ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυκλάδων: Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2021 – Αφορμή για ανασχεδιασμό της δράσης μας στις Κυκλάδες για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον!

H παγκόσμια κλιματική κρίση είναι παρούσα στις Κυκλάδες, με την καταστροφή των οικοσυστημάτων, την ξηρασία, την ερημοποίηση, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τη διάβρωση των εδαφών, με τη μόλυνση και τη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο, την υπεραλίευση και την εισβολή ξενικών θαλασσίων ειδών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να απορρυθμίζει την προστασία  του φυσικού περιβάλλοντος υπέρ μεγάλων συμφερόντων. Μετά τη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης των περιοχών NATURA των Κυκλάδων, επιτρέπει αναπτυξιακές δραστηριότητες μέσα στις προστατευόμενες περιοχές. Συνεχίζει να δίνει κίνητρα για την ολοκλήρωση των αιολικών πάρκων και την επέκταση μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων. Ξεπουλά τα δημόσια αγαθά του νερού και των υποδομών ενέργειας.

Και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τους Κυκλαδίτες στα μονοπάτια των αγώνων κατά της εγκατάστασης των μεγάλων αιολικών πάρκων. Η νίκη με την αποτροπή της καταστροφής των ακατοίκητων νησίδων και της απόσυρσης μερικών πάρκων, δίνει ελπίδες στον αγώνα για να σωθούν τα μοναδικά οικοσυστήματα στη Γυάρο και στα βουνά των νησιών μας.

Οι Κυκλάδες μπορούν να επιζήσουν μόνο μέσα σε έναν υγιή πλανήτη. Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος και για τις Κυκλάδες. Πρέπει να δοθεί η μάχη, ώστε να μην καθορίσουν οι αγορές τους όρους μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, μεταμορφώνοντας τα νησιά σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μπαταρίες αποθήκευσης, καταστρέφοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σας καλούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο ήπιας πράσινης συν-ανάπτυξης των νησιών, με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, συνδυάζοντας την τοπική περιβαλλοντική και πολιτιστική ιδιαιτερότητα με τους παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη και την κλιματική ουδετερότητα.

Με βάση το πλαίσιο προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, σας καλούμε να διαμορφώσουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία για να αποτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταλήστευση του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να θέσουμε τις βάσεις για μια προοδευτική επόμενη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων

Αφήστε μια απάντηση