Μανώλης Μικέλης: Μας κατηγορούν για αύξηση του νερού, απαντάμε με αποδείξεις

«Στην Μήλο έχουμε το κλιμακωτό χρεωστικό τιμολόγιο για όλους τους καταναλωτές προκειμένου να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια. Υπάρχουν κάποιοι που παραπονιούνται γιατί έχουν τις πισίνες τους και δεν θέλουν να πληρώνουν 3 ευρώ για το νερό, ενώ εισπράττουν σημαντικά ποσά από τους επισκέπτες τους» αναφέρει ο δήμαρχος της Μήλου. Ο Μανώλης Μικέλης «ξεσπά» στην Κυκλαδική για όσους τον κατηγορούν ότι αύξησε τα τιμολόγια της ύδρευσης.

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

Θα ήθελα να μου πείτε τι γίνεται με τις αυξήσεις στην ενέργεια, στην ύδρευση, υπάρχει ένα γενικότερο θέμα. Πώς το αντιμετωπίζετε εσείς; 

Στο θέμα της ενέργειας δεν είναι ότι για αυτό τον λόγο αυξήθηκε το νερό στην Μήλο. Με την δική μας δημοτική αρχή, για το νερό στην Μήλο, έγινε το κλιμακωτό χρεωστικό τιμολόγιο. Τα πρώτα 30 κυβικά στους τρείς μήνες τα πληρώνεις με 1.20. Τα πρώτα 50 με 1,50 και μετά πηγαίνει στο θέμα της αγοραστικής αξίας στα 75 κυβικά που είναι το 1,80. Αυτή η κλιμακωτή τιμολόγηση γίνεται για πρώτη φορά και έγινε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, είναι κοινωνικό το τιμολόγιο αυτό. Και έγινε για πρώτη φορά στην Μήλο με την δική μας δημοτική αρχή.

Αυτό θα φανεί από τους επόμενους λογαριασμούς ύδρευσης; 

Αυτό ισχύει από την πρώτη στιγμή που βγάλαμε εμείς τα τέλη, δηλαδή από το 2019 που αναλάβαμε τον δήμο.

Άρα λοιπόν ο κάθε μικροσυνταξιούχος ή αυτός που δεν κάνει μεγάλη κατανάλωση νερού, έχει δει μια αισθητή μείωση στους λογαριασμούς;

Βεβαίως.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ενεργειακή κρίση.  Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Αυτό το κρατήσαμε. Οι δήμοι όλοι παίρνουν μια επιδότηση, πέρα από αυτό όμως η τιμολογιακή πολιτική που υπήρχε μέχρι να αναλάβουμε εμείς την Μήλο και είναι πολύ σημαντικό, έπαιρνε από άλλους κωδικούς για να καλύψει το έξοδο του νερού. Δεν ήταν ανταποδοτικό. Έτσι κάναμε λοιπόν την τιμολόγηση μέχρι 100 κυβικά να πληρώνεις 2 ευρώ πρώτο κυβικό και πάνω από 100 κυβικά τα το πληρώνεις 3 ευρώ. Είμαστε το πιο φθηνό τιμολόγιο από τα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων.

Η ποιότητα του νερού;

Το νερό είναι αφαλατωμένο. Τα δίκτυα που παραλάβαμε είναι πεπαλαιωμένα  και προβληματικά και για αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να παίρνουμε τους ΚΑΠ που δίνει το κράτος για να κάνουμε έργα και να τα διαθέτουμε για να πληρώσουμε το νερό. Δεν θα φτιαχτεί ποτέ το δίκτυο, δεν θα αντικατασταθούν ποτέ τα κομμάτια, για να μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερο νερό στον κόσμο.

Δεν μπορούν να αντικατασταθούν;

Αυτά μόνο με μελέτες τις οποίες έχουμε καταθέσει στο «Τρίτσης» και στο υπουργείο και περιμένουμε για να κάνουμε και επεκτάσεις δικτύων και αντικατάσταση παλαιών δικτύων. Ήδη εμείς έχουμε αλλάξει 2 χλμ προς τα Πολόνια και θα αλλάξουμε άλλα 3 σε ένα από τα δίκτυα μας.

Αυτό θα αλλάξει και την ποιότητα του νερού και μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν και απώλειες.

Το δίκτυο που παραλάβαμε έχει 30% απώλειες. Έχουμε βγάλει όλους τους ΚΑΠ που μας έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και από κωδικούς άλλους του δήμου που είναι πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, προκειμένου να πληρωθεί το νερό. Τα 3 ευρώ λοιπόν ή τα 2 που θα πληρώσει ο επιχειρηματίας μπαίνει μέσα στα έξοδα της επιχείρησης τα οποία έχουν φορολογική απαλλαγή. Δεν έχει γίνει στην ουσία καμία αύξηση που θα θίξει κάποιον. Απλώς έχει έρθει το νερό στην ανταποδοτική του τιμή, προκειμένου να αλλάξουμε και κάποια δίκτυα, προκειμένου να πάρουμε και προσωπικό να καλύψουμε τις ζημιές και να μειώσουμε τις απώλειες του δικτύου. Εγώ είμαι τεχνικός και με ψέματα που είχαμε 9 χρόνια δεν μπορούμε να δώσουμε νερό στον κόσμο, ούτε να καλύψουμε την εξέλιξη του νησιού.

Αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Όποιο θέμα δημιουργήθηκε, δημιουργήθηκε ακριβώς για αντιπολίτευση και για καθημερινή κατανάλωση. Κανένας δεν έφερε πρόταση τεκμηριωμένη παρά μόνο συμφωνώ ή δεν συμφωνώ στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτές οι τιμές που έβγαλε η σημερινή δημοτική αρχή, τις έχει βγάλει με χαρτί και μολύβι και δεν θίγει καμία κοινωνική τάξη. Δεν μπορείς να έχεις πισίνα κύριε Δεμερτζή και να χρεώνεις 400 ευρώ το δωμάτιο και με μελέτες ξέρουμε ότι θέλει 250 λίτρα το άτομο, δηλαδή αν είναι μια τετραμελής οικογένεια θέλει ένα κυβικό την μέρα. Σε ένα δωμάτιο 400 ευρώ, δεν μπορεί να δίνει 3 ευρώ για το νερό;

Άρα αυτό το λέτε γιατί προφανώς είχατε κάποιες αντιδράσεις.

Είχαμε αντιδράσεις και είχαμε και μια πολιτική στείρα η οποία δεν έφερε πρόταση. Φέρε μια πρόταση τεκμηριωμένη. Εμένα μου παρέδωσε και ειδικά ο προηγούμενος δήμαρχος που έχει ανταρέψει τον κόσμο, γιατί είπε σε μια άλλη εφημερίδα των Κυκλάδων ότι στην Μήλο έχουν αυξήσεις. Να μας πούνε τι αυξήσεις και που δεν έχουμε δώσει σημασία στους ανθρώπους και σε ευπαθείς ομάδες. Ο επιχειρηματίας λοιπόν που η Μήλος ήταν μείον 45% από το 2019 στα έσοδα της, που αυτό σημαίνει ότι το 2019 αν πήραμε 100 εκατομμύρια τώρα πήραμε 145. Σε ένα εξελισσόμενο νησί πώς θα μπορέσω εγώ με αυτά τα δίκτυα, με αυτές τις προδιαγραφές να στηρίξω ότι ήταν το πρώτο νησί στον κόσμο; Με ψέματα; Ή με το συμφωνώ δεν συμφωνώ; Όλα βγαίνουν με χαρτί και μολύβι και κοιτάζεις τις ευπαθείς ομάδες. Τίποτα περισσότερο.

Η εβδομάδα αυτή σχετικά με τα σχολεία, με τα σελφ τεστ, είναι μια δύσκολη εβδομάδα προσαρμογής για τα παιδιά. Πώς είναι στην Μήλο;

Εμείς εδώ από την αρχή της πανδημίας έχουμε κάνει σύμβαση σε συνεργασία με το κέντρο υγείας και για ό,τι δεν μπορεί το κέντρο υγείας να κάνει ή για ό,τι δεν προβλέπεται από τον νόμο, έχουμε κάνει σύμβαση με ιδιωτικό κέντρο. Έχουμε πάρει προσφορές γιατί έχουμε δυο ιδιωτικά μικροβιολογικά και έχουμε κάνει σύμβαση, έχουμε δώσει πάνω από 10,000 ευρώ σε τεστ για ευπαθείς ομάδες, για δημόσιους υπαλλήλους, για καθηγητές, για τάξεις ολόκληρες. Κάναμε 100 τεστ σε μια μέρα, σε τάξεις και καθηγητές που πήγε να δημιουργηθεί πρόβλημα πριν από τις γιορτές. Έχουμε κάνει σύμβαση και κάνουμε pcr, αντισώματα κάνουμε, rapid κάνουμε και γενικότερα ό,τι χρειαστεί. Ο δήμος αυτό το έχει από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή : ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ του Λάμπρου Δεμερτζή

Αφήστε μια απάντηση