ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Μ.Π. ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΛΕΤHΣΑΝ ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μήλο, η οποία διοργανώθηκε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σπουδαστές και διδάσκοντες από τέσσερα ακόμα πολυτεχνεία της Ευρώπης, το Πόρτο, τη Βαλένσια, τη Μπολώνια και το Ζάγκρεμπ, επισκέφθηκαν τοποθεσίες αρχιτεκτονικού και τοπιακού ενδιαφέροντος και μελέτησαν τους οικισμούς στον Φυροπόταμο, τα Μανδράκια, στην Σκινωπή και το Κλήμα. Κατά την τριήμερη παραμονή τους στο νησί οι σπουδαστές είχαν τη ευκαιρία να επισκεφθούν και να καταγράψουν την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών παραθαλάσσιων οικισμών, να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αλλά και να γευτούν την τοπική γαστρονομία.
Το θέμα του εργαστηρίου αρχιτεκτονικής ήταν «Σχεδιάζοντας με το Τοπίο». Όλοι από χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, οι σπουδαστές αρχιτεκτονικής αφουγκράστηκαν τον τόπο και διδάχθηκαν από τη σοφία των παραδοσιακών συρμάτων, αλλά και τον κοινό πολιτισμικό χώρο της Νότιας Ευρώπης. Λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικά δεδομένα για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θα προχωρήσουν σε προτάσεις σύγχρονης κατοίκησης και πρόσληψης του τόπου.
Οι διοργανωτές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την χορηγό εταιρεία ΑΝΕΚ και τον Δήμο Μήλου, την Ένωση Φίλων Αδάμαντα και το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου για την υποστήριξή τους. Επίσης τους Γ. Βαμβακάρη, Δ. Κυπραίο, Τ. Κωλέτσιου, Π. Ζούλια και Μ. Ψαθά, οι οποίοι επέτρεψαν την πρόσβαση των σπουδαστών στα οικήματα, καθώς και τους Δ.Κουτρουμπά, Α. Βελετά και Μ. Λυκερίδου οι οποίοι συνεισέφεραν με κάθε τρόπο στην κατανόηση του πολιτισμού της Μήλου από τους σπουδαστές. Επίσης, τους Β. Παπικινό, Γ. Πετράκη και την εταιρεία imerys για την γενναιόδωρη υποστήριξή τους.
Οι διοργανωτές εκφράζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Αρχιτέκτονα-Μηχανικό Ε.Μ.Π. Κ.Νίνου, για τη σημαντική συμβολή της στη διοργάνωση του εργαστηρίου.
Το πρόγραμμα ανήκει στον κεντρικό πυλώνα Erasmus+, με τη συμμετοχή 18 σπουδαστών και 4 καθηγητών συνολικά. Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., Ρίβα Λάββα.

Αφήστε μια απάντηση