Προβολές οικολογικών ταινιών και διαγωνισμός για οικολογικά θέματα της Μήλου

Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας  Μήλου βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την πραγματοποίηση μιας  εξαιρετικής  οικολογικής  πρωτοβουλίας  στη Μήλο,  μαζί  με άλλα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων.

Το  Cyclades Preservation Fund * και  το  CineDoc  Island *  σε συνεργασία με τοπικούς φορείς από την Αμοργό, την Αντίπαρο, την Κίμωλο, τη Μήλο και τη Σίφνο διοργανώνουν φέτος ειδικές κινηματογραφικές προβολές ( CPF & CineDoc Island Film Festival 2021) με στόχο να εμπνεύσουν, ενδυναμώσουν και προωθήσουν κοινές περιβαλλοντικές  δράσεις και πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο.

Θα προβληθούν , σε τέσσερεις προβολές, ταινίες και ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό . Αναδεικνύουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος  που προβληματίζουν και μπορούν να κινητοποιήσουν τους νησιώτες.  Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι παρακάτω : Σιγή Ιχθύος του Θοδωρή Χονδρογιάννου,  Kiss the Ground των  Joshua & Rebecca Harrel Tickell, My Octopus Teacher των  Pippa Elrich & James Reed, και Children of the Sea του Ayumu Watanabe. Ορισμένες από τις ταινίες θα προβληθούν και σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μήλου. Όλες οι ξενόγλωσσες είναι με ελληνικούς υπότιτλους. Επισυνάπτονται τα λίνκ για το κατέβασμα  των ταινιών και των τρέιλερ τους .

Μετά από κάθε προβολή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με έμπειρους καλεσμένους κάποια από τα  «δύσκολα» θέματα που  θα αναδειχθούν όπως πχ  η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση,  η αναγεννητική γεωργία, η υπεραλίευση, η  προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.α . Το κοινό θα λάβει  επίσης μέρος στον  διαγωνισμό του CPF & CineDoc  Island  Film  festival  2021 που θα ανακοινωθεί σχετικά με την επιλογή της καλύτερης  ιδέας περιβαλλοντικής κινητοποίησης ανά νησί.

   Οργανωτής και συντονιστής αυτής της προσπάθειας στη Μήλο είναι ο σύλλογος μας. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου «Γ. Ηλιόπουλος» . Οι ταινίες θα προβληθούν σε τέσσερα  αλλεπάλληλα Σάββατα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα των  προβολών θα είναι :

Kiss the Ground:  13/11, Σιγή Ιχθύος: 20/11, My Octopus Teacher:  27/11, Children of the Sea: 2/12. Όλες θα έχουν ώρα έναρξης την 7.00 μμ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με την τήρηση των πρωτόκολλων υγειονομικής  ασφάλειας για τον Covid-19. Απαραίτητο είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατο ράπιντ τεστ.

         Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία  αξίζει να ενισχυθεί από όλους μας. Τα καίρια θέματα και για τη Μήλο που προσεγγίζονται από τις  ταινίες  πρέπει να μας οδηγήσουν όχι μόνο στην παρακολούθησή τους αλλά και την συμμετοχή μας στη συζήτηση . Κυρίως όμως τη δράση για αυτά. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν πολίτες που κατοικούν ή τοπικοί φορείς που δραστηριοποιούνται σε ένα από τα ακόλουθα νησιά: Αντίπαρος, Αμοργός, Κίμωλος, Μήλος, Σίφνος, οι οποίοι/ες επιθυμούν να προτείνουν περιβαλλοντικές δράσεις που θεωρούν αναγκαίες ώστε να φέρουν την έμπνευση, κινητοποίηση, και αλλαγή στο νησί τους!

Έναρξη – Λήξη Διαγωνισμού

Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής μέχρι το τέλος

του 2021 συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα :

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScNYqIBhQjmUGaN9r4aKNPbTlFdgkdUdtxhXtQ8RsOKQ6vJ0w/viewform?usp=sf_link

Συμμετοχή στο διαγωνισμό

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ή φορείς που πληρούν τους όρους συμμετοχής μπορούν να λάβουν μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό με μια μόνο συμμετοχή / ιδέα. Για την αξιοποίηση του επάθλου ο νικητής / νικήτρια κάθε νησιού θα κληθεί να συνεργαστεί με τον τοπικό φορέα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Επιτροπή & Κριτήρια αξιολόγησης ιδεών

Για την αξιολόγηση των ιδεών θα συσταθεί επιτροπή από τους διοργανωτές (Cyclades Preservation Fund και CineDoc). Τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για την επιλογή και βράβευση των καλύτερων ιδεών είναι η αναγκαιότητα, η δημιουργικότητα, το (θετικό) περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η (ενεργή) συμμετοχή της τοπικής κοινότητας (π.χ. σχήμα συνεργασίας και υλοποίησης, στήριξη τοπικών φορέων), και η βιωσιμότητα της ιδέας ως προς τη μελλοντική εξέλιξή της ή/και τη μετεξέλιξη υφιστάμενης δράσης. Διευκρινίζεται πως οι τοπικοί φορείς δε συμμετέχουν στην επιτροπή.

*Λίγα λόγια για το   Cyclades Preservation Fund (CPF):

Είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συγκεντρώνει πόρους και τεχνογνωσία με σκοπό να ενεργοποιεί και να στηρίζει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη, προστασία και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων. Βασική αρχή και προτεραιότητα του είναι η ενδυνάμωση και δικτύωση των τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

*Λίγα λόγια για το  Cine Doc Island Film Festival :

Είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου που έχει στόχο την προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας στη νησιωτική Ελλάδα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Στόχος  είναι να προωθήσει ταινίες και σκηνοθέτες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, που ξεχωρίζουν  για τη δημιουργική, πρωτότυπη ματιά τους πάνω σε θέματα που αφορούν τη  ζωή μας σήμερα: τον πολιτισμό, την επιστήμη, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου

Ο Πρόεδρος                                                                                                                  Ο Γραμματέας

Γ. Μάλλης                                                                                                                         Α. Τρίμης

Αφήστε μια απάντηση