Πεζοπορική εκδρομή Φλακωπή- Σαρακίνικο

πεζοποριαΤην  Κυριακή 30/10/2022 ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου διοργανώνει πεζοπορική εκδρομή στην παραλιακή διαδρομή, στις βόρειες ακτές της Μήλου από την Φλακωπή στο Σαρακήνκο. . Συμμετοχή ελεύθερη.

Αναχώρηση 11 πμ από το Παρκινγκ  του ΟΤΕ. Για όσους έρθουν από τον Αδάμαντα 11.20 στις βαρέλες δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο Απαραίτητα τα αυτοκίνητα  (όσοι έχουν ) για τη οδική διαδρομή μέχρι την Φλακωπή.

Ελάτε για μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή  από την προϊστορική  πόλη της Φλακωπής μέχρι το μαγευτικό Σαρακήνικο.   Μια διαδρομή που διασχίζει υπέροχες παραλίες απολαμβάνοντας μερικά από τα ωραιότερα τοπία της Μήλου, άγνωστα ακόμα και σε πολλούς κατοίκους της Μήλου !

Χαρακτηριστικά διαδρομής : Διάρκεια  περίπου 3 ώρες με εύκολη πεζοπορία χωρίς μεγάλες κλίσεις.

Απαραίτητο εφόδιο το νερό. Προαιρετικό κάποιο σνακ  και …το μαγιό.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6978585487

Αναλυτικότερα για τους τόπους και τα τοπία της διαδρομής επισυνάπτουμε παλαιότερο κείμενο που είχε δημοσιευτεί στον τουριστικό οδηγό «Best of Milos» .

Στα βορεινά του ονείρου ακρογιάλια

 

Τόποι αλλού ! Τόποι της κυρίαρχης της θάλασσας που σε αγκαλιάζει καθώς περπατάς δίπλα της. Η εμπειρία που αποκομίζεις περπατώντας κατά μήκος της βορεινής ακτογραμμής της Μήλου από τη Φυλακωπή μέχρι το Σαρακήνικο είναι εξαιρετική. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η δυνατότητα που δίνεται στον πεζοπόρο για αλλεπάλληλες βουτιές στις πανέμορφες παραλίες που συναντά ,κάνει αυτή την εμπειρία ακόμα ωραιότερη.

Προτείνουμε το ξεκίνημα της διαδρομής από την προϊστορική πόλη της Φυλακωπής που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή λίγο πριν τα Πολλώνια. Μπορεί όμως να γίνει και με την αντίστροφη φορά από το Σαρακήνικο. Για τη Φυλακωπή υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης με το λεωφορείο της γραμμής για τα Πολλώνια που το καλοκαίρι έχει αρκετά δρομολόγια. Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε πρωινές ώρες ώστε το μεσημέρι να καταλήξουμε στο Σαρακήνικο. Από εκεί μπορούμε να εξυπηρετηθούμε με το λεωφορείο για τον Αδάμαντα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής με αργό περπάτημα και κάποιες στάσεις δεν υπερβαίνει τις τρεις ώρες. Δεν υπολογίζουμε βέβαια τις στάσεις για μπάνιο στις διάφορες παραλίες. Απαραίτητο εφόδιο μαζί μας το νερό. Οι συνθήκες επιβάλλουν ελαφρύ ντύσιμο, όχι όμως παντούφλες !

Στη Φυλακωπή λοιπόν. Ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού που ήκμασε από την τέταρτη μέχρι και την πρώτη χιλιετία π.χ. Η περιήγηση μας στον σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο αποτελεί σίγουρα κορυφαίο πολιτιστικό στοιχείο της διαδρομής. Δεν υπολείπεται όμως και η φυσική ομορφιά αφού στα πόδια μας εκτείνεται η ομώνυμη κοιλάδα η ομορφότερη και πιο εύφορη του νησιού. Οι πλαγιές του απέναντι λόφου προς τα νότια  είναι κατάφυτες από φίδες και κέδρους. Τα μικρά  δάση αυτών των δέντρων που συναντάμε και σε άλλα σημεία της διαδρομής αποτελούν μια από τις πολλές ομορφιές της.

Μετά τον αρχαιολογικό χώρο συναντάμε αμέσως τις περιοχές του Παπάφραγκα και του Κάπρου. Οι εικόνες που αντικρίζουμε συμπεριλαμβάνονται σίγουρα στις κορυφαίες σε ομορφιά όλης της Μήλου. Η θάλασσα εισχωρεί εκεί βαθιά στη γη. Σκάβει εντυπωσιακά κανάλια και σπηλιές αφήνοντας και ελάχιστες, μικρές αλλά πανέμορφες αμμουδιές. Η φύση στο μεγαλείο της !

Αφήνουμε μετά τον Κάπρο τον κεντρικό δρόμο και αφού περάσουμε από τον τουριστικό οικισμό της Πάχαινας συναντάμε τις δύο, αλλεπάλληλες, εξαιρετικές αμμουδιές της περιοχής. Ακολουθούμε τη σήμανση με τα άσπρα σημάδια στο βράχο και τους ξύλινους ,κίτρινους πασσάλους και διασχίσουμε το ακρωτήριο που ακολουθεί για να φτάσουμε στην  περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου . Ένας όμορφος, μικρός κόλπος με τα γραφικά «σύρματα» γύρω του. Εκτός από  την νεότερη εκκλησία που βρίσκεται πιο ψηλά υπάρχει και παλαιότατο εκκλησάκι, σκαμμένο στο βράχο, στο βάθος του κόλπου, δίπλα στη θάλασσα . Αξίζει να το δείτε…

Λίγο μετά την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου  συναντούμε την ομώνυμη, όμορφη αμμουδιά. Η έκπληξη όμως είναι  η Αλογόμαντρα. Κρυμμένη μέσα στα βράχια, στο ανατολικά μέρος της αμμουδιάς του Αγίου Κωνσταντίνου , αποτελεί για μας μια από τις κορυφαίες ομορφιές της Μήλου. Ένας μικρός, κλειστός κόλπος που ανοίγει στη στεριά αφήνοντας μια μικρή αλλά υπέροχη αμμουδιά κάτω από τα βράχια. Αξίζει να βουτήξετε !

Ακολουθώντας το μονοπάτι κοντά στην ακτή προχωρούμε προς την περιοχή του Μύτακα. Πριν φτάσουμε όμως εκεί βλέπουν τα μάτια μας όμορφες εικόνες. Το Σχιστό πρώτα. Ένας όμορφος πορθμός με μήκος λιγότερο από εκατό μέτρα που κόβει τη γη εκεί στα δύο. Στο νησάκι που σχηματίζεται θα δείτε τις απογευματινές ώρες μια τεράστια αποικία γλάρων. Ακολουθεί μια μεγάλη σε μήκος ,βραχώδης  ακτή όπου η θάλασσα όχι μόνο έχει θερίσει λες τη στεριά αφήνοντας την γυμνή αλλά και εισχωρεί σε αυτήν με χίλιους δυο διαύλους. Ό όμορφος κολπίσκος του Μύτακα  με τα γραφικά του «σύρματα» μας υποδέχεται  μετά για να ακολουθήσει η αμμουδιά με το όνομα της περιοχής , από τις ωραιότερες της βορεινής ακτής.

Διατηρώντας  πάντα την πορεία μας , με την βοήθεια της σήμανσης, άλλοτε δίπλα στη θάλασσα, άλλοτε πιο μέσα στη ξηρά , ανάλογα με τις πτυχώσεις του εδάφους προχωρούμε προς τα δυτικά. Αλλάζουν σιγά-σιγά γύρω μας τα πετρώματα. Μπαίνουμε στην περιοχή του απέραντου λευκού. Εκεί που οι λειασμένοι από την θάλασσα και τον αέρα βράχοι αποδεικνύουν την δυνατότητα της φύσης για τα κορυφαία δημιουργήματα της ομορφιάς. Το Σαρακήνικο μας καλωσορίζει !  Απολαύστε το !

 

 

Γιώργος Μάλλης

 

Εκπαιδευτικός

Αφήστε μια απάντηση