Οι λόγοι παραίτησης του Νίκου Μάλλη (Βουλγά)

Αγαπητοί συμπολίτες

Ο δημοτικός σύμβουλος είναι απαραίτητο να σέβεται τους συμπολίτες του,  να διαθέτει ανεξάρτητη προσωπικότητα και βούληση να έχει το θάρρος της γνώμης του, και να προβάλει τεκμηριωμένα της αντιρρήσεις του σε θέματα που κατά την γνώμη του χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής .

Πολύ περισσότερο  όταν πρόκειται για μεγάλα αναπτυξιακά  έργα των οποίων η όποια αστοχία η παράβλεψη, θα επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου.

Αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για το γεγονός ότι ως αιρετός Δημ. Σύμβουλος ζήτησα σε επτά συνεχείς συνεδριάσεις να συζητηθεί σε ημερησία διάταξη το λιμενικό έργο των Πολλωνίων, και ποτέ δεν έγινε δεκτή  από το προεδρείο του Δημ. Συμβουλίου, ενώ δεν υποστηρίχτηκε η πρόταση μου ούτε ακόμη από  την δημοτική παράταξη με την οποία εξελέγην, ενέργεια που την θεώρησα προσβλητική και απαξιωτική προς το πρόσωπο μου.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι όλοι οι Πολλωνιάτες θέλαμε (και θέλουμε) να γίνει  το λιμενικό έργο στου Πολυχρόνη  με την διαφορά όμως  ότι θα γινόταν ένα έργο με προοπτική, θα παρείχε απόλυτη  προστασία στα σκάφη και στους επιβάτες, θα σεβόταν το περιβάλλον και θα προστάτευε την τουριστική ανάπτυξη των Πολωνίων, και τις περιουσίες των κατοίκων .

Αποφάσισε λοιπόν η Περιφέρεια να κατασκευάσει ένα λιμενικό έργο με δυο προβλήτες  των 51 μέτρων έκαστη, με ενδιάμεση λιθοριπή των 80 μέτρων (όταν ο κεντρικός προβλήτας του Αδάμαντα είναι 37 μέτρων) κόντρα στον Βοριά, χωρίς καμία πρόβλεψη για κυματοθραύστη .

Επισημαίνω ότι το λιμάνι του Αδάμαντα θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και παρόλα ταύτα δυσκολεύονται τα μεγάλα πλοία να δέσουν με ασφάλεια όταν έχει καιρό, ενώ ως γνωστόν χωρίς τον πλωτό κυματοθραύστη δεν θα έμενε κανένα σκάφος εντός του λιμανιού.

Ως εκ τούτου, είχα την υποχρέωση και καθήκον  να ζητήσω να  από το Δημ. Συμβούλιο να συζητηθούν στην ημερήσια διάταξη όλες οι παραπάνω ανησυχίες μου ώστε να προλάβουμε πιθανές αστοχίες αντίστοιχες με εκείνες που έγιναν στην Σίφνο και στην Κίμωλο, αλλά και σε άλλα νησιά και να διαφυλάξουμε το έργο από κάθε άποψη.

Δυστυχώς η συνεχής απόρριψη του αιτήματος μου να συζητηθεί το θέμα στο δημ. συμβούλιο με την αιτιολογία ότι έχει ήδη παρθεί ανάλογη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα πριν από 15 χρόνια, και ότι το έργο είναι της Περιφέρειας και άρα δεν έχει πλέον αρμοδιότητα το Δημ. Συμβούλιο, ως επίσης η μη στήριξη του αιτήματος μου από κανένα δημοτικό σύμβουλο ούτε καν της δίκης μου παράταξης, το θεώρησα απαξιωτικό τόσο προς το πρόσωπο μου αλλά και προς τους πολίτες που μας ψήφισαν να τους εκπροσωπούμε στα δημ. Συμβούλια.

Αλλά και εάν έστω δεχτώ την θέση του δήμαρχου Μήλου κ. Μικέλη ότι η  υλοποίηση του λιμενικού έργου είναι ειλημμένη απόφαση της Περιφέρειας να γίνει, τότε θα έπρεπε και εκείνος να δεχτεί να συζητήσουμε τουλάχιστον το συνοδό έργο που είναι η πρόσβαση, και που αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Δήμου να ολοκληρωθούν οι εργασίες της διάνοιξης των δρόμων ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του λιμενικού έργου λαμβάνοντας υπόψη τις περιουσίες των κατοίκων, την αρτιότητα των παρόδιων οικοπέδων και την ασφάλεια των οδηγών.

Επιπλέον, δεν έχει συμπεριληφθεί  η απόφαση  του λιμενικού ταμείου της Μήλου, της δημιουργίας δίπλα από  το λιμενικό των Πολλωνίων ενός τουριστικού καταφυγίου με μέτωπο στην θάλασσα άλλα 170 μέτρα, δηλ. σύνολον 350 μέτρα με ξεχωριστή μελέτη ενώ θα έπρεπε αυτά τα δυο έργα να συμπεριλαμβάνονται σε μια κοινή μελέτη.

Άρα μιλάμε για παρεμβάσεις τεραστίων διαστάσεων στον ευαίσθητο  χώρο των Πολλωνίων  χωρίς τις απαραίτητες μελέτες, χωρίς εξασφαλισμένη πρόσβαση, και παρόλα ταύτα να μην θέλει κανένας να συζητήσει το θέμα .

Κατόπιν των ανωτέρω θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω τους συμπολίτες μου  τους λόγους που με υποχρέωσαν να αυτονομηθώ και μόνος μου πλέον να διεκδικώ το καλό του τόπου μου στο Δημ. Συμβούλιο ως ανεξάρτητος δημ. Σύμβουλος όπως έπραξα τόσα χρόνια .

.

Με εκτίμηση

 

Νικος Μαλλης

 

Αφήστε μια απάντηση