχή δεν έρχεται να αντιμετωπίσει μόνο προβλήματα αλλά να συμβάλλει και στην ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής, πείτε μας ποιοι είναι οι πυλώνες του προγράμματός σας για την επίτευξη αυτών των στόχων;

Στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές προτείνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του δήμου μας. Συγκεκριμένα:

-Με βάση τον Κλεισθένη καταθέτουμε προτάσεις για την οργάνωση του δήμου μας στην νέα πραγματικότητα. Ο Κλεισθένης δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα, η απλή αναλογική, που και αυτή είναι σημαντική και αναδιατάσσει το τοπικό πολιτικό σκηνικό. Είναι η σύσταση των Κοινοτήτων του Μοσχάτου και του Ταύρου με μεταφορά πόρων, μέρος του προϋπολογισμού του Δήμου σε αυτές με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που θα μεταφερθούν με βάση την αρχή της εγγύτητας στη λήψη των αποφάσεων. Αν δεν θέλουμε να καταλήξουν κενό πουκάμισο, όπως άλλες απόπειρες αποκέντρωσης, οι προτάσεις όλων πρέπει να διατυπωθούν και να κριθούν στον προεκλογικό διάλογο.

-Καταθέτουμε προτάσεις για νέα οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, ώστε να μπορεί με τις δικές του δυνάμεις να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία συνοχής. Ο Δήμος από το 2010 μέχρι σήμερα μόνο μέσω του προγράμματος “Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις” έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης κι σε αυτό με επισπεύδοντα τον Δήμο της Αθήνας και αφορά μόνο μια μικρή ανάπλαση πίσω από τα Σφαγεία.

-Σε σχέση με την εργασία και την επιχειρηματικότητα, η πρόταση να μελετήσουμε για OPEN Mall στην Μακρυγιάννη, είναι πάντα ανοιχτή, παρά το ότι η πρόσκληση χρηματοδότησης αυτής της δράσης από τα ευρωπαϊκά ταμεία συνοχής έχει γίνει πριν πολύ καιρό, χωρίς ο δήμος μας να διεκδικήσει κάτι. Η πολιτική βούληση όμως για Open mall στην Μακρυγιάννη πρέπει να  διατυπωθεί και χρήματα για την μελέτη να αναζητηθούν. Τα Open Malls – Ανοικτά Εμπορικά Κέντρα είναι η απάντηση των μικρών επιχειρήσεων στις μεγάλες.

-Προτείνουμε την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, όχι με επιδόματα, αλλά σε μόνιμη βάση με την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας με επισπεύδοντα τον Δήμο και συμμετοχή των καταναλωτών. Οι χρηματοδοτήσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί. Η δημιουργία ενός τέτοιου ουσιαστικά κοινωνικού συνεταιρισμού θα προσθέσει επιπλέον εισόδημα και θέσεις εργασίας στον Δήμο μας.

Για το φυσικό περιβάλλον, το αστικό περιβάλλον, τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Ταύρου προέχει η οργάνωση του κυκλοφοριακού του Ταύρου με βάση τις αρχές της “Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας”, όπου στους σχεδιασμούς προτάσσεται ο πεζός και το αστικό πράσινο. Δυστυχώς και για αυτό ο Δήμος μας έχει καθυστερήσει πολύ να ζητήσει πρόσβαση χρηματοδότησης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για χάραξη “Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας”, όταν άλλοι δήμοι της χώρας ήδη ολοκληρώνουν την μελέτη.

-Καταθέτουμε προτάσεις για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, για Τοπικό Σχέδιο Πολιτιστικής Ανάπτυξης με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και ποιοτικούς στόχους, τον τουρισμό.

-Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου είναι το μεγαλύτερο ίσως δημόσιο έργο στο λεκανοπέδιο, που εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιστροφής της τάσης ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου από το 1990 και μετά και με τους δικούς μας αγώνες. Ο χώρος παραχωρήθηκε στην περιφέρεια Αττικής τον Αύγουστο 2016 και με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η δημιουργία ενός φυσικού πάρκου – υγροτόπου με ανάκτηση του οικοσυστήματος του δέλτα Κηφισού – Ιλισού. Προφανώς βαριές υποδομές, όπως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας δεν είναι συμβατές με το πάρκο υπάρχουν όμως εκεί πολλές δεκαετίες και η ανατροπή τους δεν μπορεί να γίνει. Η αγωνία όλων είναι να ενταχθούν με τον καλύτερο τρόπο επηρεάζοντας όσο λιγότερο γίνεται το οικοσύστημα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αυτό το έργο μαζί με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο των Δεσμωτών του Φαλήρου, που ανακαλύφθηκε το 2016 και αποτέλεσε παγκόσμιο γεγονός και την ανάκτηση από το ΤΑΙΠΕΔ του περιβάλλοντα χώρου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αποτελούν γεγονός ανασυγκρότησης παραγωγικού μοντέλου με οικολογικά χαρακτηριστικά και στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, με αύξηση των θέσεων εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

-Σε σχέση με τον οδικό άξονα της ιστορικής οδού Πειραιώς, που άλλοτε αποτελούσε την βιομηχανική συγκέντρωση της πρωτεύουσας με σημαντική σχολάζουσα ακίνητη περιουσία, που άφησε η αποβιομηχάνιση και κενό, προτείνουμε ένα μέρος του να πληρωθεί και από τις δραστηριότητες της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ιστορικό δημόσιο κτήριο των πρώην αποθηκών ΕΟΜΜΕΧ ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ, που στην κατοχή από 1941-1945 υπήρξε έδρα της Εθνικής Αλληλεγγύης.
Προτείνουμε ακολουθώντας την ιστορική πορεία των χρήσεων του κτηρίου να γίνει θερμοκοιτίδα κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομία και καινοτομίας και το δεύτερο κεφάλαιο να αφορά την χωρική σύγκληση των δυο κοινοτήτων Μοσχάτου και Ταύρου με συγκεκριμένο χωρικό σχεδιασμό, που θα έχει στόχο την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση.

-Στην περιοχή αυτή συγκαταλέγεται και ο πολύπαθος Ελαιώνας με το ανενεργές ουσιαστικά προεδρικό διάταγμα προστασίας του από βαριές οχλούσες χρήσεις με το μεγαλύτερο δημόσιο επιχειρηματικό πάρκο εμπορικών δραστηριοτήτων, τη Λαχαναγορά, που συμπαρασύρει και τις γύρω χρήσεις. Στόχος θα πρέπει να είναι η επικαιροποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Ελαιώνα και η χωροθέτηση των χρήσεων υπερτοπικού χαρακτήρα, όπως ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων, η αναβάθμιση του σταθμού του Προαστιακού με υπογειοποίηση των γραμμών που διασχίζουν κατοικημένη περιοχή στον Ταύρο, ο τόπος λατρείας των μουσουλμάνων, αλλά και η χωροθέτηση χρήσεων διαδημοτικής ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης υδάτων αποτελούν κρίσιμα στοιχεία χωροταξικής αναδιάταξης και ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου στο δήμο μας. Επίσης, η εξυγίανση της ροής των υδάτων στον Κηφισό, η διαπλάτυνση του Ιλισού και η σύνδεσή τους με τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται στα πλαίσια του έργου ανάπλαση Φαληρικού όρμου πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσουν τους κατοίκους από τον φόβο της πλημμύρας.

Ποια είναι τα σημεία που θεωρείτε ότι σας διαφοροποιούν από τους αντιπάλους σας και τα οποία θα επιλέξετε ώστε να αντιπαρατεθείτε μαζί τους;

Η όποια αντιπαράθεση έχει αξία για το κοινό καλό όλων των πολιτών όταν γίνεται επί πολιτικών προτάσεων και προγραμμάτων. Επί αυτών θέλουμε να γίνει η συζήτηση. Αναγνωρίζω ότι στο επίπεδο της επικοινωνίας υστερούμε και υστερώ. Δεν μου αρέσει να χορεύω και δεν χορεύω ζεϊμπέκικο για να το δείχνω στο διαδίκτυο. Αλλά η επικοινωνία είναι κάτι που περνά και χάνεται. Οι προτάσεις μένουν, είναι σπόρος, που όταν έρθει ο καιρός βλαστίζουν.

Έχει γίνει πολλή συζήτηση που αφορά στην ενοποίηση των δύο Δήμων Μοσχάτου και Ταύρου. Πιστεύετε ότι αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα που χρήζουν ενιαίας αντιμετώπισης ή απαιτείται χάραξη ξεχωριστής στρατηγικής για την επίλυσή τους;

Είναι γεγονός ότι το 2010 ο Καλλικράτης ένωσε δυο δήμους, που ελάχιστα κοινά είχαν μεταξύ τους. Το Μοσχάτο στριμωχνόταν προς την θάλασσα και γνώριζε μέχρι τότε μια μεγάλη ανάπτυξη δόμησης για κατοικία, ενώ ο Ταύρος χρησιμοποιήθηκε για ό,τι χρήσεις περίσσευαν από την ανάπτυξη – φούσκα. Το Μοσχάτο κατοικείται από μικρά και μεσαία αστικά στρώματα, ενώ ο Ταύρος είναι κυρίως εργατούπολη.
Οφείλουμε να το παραδεχτούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Μελετώντας την χωροταξική και πολεοδομική ιστορία του Παρισιού στην Γαλλία και κυρίως τα αίτια και τις συνθήκες, που οδήγησαν στην γκετοποίηση των λαϊκών προαστίων, βλέπουμε ότι τέτοιες συνθήκες πάνε να διαμορφωθούν σε περιοχές του Ταύρου.  Χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα χωρικών αλλαγών και οικιστικών αναπλάσεων, που θα συμβάλλουν στην κοινωνική σύγκληση και συνοχή.  Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις ήταν αποσπασματικές και δεν πρόσφεραν κάτι. Έτσι οκτώ χρόνια από την ένωση των δυο δήμων είμαστε ακόμα στην αρχή.
Ωστόσο ο δήμος μπορεί με τις δικές του ενέργειες να συμβάλει στην ενίσχυση του συναισθήματος ότι όλοι και οι κάτοικοι στο Μοσχάτο και οι κάτοικοι στον Ταύρο ανήκουν στον ίδιο δήμο. Έτσι θα δημιουργούν κοινές συλλογικότητες, ενιαίοι πολιτιστικοί σύλλογοι, κινήσεις πολιτών με συμμετοχή κατοίκων και των δυο γειτονιών.
Τέτοιες “δημόσιες επενδύσεις” για ενιαία ανάπτυξη είναι η χάραξη ενιαίων εμπορικών οδών. Η ύπαρξη της Λαχαναγοράς και η αγορά του καταναλωτή βοηθά σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η δημιουργία δικτύου οδών ήπιας κυκλοφορίας, που θα ενώνουν τον Ταύρο με την παραλία στον Φαληρικό, αλλά και τον Φαληρικό με το σταθμό του προαστιακού στον Ταύρο. Η ενίσχυση της τοπικής συγκοινωνίας μεταξύ των δυο γειτονιών, ώστε να πέσουν οι διαχωριστικές γραμμές.
Πάνω από όλα το ξαναλέμε χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός κι όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις, για να ξεφύγουμε από την πολυετή υστέρηση. Το ότι ακόμα σήμερα – μετά από οκτώ χρόνια  – μου κάνετε αυτή την ερώτηση, είναι ένδειξη αποτυχίας της δημοτικής αρχής Ευθυμίου.

Πιστεύετε ότι πρέπει να είναι πολιτικά τα χαρακτηριστικά των αυτοδιοικητικών εκλογών, με δεδομένη και την τάση να προβάλλονται ως ανεξάρτητοι οι περισσότεροι συνδυασμοί;

Καταρχήν να κάνουμε μια διευκρίνιση. Τα χαρακτηριστικά κάθε εκλογής και των αυτοδιοικητικών είναι πολιτικά. Κομματικά δεν θέλουμε και δεν είναι. Πόσο πιο ανεξάρτητος είναι π.χ. ο συνδυασμός Ευθυμίου, που σύμφωνα με όσα γράφονται στον ημερήσιο τύπο (Καθημερινή) και δεν διαψεύδονται, στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και την ΝΔ, από τον δικό μας που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους – Πράσινους. Κάτω από τον τίτλο του ανεξάρτητου κρύβουν παρά φύση συνεργασίες, χωρίς προγραμματικές αρχές με μόνο στόχο την νομή της όποιας εξουσίας.

Όσο με αφορά. Άσκησα εμπορική δραστηριότητα επί είκοσι δύο χρόνια στην κεντρική αγορά του Πειραιά και στο λιμάνι. Έχω περάσει την αγωνία της ακάλυπτης επιταγής, την αγωνία να εκπληρώσω τις υποχρεώσεις στο τέλος του μήνα στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αγωνίστηκα με τράπεζες και τοκογλύφους και παράλληλα ασκούσα την πολιτική μέσα από συνδικαλιστικούς φορείς και κινήσεις πολιτών. Στις όποιες θέσεις κομματικής ευθύνης βρέθηκα κατόπιν εκλογής από συνεδριακές διαδικασίες. Δεν πέρασα την επαγγελματική μου καριέρα βολεμένος, αποσπασμένος από πολιτικό γραφείο σε πολιτικό γραφείο συνεργάτης του όποιου πολιτευτή και σε κάθε δημοτική εκλογή να φορώ την ταμπέλα του ανεξάρτητου προσπαθώντας να ξεγελάσω τους πολίτες.
Το Μοσχάτο και ο Ταύρος είναι μικρή περιοχή. Ξύστε λίγο το φτιασίδωμα του ανεξάρτητου και θα δείτε. Όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά.

Πως θα θέλατε να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας στο Δήμο μας και ποιες είναι οι προτάσεις σας πάνω σε αυτό;

Ειλικρινά σε αυτή την ερώτηση δεν μου είναι εύκολο να απαντήσω. Ο προεκλογικός αγώνας έχει ήδη αρχίσει. Οι στρατηγικές ξεδιπλώνονται και η μόνη πρόταση που έχω να κάνω είναι η εξής:
Να μιλήσουμε για πολιτική και προγράμματα. Να σεβαστούμε την προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου. Να αποφύγουμε προσωπικές υβριστικές αναφορές. Όλοι στην ίδια γειτονιά μένουμε. Να μπορούμε να ανταλλάσσουμε χαιρετισμούς όταν βρισκόμαστε στον δρόμο και στην αγορά και τώρα και στο μέλλον.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέστε και που δεν έχουμε καλύψει μέχρι τώρα;

Από την μέρα της ανακήρυξης ως υποψηφίου δημάρχου δέχομαι πολύ συχνά το ερώτημα. Γιατί από μια θέση κυβερνητικής ευθύνης, όπως αυτή του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (EOAN), οργανισμού της γενικής κυβέρνησης επέλεξες να θέσεις υποψηφιότητα για δήμαρχος κι όχι κάτι άλλο, εννοώντας υποψηφιότητα για βουλευτής; Απαντώ:
Πρώτον γιατί από το μερικό σύνολο, όπως ο δήμος μπορείς να ασκήσεις πολιτική, που θα βοηθά την πρόοδο του γενικού συνόλου, του κράτους και
Δεύτερον γιατί υπάρχουν και τα συναισθήματα, που ανατρέπουν υπολογισμούς.
Γιατί το Μοσχάτο και ο Ταύρος είναι όλες οι ηλικίες της ζωής μου. Είναι η ζωή μου. Χωρίς τους φίλους και τις φίλες, χωρίς την παρέα, που ξεκινήσαμε μαζί νέοι και νέες τότε στην μακρινή δεκαετία του 1980 και  συνεχίσαμε με προσθέσεις και αποχωρήσεις, με τις κοπάνες στις τελευταίες τάξεις του λυκείου για βόλτα στις καφετέριες του Νέου Φαλήρου, με την κινηματογραφική λέσχη, με το στέκι νεολαίας, με την κίνηση πολιτών Μεσοποταμία, με το Παναττικό δίκτυο κινημάτων, με την επιτροπή κατοίκων Ταύρου “κατά της καύσης καλωδίων”  δεν θα είχα καταφέρει κάτι. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη ρητορική ξέρω πως, ό,τι πιστεύω και λέω έχει επεξεργαστεί στον νου και στην καρδιά μου από τη συλλογική έκφραση αυτής της παρέας.

 

Αφήστε μια απάντηση