Ο Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερώτηση με θέμα τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Ο Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερώτηση με θέμα τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, είναι γεγονός πλέον οι μεγάλες αυξήσεις που έρχονται στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές.

Η έναρξη του καλοκαιριού ξεκίνησε με αλλεπάλληλες αυξήσεις στις χονδρικές τιμές ρεύματος. Ειδικότερα, τον Αύγουστο η τιμή στην προημερήσια αγορά εκτινάχθηκε πάνω από τα 154 € / MWh (τιμή περίπου  τριπλάσια από τον περασμένο Φεβρουάριο και η υψηλότερη στην ΕΕ). Η ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της συνεχούς ανόδου της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, που τείνει να μονιμοποιηθεί σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, ενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παροχών, με αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτρισμού να εκτιναχθεί τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τους καταναλωτές της μέσης τάσης, δηλαδή την ελληνική βιοτεχνία και τους επαγγελματίες.

Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και το 50%,  θα επιβαρύνουν μέσα στο Σεπτέμβριο σημαντικά τις ήδη μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία οικονομικά ευάλωτες μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη Χώρα, με ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επιβεβαιώνεται έτσι με τον πιο κυνικό τρόπο ότι είμαστε απροστάτευτοι έναντι της αγοράς της ενέργειας, με το «επιτελικό κράτος» στην ουσία να νίπτει τας χείρας του και απλά να κοιτά  την άνοδο των τιμών των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, την άρνηση της Gazprom να παραδίδει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την αυξημένη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις χώρες της Ασίας, ένα εκρηκτικό μίγμα που πυροδοτεί αυτές τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον σημειώνεται, ότι η Κυβέρνηση, μετά την αύξηση έως και 20% στη λιανική της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας και απορρύθμισης στην αγορά ηλεκτρισμού το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα  οι προμηθευτές και η ΔΕΗ να πωλούν, τον Απρίλιο του 2020, ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την χοντρική τιμή ενέργειας ενώ καμία (προηγούμενη) μείωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας δεν ενσωματώθηκε  ποτέ στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το κόστος ηλεκτρισμού δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε εδώ την πλήρη ερώτηση:

2021-09-03 Ερώτηση ΤΖΑΚΡΗ-αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αφήστε μια απάντηση