Σαντορίνη: Υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για επισιτισμό και εμπόριο

Υπεγράφη χθες (23/8) στη Σαντορίνη, η Τοπική Συλλογική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ άλλων και με βάση τις σχετικές διατάξεις του ν. 4635/30.10.2019 (ΦΕΚ Α’167), την πατρότητα του οποίου έχει ο πρώην Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης. Είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται στην Ελλάδα τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας στον κλάδο της εστίασης και του εμπορίου.

H τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων στα επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα της Σαντορίνης, τίθεται σε ισχύ από 1/9/2022, με διάρκεια ως τις 31/3/2024.

Η σύμβαση είναι δομημένη σε τρία κεφάλαια. Στις διατάξεις του κεφαλαίου Α (σχετικά με τις ειδικότητες των εργαζομένων, τους βασικούς μηνιαίους μισθούς, τα επιδόματα και το ωράριο εργασίας) υπάγονται οι εργαζόμενοι στα επισιτιστικά καταστήματα της ν. Θήρας, ενώ στις αντίστοιχες του κεφαλαίου Β οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις. Το κεφάλαιο Γ περιγράφονται γενικοί όροι εργασίας για τους εργαζόμενους τόσο σε επισιτιστικά όσο και σε εμπορικά καταστήματα.

Η συλλογική αυτή ρύθμιση ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που είναι μέλη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας και για τους εργοδότες που είναι μέλη του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας.

Δείτε εδώ αναλυτικά όσα προβλέπει η τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Πηγή :

Αφήστε μια απάντηση