Οι βασικοί άξονες του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που κατατέθηκε υπόψιν των Δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

O νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσιάστηκε από τον ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ενώ αναμένεται η αποστολή παρατηρήσεων από τις υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να αξιολογηθούν και ενδεχομένως να ληφθούν υπόψιν στο τελικό σχέδιο.

Ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. έχοντας τη σχετική αρμοδιότητα και σε εφαρμογή της νομοθεσίας, ξεκίνησε την επικαιροποίηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με υποστήριξη από εξωτερικούς μελετητές. Η παρουσίαση των βασικών στοιχείων του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου, ενώπιον των εκπροσώπων των δήμων – μελών του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Όπως κατέστη σαφές από τη σχετική έγγραφη ενημέρωση του προέδρου του Φορέα και Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, παρ’ ό,τι δεν προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και για λόγους έγκαιρης ενημέρωσης στα στοιχεία του σχεδιασμού που αφορούν στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ της Περιφέρειας, ζητούνται οι έγγραφες παρατηρήσεις των Δήμων επί των βασικών στοιχείων του ΠΕΣΔΑ έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι κύριοι άξονες του νέου ΠΕΣΔΑ αφορούν στην ενίσχυση των αρχών της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, με την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών, όπως και των βασικών εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων, καθώς δεν είναι λίγα τα νησιά που είτε δε διαθέτουν καθόλου ΧΥΤ, είτε τα υφιστάμενα κύτταρα βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους. Επίσης, δεδομένου, ότι τίθεται αυστηρή χρονική προθεσμία, για παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των εν λειτουργία ΧΑΔΑ έως το τέλος του 2022 – και λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για την υλοποίηση νέων ΧΥΤΥ – αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς των ΑΣΑ από τα νησιά που δε διαθέτουν ΧΥΤ σε αδειοδοτημένες δομές, έως και την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων.

 

Απαραίτητη η τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ με κύριο φόντο τον νεοσύστατο ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου

Όπως τονίζεται στην έκθεση για την τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ, όπως αυτή κοινοποιήθηκε από τον ΦοΔΣΑ προς τους Δήμους της Περιφέρειας, η αναθεώρηση/τροποποίηση του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ κρίνεται επιτακτική, διότι οι ΠΕΣΔΑ αφορούν σε ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης του συνόλου των αποβλήτων της περιφέρειας, που καταρτίζονται, σύμφωνα με τον ισχύοντα Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Δεδομένου ότι ο ΕΣΔΑ τροποποιήθηκε εντάσσοντας και νέες οδηγίες της ΕΕ, ήταν αναγκαία και η επικαιροποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων.

Παράλληλα, έχουν προκύψει σημαντικές αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο με την έναρξη ισχύος:

► του Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ 133 Α)/19-07-2018 «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α. [Πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»] » – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις»,

► του Ν. 4685/ΦΕΚ 92 Α/07-05-2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», όπου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία των νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Σε εφαρμογή αυτών των νομοθετικών ρυθμίσεων, ιδρύθηκε το 2020 ο Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου «ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», με διευρυμένες και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες διαχείρισης ΑΣΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Λαμβάνοντας υπόψιν, ότι βάσει της νομοθεσίας, από τους Δήμους της Π.Ν. Αι, η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αποβλήτων περνά στην ευθύνη του περιφερειακού ΦοΔΣΑ, το ΠΕΣΔΑ Ν. Αιγαίου οφείλει να εντάξει τις αλλαγές αυτές στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

 

Οι ιδιαιτερότητες του πολυνησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΦοΔΣΑ, που διενεμήθηκε στους Δήμους, προκειμένου να υποβάλουν και τις δικές τους παρατηρήσεις, τα τρία κύρια χαρακτηριστικά του πληθυσμιακού – δημογραφικού υποβάθρου της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου αναδεικνύονται ως κρίσιμα για την αναπτυξιακή προοπτική της, υπό τη δημογραφική οπτική:

α. Ανισοκατανομή πληθυσμού

β. Δημογραφικές ατέλειες (ανισορροπίες), σε ανθρωπογεωγραφικές ενότητες (νησιά ή τμήματά τους) που εγκυμονούν κινδύνους έντασης φαινομένων πληθυσμιακής αποψίλωσης

γ. Η γεωγραφική κινητικότητα του πληθυσμού εκφραζόμενη ως εποχιακή διακύμανση, λόγω της σημαντικής τουριστικής κίνησης που υποδέχεται το σύνολο σχεδόν των νησιών της Περιφέρειας, με διαφορετικό βαθμό έντασης, αποτελεί ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του – υπό την ευρεία έννοια – πληθυσμιακού δυναμικού.

Την ιδιαίτερη εικόνα της περιοχής συνθέτει ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών της γεωγραφικής ασυνέχειας, της απομόνωσης, της περιφερειακότητας, της πολυδιάσπασης του χώρου, αλλά και της μοναδικής πολιτισμικής ταυτότητας όσο και του φυσικού πλούτου που συγκροτείται από ένα πλούσιο δίκτυο αξιόλογων οικοτόπων.

Επισημαίνεται δε, ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική ακτοπλοΐα είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη, τόσο οι διαπεριφερειακές όσο και οι ενδοπεριφερειακές διασυνδέσεις εστιάζονται σε ολιγάριθμα νησιά της Περιφέρειας, ενώ η πλειονότητα των νησιών υποφέρει σημαντικά από την απομόνωση, ενώ σημειώνεται ότι η προσπελασιμότητα σε σχέση με τη γεωγραφική θέση γίνεται εξαιρετικά δυσμενής κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται, πως οι συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, αφορούν και στις υποδομές και δράσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα:

• Διαφορετική σύνθεση παραγόμενων ΑΣΑ με αυξημένη συμμετοχή υλικών συσκευασίας.

• Δυσκολία μεταφοράς ανακτημένων ανακυκλώσιμων υλικών για τελική διάθεση και με αυξημένο κόστος μεταφοράς.

• Ανάγκη πολλαπλάσιων και μικρότερων υποδομών, με αποτέλεσμα αυξημένο επενδυτικό και λειτουργικό κόστος ανά τόνο διατιθέμενων ΑΣΑ σε οποιαδήποτε επεξεργασία (σύμμεικτα, ΑΥ, βιοαπόβλητα).

• Αδυναμία συνεργειών με άλλες περιοχές.

Προβληματισμός από την υφιστάμενη κατάσταση

Στο πλαίσιο επικαιροποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων, τονίζεται ότι τίθεται η πρόκληση, ώστε να εναρμονιστεί με τους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΔΑ και των λοιπών σχετικών διατάξεων με τη διαχείριση αποβλήτων και παράλληλα να είναι ρεαλιστικό ως προς την υλοποίηση και μετρήσιμο ως προς την επίτευξη των στόχων.

Η υφιστάμενη κατάσταση, όπως αποτιμάται μετά την επεξεργασία των δεδομένων που υποβλήθηκαν από τους ΟΤΑ α’ βαθμού και τηλεφωνικές διευκρινίσεις όπου απαιτήθηκαν, κρίνεται να υπολείπεται από το χαρακτηρισμό ικανοποιητική, όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Από τους 25 Χώρους Υγειονομικής Ταφής της Π.Ν.Α. (12 στα Δωδεκάνησα, 13 στις Κυκλάδες )

– 5 ΧΥΤ χωρίς περιβαλλοντικούς όρους σε ισχύ (Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Λειψοί, Μεγίστη, Νίσυρος)

– 13 ΧΥΤ χωρίς άδεια λειτουργίας (Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Λειψοί, Μεγίστη, Νίσυρος, Κάρπαθος, Βόρεια Ρόδος, Σύμη, Τήλος, ΦολέγανδροςΚύθνοςΣέριφοςΜύκονος)

Εντοπίστηκαν:

– 5 ενεργοί ΧΑΔΑ (Κάλυμνος, Λέρος, ΆνδροςΘήραΤήνος)

– 8 ανενεργοί ΧΑΔΑ μη αποκατεστημένοι (Πάτμος, ΜήλοςΣίφνος, Σύμη, ΚέαΜύκονοςΣίκινοςΦολέγανδρος)

– 5 ΧΥΤ χωρίς επαρκή υπολειπόμενο όγκο για τελική διάθεση αποβλήτων και χωρίς ολοκλήρωση ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος (Βόρεια Ρόδος, Κάρπαθος, Πάρος, Τήλος, Κίμωλος).

– 11 ΧΥΤ με περιβαλλοντικούς όρους σε ισχύ και άδεια λειτουργίας (Κως, Νότια Ρόδος, Νάξος, Σύρος, Πάρος, Ίος, Κέα, Σέριφος, Σίφνος, Πάτμος, Αμοργός).

Επίσης εντοπίζονται:

– ανεπαρκής εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων, σχεδόν παντού

– χωρίς κατασκευασμένο μόνιμο ΧΥΤ (Κάλυμνος, Λέρος, ΆνδροςΘήραΤήνοςΜήλος)

– απαιτείται θαλάσσια μεταφορά για τελική διάθεση σε μόνιμη βάση (Κάσος, Μεγίστη, Αρκοί, Ψέριμος, Τέλενδος, Χάλκη, ΘηρασίαΣίκινοςΜικρές ΚυκλάδεςΑντίπαρος, Σαρία, Γυαλί, Δήλος)

Για την κατάρτιση, των στόχων του νέου ΠΕΣΔΑ, όπως αναφέρεται στην έκθεση, λήφθηκαν υπόψη τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του μόνιμου και του παραθεριστικού πληθυσμού κι έγιναν εκτιμήσεις για την προσεχή δεκαετία.

«Αγκάθι» τα νησιά χωρίς ΧΥΤ με ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς των ΑΣΑ σε άλλους αδειοδοτημένους ΧΥΤΥ

Πρώτιστη προτεραιότητα παραμένει η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση όλων των υφιστάμενων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) μέχρι το 2022. Αυτό συνεπάγεται, ότι θα υπάρχει μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα απαιτηθεί για τα νησιά που δεν θα έχουν ολοκληρωμένες τις απαιτούμενες μονάδες διαχείρισης ΑΣΑ (ΜΕΑ, ΜΕΒΑ, ΚΔΑΥ, ΧΥΤ) να αναζητηθεί κατάλληλη διαχείριση ΑΣΑ.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η δεματοποίηση και αποθήκευση αποβλήτων (υπολειμμάτων μετά τη χωριστή διαλογή ανακυκλώσιμων και οργανικού κλάσματος), με σκοπό την τελική διάθεσή τους στον επικείμενο ΧΥΤ του νησιού.

Αναφέρεται όμως, ότι στην περίπτωση που ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του εν λόγω ΧΥΤ είναι μεταγενέστερος από την επιτρεπόμενη χρονική διάρκεια λειτουργίας της προσωρινής αποθήκευσης, μετά τη λήξη της επιτρεπόμενης λειτουργίας αυτής και μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του ΧΥΤ του νησιού, θα διενεργείται θαλάσσια μεταφορά σε νόμιμο εν λειτουργία ΧΥΤ (Άρθρο 55 του Ν. 4819/2021).

Στον νέο ΠΕΣΔΑ επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης έναρξης εργασιών στις υφιστάμενες και εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων που απαιτούν συμπληρώσεις ή στις νέες, μεταξύ των οποίων αυτές της Θήρας, της Τήνου, της Άνδρου και της Μήλου.

Επίσης, τονίζεται:

«Θεωρείται ότι τα κλειστά συστήματα (νησιά) ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων τους, μπορούν να ανοίξουν, αν επιτύχουν συνεργασίες με τη μεσολάβηση του ΦοΔΣΑ και χρήση θαλάσσιων μεταφορών, όπου απαιτηθεί. Οι θαλάσσιες μεταφορές στις περιπτώσεις που θα αποτελούν λύση ανάγκης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι μόνιμη λύση, σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν. 4819/2021, αποτελούν αρμοδιότητα του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι στην υφιστάμενη σχετική νομοθεσία, αναφέρεται επιπλέον, πως:

«Ειδικά λόγω της έντονης νησιωτικότητας της χώρας είναι αποδεκτό και πιθανό, τα απόβλητα κάποιου νησιού που δεν εξυπηρετείται από ΜΕΑ, αντί να διατίθενται σε ΧΥΤΑ του νησιού (είτε απευθείας είτε μετά από ΜΠΑ) να μεταφέρονται σε ΜΕΑ άλλου νησιού, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, όπως η επαρκής δυναμικότητα της ΜΕΑ υποδοχής και η δυνατότητα της θαλάσσιας μεταφοράς των ΑΣΑ. Αυτό επαφίεται στην ευχέρεια των οικείων ΠΕΣΔΑ ή /και ΦΟΔΣΑ».

 

Βασικοί στόχοι διαχείρισης ΑΣΑ για την περίοδο 2021 – 2030

Βάσει της έκθεσης για τον νέο ΠΕΣΔΑ, σε εναρμόνιση με το ΕΣΔΑ προβλέπεται:

  • Προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των παραγόμενων ΑΣΑ τουλάχιστον σε ποσοστό 55% κ.β. μέχρι το 2025 και 60% κ.β. μέχρι το 2030
  • Αύξηση της ανακύκλωσης Αποβλήτων Συσκευασιών τουλάχιστον στο 65% κ.β. έως το 2025 και στο 70% κ.β. ως το 2030, με συγκεκριμένους στόχους για τα επιμέρους υλικά σύμφωνα με την Οδηγία 2018/852/ΕΕ
  • Άμεση καθιέρωση υποχρεωτικής χωριστής συλλογής τουλάχιστον για τα μέταλλα, το χαρτί, το γυαλί και το πλαστικό με τάση την καθιέρωση 4 διακριτών ρευμάτων, όπου είναι τεχνικοοικονομικά εφικτό
  • Καθιέρωση εφαρμογής χωριστής συλλογής και για άλλα ρεύματα αποβλήτων (ΜΠΕΑ, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ληγμένα φάρμακα, στρώματα, έπιπλα και πλαστικές φιάλες ποτών έως τριών λίτρων)
  • Υποχρεωτική χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων έως 31 Δεκεμβρίου 2022. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μεγάλους παραγωγούς.
  • Επίτευξη του στόχου εκτροπής ΒΑΑ από την υγειονομική ταφή
  • Χαμηλά ποσοστά ταφής
  • Πρόβλεψη κάλυψης περιοχών που δεν έχουν ΧΥΤ από νέους ΧΥΤ ή εξυπηρέτησής τους από ΧΥΤ άλλων περιοχών το 2022 ή άλλη νόμιμη μεταβατική διαχείριση (π.χ. δεματοποίηση)
  • Παύση λειτουργίας και αποκατάσταση όλων των υφιστάμενων ΧΑΔΑ μέχρι το τέλος του 2022

Ταυτόχρονα, προβλέπονται δράσεις για την εφαρμογή δράσεων για την προώθηση της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, την εκτεταμένη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), καθώς και για την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής για τα παρακάτω ρεύματα αποβλήτων:

  • Βιοαπόβλητα

• Απόβλητα κουζίνας (δίκτυο καφέ κάδου, μεγάλοι παραγωγοί, οικιακή κομποστοποίηση)

• Πράσινα απόβλητα

• Βρώσιμα λίπη & έλαια

  • Ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί – γυαλί – μέταλλα – πλαστικό)

• Οικιακά ΑΣΑ: Χωριστή συλλογή, με σταδιακή μετάβαση σε 4 διακριτά ρεύματα όχι μόνο των υλικών συσκευασίας αλλά και των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών όπως έντυπο χαρτί, πλαστικά παιχνίδια, μεταλλικά εξαρτήματα και σκεύη, υαλοπίνακες κ.λπ.

• ΒΕΑΣ

  • ΑΗΗΕ σε Πράσινα Σημεία, σημεία συλλογής ΣΕΔ κ.λπ.
  • Μικρές ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων (ΜΠΕΑ) σε Πράσινα Σημεία, σημεία συλλογής ΣΕΔ κ.λπ.
  • Ογκώδη απόβλητα (έπιπλα, στρώματα κλπ) σε Πράσινα Σημεία, σημεία συλλογής ΣΕΔ κ.λπ.
  • Ειδικά ρεύματα όπως Ξύλο, Απόβλητα Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων (ΑΚΠ) σε Πράσινα Σημεία, σημεία συλλογής ΣΕΔ κ.λπ.

Επιπρόσθετα, θα προτεραιοποιηθούν δράσεις όσον αφορά σε:

  • Δημιουργία υποδομών Διαλογής στην Πηγή
  • Δημιουργία εκτεταμένου δικτύου Πράσινων Σημείων και παρεμφερών υποδομών
  • Δημιουργία 5 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) σε Νάξο, Θήρα, Σύρο, Ρόδο και Κω καθώς και 1 Μονάδας Προεπεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΠΑ) στην Άνδρο,
  • Δημιουργία επαρκούς δικτύου Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) (είτε ως τμήμα των ΜΕΑ, είτε ως αυτόνομες μονάδες), όπου θα οδηγούνται τα οργανικά που προδιαλέγονται στη πηγή (καφέ κάδος και πράσινα απόβλητα). Για μεγαλύτερους παραγωγούς ή σε νησιά που λόγω χαμηλής παραγωγής ΑΣΑ δεν κριθεί βιώσιμο το προδιαλεγμένο οργανικό να οδηγείται σε κλασικού τύπου ΜΕΒΑ, θα εφαρμόζεται επεξεργασία με Μηχανικούς Κομποστοποιητές (ΜΚ).
  • Τοποθέτηση Οικιακών Κομποστοποιητών (ΟΙΚ.ΚΟΜ) σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας
  • Ενίσχυση και αναβάθμιση των υφιστάμενων Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Διερεύνηση της δυνατότητας λειτουργίας των προγραμματιζόμενων ΜΕΑ και ως ΚΔΑΥ, για την επεξεργασία προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων.
  • Επέκταση ή κατασκευή νέων ΧΥΤ σε 15 νησιά, μεταξύ των οποίων οι Άνδρος, Θήρα, Κίμωλος, Μήλος, Πάρος, Τήνος, Σύρος.

Όσον αφορά στην πρώτιστη προτεραιότητα, ήτοι την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων, επαναλαμβάνεται:

  • Παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των εναπομεινάντων ΧΑΔΑ
  • Ασφαλής διαχείριση των υφιστάμενων ποσοτήτων δεματοποιημένων απορριμμάτων σε Άνδρο και Τήνο καθώς και στα νησιά που θα εφαρμόσουν δεματοποίηση ως μεταβατική διαχείριση έως την κατασκευή των μόνιμων υποδομών ΔΣΑ [Κάλυμνος, Θήρα, Πάρος, Λέρος, Μήλος, Τήνος]
Πηγή : Κοινή Γνώμη

Αφήστε μια απάντηση