“Π.Ε.Π.Ε.Ν.” Παρατηρήσεις για την κατάσταση των λιμένων. Τι λένε για την Μήλο

Την ετήσια έκθεσή της, σχετικά με τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στα λιμάνια της χώρας, απέστειλε προς το Υπουργείο Ναυτιλίας η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), με στόχο την ενημέρωση των αρμοδίων αρχών και την συμμόρφωση κατά το δυνατόν, προκειμένου να καταστεί ασφαλέστερο το έργο της μεταφοράς των επιβατών και να ελαχιστοποιηθούν τα ατυχήματα και οι ζημιές.

Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες, τα προβλήματα που καταγράφουν οι πλοίαρχοι των πλοίων, που προσεγγίζουν σε καθημερινή σχεδόν βάση τα λιμάνια των νησιών, εντοπίζονται στην πλειοψηφία τους σε σημεία που δύναται να βελτιστοποιηθούν με μικρές παρεμβάσεις, όπως βελτίωση του φωτισμού, εγκατάσταση προσκρουστήρων, επισκευή των θέσεων πρόσδεσης κλπ.

Για αρκετούς λιμένες των Κυκλάδων προτείνονται και φέτος από την ΠΕΠΕΝ παρεμβάσεις που αφορούν σε μικρού, σχετικά, κόστους εργασίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν πραγματοποιηθεί, παρά την επισήμανσή τους και σε προηγούμενες εκθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ετήσια έκθεση της ΠΕΠΕΝ σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση των λιμένων της χώρας αλλά και των προτάσεων των πλοιάρχων για τη βελτίωσή τους, έχει αποσταλεί προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, τον Υπουργό, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Υφυπουργό, κ. Κώστα Κατσαφάδο και το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, όπως επίσης στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κ. Θεόδωρο Κλιάρη και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), κ. Μιχάλη Σακέλλη.

Μάλιστα, από το Υπουργείο, η έκθεση προωθήθηκε προς τους αρμόδιους για τις λιμενικές εγκαταστάσεις φορείς (Λιμενικά Ταμεία), προκειμένου βάσει των παρατηρήσεων να αποστείλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ ενημέρωση, αναφορικά με τις ενέργειες που έχουν ήδη αναλάβει ή προτίθενται να αναλάβουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θίγονται στις εν λόγω επιστολές και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.

Oι  αναφορές των πλοιάρχων για την Μήλο

Στο λιμάνι του Αδάμαντα Μήλου παρατηρούνται και προτείνονται τα εξής:
Α) Έλλειψη φωτοσήμανσης προβλήτας
Β) Ανεπαρκής φωτισμός προβλήτας με αποτέλεσμα να μη διακρίνεται η θέση του σε σχέση
με τα φώτα της πόλης.
Γ) Ύπαρξη σκαφών, τουριστικών πλοίων που εμποδίζουν την προσέγγιση κατά τη θερινή
περίοδο.
Δ) Επέκταση προβλήτας για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση τουλάχιστον 3 πλοίων. Δημιουργία θέσεως L πρυμνοπλαγιοδέτησης.
ΣΤ) Τοποθέτηση προσκρουστήρων

Πηγή : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ΠΕΠΕΝ

Δείτε σχετικά

Αφήστε μια απάντηση