Προγραμματικές κατευθύνσεις στόχων πενταετίας 2024 – 2029 Δημοτικής Παράταξης «ΚΙΜΩΛΟΣ: ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ στο Δήμο Κιμώλου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΧΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ 2024 – 2029 ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΚΙΜΩΛΟΣ: ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ» ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΙΚ. ΣΑΡΔΗ

Με ειλικρινή χαρά και με βαθιά επίγνωση των απαιτήσεων μιας υπεύθυνης πρωτοβουλίας, σας ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου ως Δήμαρχος Κιμώλου για την πενταετία 2024 έως 2029 και σας υποδέχομαι στον συνδυασμό μου «Kίμωλος: Αλλαγή Πλεύσης». Ο σχηματισμός αυτός δημιουργήθηκε με μεγάλη περίσκεψη και κοινωνικό όραμα, με σκοπό να αποτελέσει τη βάση και το κίνητρο γενικευμένης συνένωσης και υγιούς συνεργασίας όλων των δυνάμεων του τόπου μας. Αποτελεί, δηλαδή, έκφραση της κοινής μας πεποίθησης ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να διεκδικήσουμε για όλους μας ένα πρακτικά ποιοτικότερο παρόν και ένα ασύγκριτα καλύτερο αύριο, αντάξιο του φυσικού «παραδείσου», ο οποίος μας ενώνει. Απευθύνομαι σε όλους σας ανεξαιρέτως φιλικά και με οικειότητα, διότι πιστεύω πως μετά από τόσα χρόνια μόνιμης και έντονης παρουσίας μου στην Κίμωλο αισθανόμαστε αμοιβαία γνώριμοι. Σήμερα, χωρίς πια  επαγγελματικές υποχρεώσεις ονειρεύομαι να συμβάλω στην θεμελίωση πάνω σε γερές βάσεις μιας δομημένης, ισχυρής και αξιοκρατικής τοπικής κοινωνίας, στην οποία τα παιδιά μας θα έχουν αξιόλογες ευκαιρίες εξέλιξης και σταδιοδρομίας ζώντας σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον.

Στην έως σήμερα πορεία μου στον κοινωνικό στίβο της Κιμώλου έχω συμπολιτευτεί με ανθρώπους διαφορετικών πεποιθήσεων, τους οποίους υποστήριξα με πάθος όταν ενεργούσαν πρώτιστα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και με τους οποίους ήρθα αντιμέτωπος όταν διέκρινα με λύπη ότι οι αρχικές τους δεσμεύσεις για ποικίλη κοινωνική προσφορά αναιρέθηκαν από οργανωτικές δυσλειτουργίες ή υποκαταστάθηκαν από αθέμιτες σκοπιμότητες. Παρόλη την ασυμβίβαστη και αδέσμευτη κοινωνική μου συμπεριφορά δεν αμφισβητήθηκε ποτέ το ήθος και η εντιμότητά μου ούτε καν από όσους πολιτεύονταν απέναντί μου.

Η ορθή επιλογή των αντιπροσώπων μας στο τοπικό συμβούλιο επιτυγχάνεται μόνο αφού προηγηθεί στάδιο αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις όλων των συνδυασμών, ώστε οι συμπολίτες μας να μπορούν με νηφάλια κρίση να αντιπαραθέσουν και να συγκρίνουν τις εκατέρωθεν βιώσιμες απόψεις και τις υγιείς προτάσεις. Ως μόνιμος κάτοικος και ενεργός πολίτης της πολύπαθης και απομονωμένης από την κεντρική εξουσία νήσου μας, έχω συμπεράνει ότι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα και δισταγμό το σύνολο όσων προεκλογικά υπόσχονται μεγάλες παροχές και ευεργεσίες προς το κοινωνικό σύνολο χωρίς να εξαρτούν αυτές από προϋποθέσεις και περιορισμούς. Η διαδικασία της τελικής απόφασης για τη χορήγηση της ψήφου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Στις δημοτικές εκλογές που έρχονται σε λίγες ημέρες επιβάλλεται να μην παρακολουθήσουμε απαθείς τις σημαντικές εξελίξεις, αλλά με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης να συμμετέχουμε όλοι ενεργά στην ανάδειξη και στήριξη της πλέον αξιόπιστης διοίκησης για την Κίμωλό μας.

Προλογικό Σημείωμα Προγράμματος εκτελεστέων έργων Υποψηφίου Δημάρχου

                                                            Βασιλείου Νικ. Σάρδη (Καπετάν – Βασίλη)

 

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ»

 

  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΜΩΛΟΥ

Κοινωνική μας δέσμευση αποτελεί η συνετή και υπεύθυνη άσκηση πολυδιάστατης, σύγχρονης, επιστημονικά άρτιας και ποιοτικής διαχειριστικής πολιτικής προσανατολισμένης ουσιαστικά στην μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, αναδιοργανώνοντας όπου απαιτείται τις υπηρεσίες του Δήμου. Θα υποστηρίξουμε με σθένος την αξιοκρατική επιλογή λύσεων και την αμερόληπτη λήψη αποφάσεων, αρχές οι οποίες σε συνδυασμό με την απόλυτη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές και τις συμβάσεις του Δήμου θα διέπουν κάθε μας δράση. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού και κατόπιν εξαντλητικής ενημέρωσης και εντατικής προετοιμασίας δρομολογούμε την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής για την Κίμωλο, ικανών να ανακουφίσουν στη ρίζα τους τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών. Επισημαίνουμε ότι δίνουμε προβάδισμα τόσο στην άμεση και με υψηλές προδιαγραφές θεμελίωση μεγάλων έργων πνοής για το νησί μας (Νέο ΕΣΠΑ) όσο και στην παράλληλη εξασφάλιση των απαραίτητων μηχανισμών και υπαλλήλων για τη συστηματική συντήρηση αυτών, ώστε οι δαπανηρές αυτές επενδύσεις να αντέξουν στο χρόνο.

  • Κατάρτιση προσωπικού  – Δημιουργία τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών στην Κίμωλο
  • Προώθηση της κοινωνίας της γνώσης ως δομικού στοιχείου της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, εξωστρέφεια, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, συνέργειες και δικτυώσεις
  • Δραστηριοποίηση του υποχρεωτικού θεσμού «Συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης» 
  • Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση – Θέτουμε ήδη τις βάσεις για μελλοντική μείωση των δημοτικών τελών                                                         – Ενίσχυση δράσεων ενδυνάμωσης ανθρώπινου δυναμικού                                                                      – Καθιέρωση ημέρας επικοινωνίας του δημότη με το δήμαρχο στο δημοτικό κατάστημα σε εβδομαδιαία βάση.
  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Διεκδικούμε μαχητικά την συχνή ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Κιμώλου με το λιμάνι του Πειραιά, τη Μήλο και τα γύρω νησιά και με σύγχρονα ταχύπλοα μέσα.

  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Με ιδιαίτερη έμφαση προσανατολιζόμαστε στην μαχητική διεκδίκηση επαρκούς ιατρικής και νοσηλευτικής στελέχωσης και στην εξασφάλιση πλήρους ιατρικού εξοπλισμού του δημοτικού ιατρείου ώστε να επιτύχουμε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους δημότες. Υιοθετούμε την εφαρμογή προγράμματος που θα καλύπτει σε καθημερινή βάση τις ανάγκες νοσηλευτικής, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης των δημοτών μας ενώ θεωρούμε απαραίτητη την διερεύνηση των δυνατοτήτων ίδρυσης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων. Σε σχέση με το θέμα αυτό η απόλυτη αλήθεια είναι ότι οραματιζόμαστε την επαναλειτουργία του Αφεντακείου Ιδρύματος Κιμώλου, υπόθεση η οποία, όμως, απαιτεί συντονισμό και συγχρηματοδότηση από διαφορετικούς φορείς.

– Αναβάθμιση Αγροτικού Ιατρείου Κιμώλου                                                                                                     – Δημιουργία ιδιόκτητων δημοτικών οικιών για τους ιατρούς                                                                              -Βοήθεια στο Σπίτι

 – Εναλλακτικές μαζικές ασφαλίσεις και υπηρεσίες των επειγόντων κυρίως περιστατικών.

  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Προτεραιότητά μας η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου μας, αφού προηγηθεί η πλήρης νομική κατοχύρωση όλων των επιμέρους ιδιοκτησιών και αφετέρου η απόκτηση με συμφέροντες όρους και άλλων περιουσιακών στοιχείων για την επέκταση των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου διότι οι υπάρχοντες χώροι δεν επαρκούν. Για τη βελτίωση της ασφάλειας, της λειτουργικότητας και της αισθητικής όλων των δημοτικών κτιρίων, του ενετικού μεσαιωνικού κάστρου, των πλατειών, της παιδικής χαράς και του σχολείου σχεδιάζουμε αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις και δενδροφυτεύσεις μετά από εγκεκριμένες μελέτες και σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία του τόπου.

  • Επισκευή σχολικού κτιρίου Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων καθώς εδώ και πολλά χρόνια έχει υποστεί επικίνδυνη καθίζηση.
  • Ουσιαστικός εκσυγχρονισμός παιδικής χαράς
  • Συντήρηση υφισταμένων και δημιουργία νέων χώρων άθλησης
  • Προβαίνουμε στην κατασκευή και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών – βοηθητικών εγκαταστάσεων των Δημοτικών κτηρίων και στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος αυτών χώρου. Περιλαμβάνεται η αναβάθμιση υποδομών (κτίρια, εγκαταστάσεις, περιβάλλον χώρος) και η ενίσχυση της υγιεινής και της ασφάλειας των χώρων
  • Διαχείριση ακίνητης περιουσίας Δήμου                                                                                               

 Ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδίου ώστε να διορθωθούν οι άστοχοι περιορισμοί ανθρώπινης δραστηριότητας στο μεγαλύτερο εύρος της περιοχής NATURA                                                                                                                                                       

Παρεμβάσεις επί των δημοτικών κτιρίων και του περιβάλλοντα αυτών χώρου για εξοικονόμηση ενέργειας, για αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας και διευκόλυνση ΑμΕΑ.                                     

– Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος αντικεραυνικής προστασίας

– Διάνοιξη αγροτικών δρόμων οι οποίοι θα χρησιμεύουν και σε περιπτώσεις πυρόσβεσης

– Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων

–  Διατήρηση και ανάδειξη αναβαθμίδων                                                                                                                – Διόρθωση των αδικιών και των σφαλμάτων της πρόχειρης χάραξης αιγιαλού και παραλίας στην Κίμωλο

– Επέκταση δικτύων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών

– Αποκατάσταση του ΒΙΟΚΑ και αναβάθμιση του ΧΥΤΑ με κατασκευή νέου κυττάρου

– Επεξεργασία σε μεγαλύτερο βαθμό του νερού που προκύπτει από τον ΒΙΟΚΑ ώστε μια ποσότητα να μπορεί να αξιοποιηθεί για την άρδευση των καλλιεργούμενων χωραφιών.

– Ολοκλήρωση υπογειοποίησης καλωδίων στις περιοχές γύρω από το Μεσαιωνικό Κάστρο              

 – Τμηματική αποκατάσταση και ανάδειξη του Ενετικού Μεσαιωνικού Κάστρου Κιμώλου                                                              

– Εξεύρεση τρόπων αξιοποίησης της Πολυαίγου

– Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στον Άγιο Μηνά                                                                                 

 –Ολοκλήρωση έργων στον λιμένα της Ψάθης

– αιτήματα του Δήμου Κιμώλου για επέκταση των ορίων των υφιστάμενων οικισμών του Δήμου με τέτοιο τρόπο ώστε να τίθενται τα θεμέλια οριοθέτησης οικισμών ακόμη είτε με τη δημιουργία νέων οικισμών είτε με τη χωροθέτηση των προσφάτως εγκαταλελειμμένων οικισμών ιδίως στην Πολύαιγο που μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα έσφυζε από ζωή. 

Οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές και οι γεωμετρικές αποτυπώσεις των γεωγραφικών συντεταγμένων των επί μέρους ιδιοκτησιών όπως εμφανίζονται στα κτηματολογικά διαγράμματα της υπηρεσίας του Εθνικού Κτηματολογίου για την Κίμωλο βρίθουν σοβαρότατων σφαλμάτων και παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τελικές καταχωρήσεις καθώς είναι κοινά διαπιστωμένο ότι η ποιότητα της εργασίας κτηματογράφησης στην περιοχή μας είναι κάκιστη σε όλα τα επίπεδα και ως εκ τούτου χρήζει ολικής επανεξέτασης. Συνεπώς είναι επιβεβλημένο να επανέλθουν οι κτηματολογικές εγγραφές των ακινήτων στην Κίμωλο σε στάδιο ανάρτησης για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διορθωθούν εύκολα και αποτελεσματικά τα αναρίθμητα σοβαρά σφάλματα που έχουν παρεισφρήσει στην κτηματογράφηση και για τα οποία τις περισσότερες φορές ευθύνεται μόνο η υπηρεσία. Για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των δημοτών μας είναι επιβεβλημένη η προσήκουσα λειτουργία Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου στην Κίμωλο διότι εκτός των άλλων επιτελεί έργο συμβουλευτικής νομικής καθοδήγησης. Συνεπώς, είναι απαραίτητη στο νησί μας η παρουσία έμπειρου συμβολαιογράφου, ο οποίος να τελεί χρέη Υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου Κιμώλου, επιστήμονα ικανού να επαναφέρει σε ορθολογικά επίπεδα τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών, ενέργειες που επιβάλλονται να γίνουν διότι η σημερινή εικόνα του Κτηματολογίου που αφορά στην Κίμωλο παρουσιάζει εικόνα απόλυτης καταστροφής και χάους. Η μεταφορά του αρχείου του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού Γραφείου Κιμώλου σε αντίστοιχες υπηρεσίες στη Μήλο ή στη Σύρο ισοδυναμεί με πλήρη αποξένωση των δημοτών μας από την εύρυθμη διαχείριση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων.

Επίσης, η προστασία των δασικών εκτάσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί ισότιμα με την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, όπως αυτό επιβάλλεται στο άρθρο 62 του Ν. 998/1979, στο οποίο προβλέπεται ότι στις Κυκλάδες δεν εφαρμόζεται το μαχητό τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου επί δασών που προϋπήρχαν στα όρια του Ελληνικού Κράτους.

  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Στόχος η γρήγορη χάραξη εκτεταμένου δικτύου οδικών αξόνων με ασφαλτοστρωμένους δρόμους, που θα συνδέουν επαρκώς όλους τους οικισμούς μεταξύ τους ώστε να επιτρέπεται η εύκολη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες, στις βασικότερες αγροτικές περιοχές και στους τουριστικούς πόλους έλξης του τόπου μας και δεν περιοριζόμαστε μόνο στο δρόμο των Πρασσών του Καλαμιτσίου και της Δέκας, έργα που έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Στις προθέσεις μας συγκαταλέγεται και η γενικευμένη συντήρηση, επιδιόρθωση, διαπλάτυνση, βελτίωση και ασφαλτόστρωση των υφιστάμενων βασικών οδικών γραμμών καθώς και η δημιουργία δημοτικών parking. Η τοπική συγκοινωνία εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται. Στις επιδιώξεις μας περιλαμβάνεται και η επιμελής διαδικασία καθαρισμού και ευπρεπισμού όλων των επαρχιακών μονοπατιών. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις υπάρχουσες συνθήκες είναι αναγκαίο να προταχθούν κατά προτεραιότητα από την πολιτεία οι μελέτες για την καταγραφή και τον σχεδιασμό του δημοτικού οδικού δικτύου της Κιμώλου ιδίως στη βορινή πλευρά της Κιμώλου διότι αν εγκριθεί η τρέχουσα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη αναφορικά με τη Natura στην Κίμωλο δεν θα έχουμε δικαίωμα πλέον να χαράξουμε. Δηλαδή, πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε τη δημιουργία έστω στα χαρτιά δρόμων προτού εφαρμοστεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη διότι πλέον θα είναι πολύ αργά. 

Μελέτη κατασκευής περιφερειακού δρόμου του νησιού.                                                                       – Δημιουργία στεγασμένων χώρων στάθμευσης

  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Άμεση και ολοκληρωτική αντικατάσταση του προβληματικού δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Χωριού και επέκταση αυτών σε όλους τους οικισμούς της Κιμώλου και όχι μόνο στην Αλυκή. Συνακόλουθα σχεδιάζουμε την αποκατάσταση της πλακόστρωσης όλων των παραδοσιακών δρόμων του χωριού με προοπτική διευκολύνσεων των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

– προώθηση  των κατάλληλων έργων, τα οποία  θα δώσουν οριστική λύση  στο πρόβλημα επάρκειας  σε νερό σε όλους τους τομείς:  τουρισμό, ύδρευση, άρδευση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για την τελική επιλογή ο κανόνας θα πρέπει να είναι : επαρκής ποσότητα και κατάλληλο νερό ποιότητας.                                                                                                                                                        – μελέτη δυνατότητας κατασκευής μικρού φράγματος ταμίευσης νερού.

  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παράλληλα, συντονίζουμε πληθώρα ενεργειών για την στήριξη των επαγγελματιών του Δήμου μας με συνεχή συνεργασία μαζί τους.

– Συστήματα πιστοποίησης και διαχείρισης ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, σχεδιασμός, τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών και βελτίωση των εξαγωγικών τους δυνατοτήτων. Μεταποίηση του πρωτογενή τομέα. Ενσωμάτωση συστημάτων αυτοματοποίησης και τεχνολογικός εξοπλισμός για την παραγωγή σύγχρονων ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.                                                                                                                                

– Επενδύσεις σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας                                                                              

– Βιολογικές καλλιέργειες                                                                                                                            

– Αξιοποίηση υγρών στερεών και αέριων αποβλήτων

  • Επενδύσεις στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, όπως αυτές περιγράφονται στο Ν. 4056/2012 με έμφαση στους νέους γεωργούς και με προτεραιότητα τους κλάδους της κτηνοτροφίας και ιδίως της αιγοπροβατοτροφίας, των βοοτροφικών και χοιροτροφικών μονάδων, της πτηνοτροφίας και κατά αναλογική εφαρμογή της εκτροφής σαλιγκαριών, των οπωροκηπευτικών, των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και των ανθεκτικών καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή (όπως η ελαιοκομία)
  • Βελτίωση των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης με τη δημιουργία υποδομής που συνδέεται με την ανάπτυξη, την προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας

Επεξεργασία εναλλακτικών καινοτόμων καλλιεργειών                                                                        – Δημιουργία επώνυμων ελληνικών προϊόντων, ενίσχυση της εμπορικής ταυτότητας και των εξαγωγών                          

– Κατασκευή σφαγείου μιας γραμμής.                                                                                                                                                                                                                                                            

  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΠΙΛΩΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Συστηματική και εκλογικευμένη τουριστική ανάδειξη της πατρίδας μας αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία υποστήριξης της δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων υποδοχής των τουριστών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την προβολή διεθνώς των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κιμώλου, δηλαδή των φυσικών και οικιστικών της τοπίων, της ποικιλομορφίας της ακτογραμμής, του πολιτισμού της και του αυθεντικού τρόπου ζωής των κατοίκων της, η Κίμωλος μπορεί να προσελκύσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό υψηλού επιπέδου επισκεπτών. Με αυτό το μοντέλο ήπιου τουρισμού συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών μορφών θαλάσσιας αναψυχής και αθλητισμού προσδοκούμε κυρίως στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας και του εμπορίου. Με την κατάκτηση αυτή θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς νέους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην πατρίδα τους και να ενδιαφερθούν ενεργά για την βιοτική και αισθητική αναβάθμιση της νήσου μας, χωρίς, όμως, να επιτρέψουν την επιβάρυνση του φυσικού κάλλους ή την αλλοίωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της ιστορικής μας φυσιογνωμίας.

Σύνδεση του τουρισμού με την αγροτική ανάπτυξη και τον πολιτισμό. Η πρόταση μας περιλαμβάνει την υποστήριξη επενδυτικών προγραμμάτων ανακατασκευής και αναστήλωσης παλαιών κτισμάτων που ανήκουν σε ιδιώτες όπως ανεμόμυλοι, ελαιοτριβεία, αλώνια, τυροκομεία, κατοικιές για τη δημιουργία στους επισκέπτες «μοναδικών εμπειριών» και ανταγωνιστικών επιλογών.                                                                  

–   αξιοποίηση των ιστορικών και προϊστορικών στοιχείων του τόπου μας αλλά και στην μεθοδική ανάδειξη των νεότερων παραδόσεων, μεταξύ των οποίων και την ενίσχυση και  προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων που σχετίζονται με την διατροφή και την γαστρονομία                                                                                                                                                    

 Εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής για παροχή υπηρεσιών υγείας – ευεξίας. Εγκατάσταση ιαματικού τουρισμού – μονάδα ιαματικής θεραπείας – θερμαλισμού – κέντρο θαλάσσιας θεραπείας κέντρο αναζωογόνησης (spa) όπως αυτά ορίζονται στο Ν. 4276/2014.                                                        

Ίδρυση ολοκληρωμένης μορφής Τουριστικών Οργανωμένων Κατασκηνώσεων (camping)              

 – Κέντρο προπονητικού αθλητικού τουρισμού                                                                                          

 – Εγκατάσταση συγκεκριμένης ηλεκτρονικής διεύθυνσης, στην οποία μουσεία, σύλλογοι, ιστορικά σημεία της νήσου, δημοτικά κτίρια, αλλά και ξενοδοχεία, εστιατόρια, σημεία εκδηλώσεων ή άλλες πληροφορίες θα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών της   

– Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και τουρισμός ειδικού θεματικού ενδιαφέροντος για επέκταση της τουριστικής περιόδου (Πολιτιστικός, Θρησκευτικός, Περιπατητικός – Φυσιολατρικός, Ιαματικός, Θαλάσσιος Τουρισμός κ.α.)                                                                

 – Νομιμοποίηση υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων σε διάφορες περιοχές της Νήσου μας                 

–  Πλήρης αναβάθμιση της απαρχαιωμένης και δυσλειτουργικής ιστοσελίδας του Δήμου                   

Δημιουργία γραφείου τουριστικών πληροφοριών στους επισκέπτες της Κιμώλου                               

 – Ανάδειξη της βιοποικιλότητας με τον τουρισμό μέσα στα πλαίσια ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων φυσιολατρίας.

Ενίσχυση των συνεργειών με άλλα νησιά έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την τουριστική ανάπτυξη και τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά μας μέσω αναπτυξιακών δράσεων που ξεπερνούν τα όρια του νησιού μας προσελκύοντας το ενδιαφέρον εξειδικευμένων φορέων        

– Απαραίτητη κρίνεται και η συλλογή κοινωνικοοικονομικών δεδομένων, πληροφοριών περιβάλλοντος, στατιστικών τουρισμού, η αξιολόγηση των υποδομών και οποιωνδήποτε άλλων σχετικών στοιχείων (Μελέτες Φέρουσας Ικανότητας και Σχέδια Διαχείρισης Επισκεπτών).

– Ανάδειξη της ιστορίας, της τοπικής γαστρονομίας, των παραδοσιακών εθίμων και πανηγυριών, των μονοπατιών

Παρουσία της Κιμώλου σε επιλεγμένες εκθέσεις του εξωτερικού με θεματικές ενότητες προβολής  

– αναγνωριστικά ταξίδια είτε εξειδικευμένων δημοσιογράφων είτε οργανωτών ταξιδιών ποιότητας (περιηγήσεις με θεματικά πακέτα), ή και ανάμεικτα

Εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό στην Κίμωλο

  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Έχουμε εντάξει την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας στους κατευθυντήριους άξονες των δράσεών μας, δεδομένου ότι πιστεύουμε ακράδαντα πως η ευρύτερη καλλιέργεια του πνεύματος εφοδιάζει όλους μας με δημιουργική έκφραση, η οποία αποτελεί απαραίτητο δομικό στοιχείο μιας σύγχρονης και ανθρώπινης κοινωνίας. Προς επιβεβαίωση των προθέσεών μας προτείνουμε την ίδρυση πνευματικού κέντρου ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ στο χώρο πλησίον του παλαιού Νεκροταφείου με την συνύπαρξη θεσμοθετημένου πολιτιστικού σωματείου φορέων οι οποίοι θα αναδειχθούν σε επίκεντρο καθημερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και πολυθεματικών φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Στον τομέα αυτό ενθαρρύνουμε ενεργά τον εθελοντισμό, που αποδεδειγμένα συμβάλλει στην εδραίωση της κοινωνικής συμμετοχής, ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη και απελευθερώνει την έμπνευση και τη δημιουργικότητα. Στις προτεραιότητές μας προβλέπεται ο εμπλουτισμός με επιστημονικά και άλλα αξιόλογα βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε συνδυασμό με την συστηματοποίηση της λειτουργίας αυτής.

– Προστασία, αξιοποίηση και προβολή των αρχαιολογικών χώρων της Κιμώλου στα Ελληνικά

– Προστασία και προβολή των φυσικών μνημείων (Σκιάδι, Λιοντάρια)

Ενίσχυση των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων του Ν. 4019/2011, Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4384/2016 και εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, σύλλογοι, όμιλοι κ.λπ)

– Διάσωση παραδοσιακών επαγγελμάτων

–  επιμόρφωση σε παραδοσιακές τέχνες

– Πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στους κλάδους της δημιουργικής και πολιτιστικής ανάπτυξης

  • Δημιουργία θεατρικής και μουσικής ομάδας
  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Αναλαμβάνουμε το μέγιστο καθήκον να συνδράμουμε τις ομάδες πληθυσμού που πλήττονται καίρια από την ανεργία ακολουθώντας πάγια στρατηγική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και διασφαλίζοντας τις προσπάθειες αυτοαπασχόλησης των πολιτών. Επίσης, εισάγουμε ευεργετικές ρυθμίσεις για ανακούφιση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) και όσων έχουν μειωθεί τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις της πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης για την οικονομική στήριξη των κρατών – μελών, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε κάθε παρεχόμενη επιχορήγηση και κάθε ευκαιρία συγχρηματοδότησης για πραγματοποίηση έργων και δράσεων στην Κίμωλο.

– Αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

– Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας 

 – Δημιουργία αναγκαίων υποδομών για ΑμΕΑ

  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Κρίνεται σκόπιμο σε συνεννόηση με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων να ξεκινήσουν ενισχυτικά μαθήματα των αδύναμων μαθητών των σχολείων μας, κύκλοι προετοιμασίας των υποψηφίων σπουδαστών καθώς και επιμορφωτικά φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Προσεγμένη μεταχείριση επιφυλάσσουμε και στον αθλητισμό, αφού είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε στη ριζική αναβάθμιση και επέκταση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας ώστε να μπορούν οι νέοι να αθλούνται ατομικά ή ομαδικά δωρεάν, ενώ επικροτούμε την συγκρότηση επίσημου αθλητικού σωματείου, το οποίο θα ενισχύουμε οικονομικά ανάλογα με τη δραστηριότητα αυτού.

– στήριξη του Δήμου προς τους καθηγητές και δάσκαλους ως προς την εύρεση ή και μερική χρηματοδότηση της διαμονής τους                                                                                                               

– αξιοποίηση δυνατοτήτων φροντιστηριακής υποστήριξης εξ αποστάσεως κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας                                                                                                                                 

– μελέτη της δυνατότητας δημιουργίας αθλητικών χώρων και χώρων γυμναστικής σε σχέση με τις  μόνιμες εγκαταστάσεις του Δήμου.

  1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Με ιδιαίτερη επιμέλεια και σοβαρότητα φροντίζουμε για την καθαριότητα και την διατήρηση της υγιεινής στο νησί μας με κινήσεις όπως η τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε μόνιμες θέσεις και η τακτική συγκομιδή και αποκομιδή των στερεών αποβλήτων σε προγραμματισμένες ώρες, όταν η κίνηση των απορριμματοφόρων δεν εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Ακόμη, καθιερώνεται ο τακτικός καθαρισμός, το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων για να μην καταντούν εστίες μόλυνσης και δυσοσμίας. Δίνεται έμφαση στην ευαισθητοποίηση και συνεχή ενημέρωση των πολιτών ώστε με τις καθημερινές τους πράξεις να συνεισφέρουν στην καθαριότητα της γειτονιάς τους και να βοηθούν στην ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικών και συσκευών. Οι παραλίες του Δήμου μας θα καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεσμευόμαστε για την στείρωση και τον εμβολιασμό από έμπειρους κτηνιάτρους όσο το δυνατό περισσοτέρων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

δημιουργία χώρων υγιεινής σε παραλίες του νησιού                                                                          

– Κτηνιατρικές δραστηριότητες                                                                                                                             

– Καλή διαβίωση των ζώων                                                                                                                                     

  – Δημιουργία καταφυγίου

Η τελική, όμως, διαμόρφωση και η πρακτική εφαρμογή των προαναφερόμενων δράσεων μας προϋποθέτει την δημιουργική συμμετοχή και την ενωτική σύμπραξη όλων μας, ώστε συλλογικά να επιτύχουμε με εγγυήσεις καλύτερες ημέρες για τον τόπο μας και ένα ευνοϊκότερο μέλλον για όλους μας. Οι παραπάνω προτάσεις μας, μικρό δείγμα του ιδιαίτερα εκτεταμένου προγράμματός μας, φανερώνουν το στίγμα της πολιτικής μας και θέτουν το έναυσμα για γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων και ισότιμη κατάθεση σκέψεων, πρώτιστα για την καλύτερη μετουσίωση των θεωρητικών εξαγγελιών στην πράξη και εν συνεχεία για τη διαμόρφωση καινούργιων στόχων.

Όλα αυτά, όμως, θα παραμείνουν στα χαρτιά αν στις επερχόμενες εκλογές δεν μας εμπιστευτείτε. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε στη λογική σας και αποτελώντας μια ενωμένη, δυναμική, ικανή και αντιπροσωπευτική της γνήσιας κιμωλιάτικης κοινωνίας ομάδα που αποτελείται από νέους ανθρώπους ζητάμε την ψήφο σας και σας καλούμε συνοδοιπόρους στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε.

Με την ελπίδα η «Αλλαγή Πλεύσης» να γίνει πραγματικότητα

Ο υποψήφιος Δήμαρχος

Βασίλειος Νικολάου Σάρδης (Καπετάν Βασίλης)

Αφήστε μια απάντηση