Κυκλάδες: «Καραµπόλες» µε βαπόρια και seajets

Υπερταχύπλοα αρχίζουν κόντρες µε τις αεροπορικές εταιρείες, πάλαι ποτέ κυρίαρχα σχήµατα περιορίζουν την παρουσία τους, ενώ όσον αφορά την Κρήτη, το Ρέθυµνο για µία ακόµη φορά προσπαθεί να βρει θέση στον ανταγωνισμό µε τα Χανιά και το Ηράκλειο. Οι Κυκλάδες φυσικά είναι το βασικό πεδίο της επιχειρηµατικής αντιπαράθεσης.

Το θετικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι µε την προσθήκη πλοίων µε µεγάλες µεταφορικές δυνατότητες και υψηλές ταχύτητες εκτιµάται ότι θα αυξηθεί η κίνηση στις Κυκλάδες κατά 4% το 2019, ποσοστό που θα προστεθεί στο περσινό +4%. «Σιγά-σιγά η ακτοπλοΐα αρχίζει να µαζεύει τους χαµένους επιβάτες της ενώ άρχισε να ανταγωνίζεται τα αεροπλάνα», επεσήµανε στέλεχος ακτοπλοϊκής εταιρείας.
Ας ξετυλίξουµε το νήµα του κουβαριού έχοντας ως βάση τις εταιρείες ώστε να γίνει ξεκάθαρη η εικόνα.
Η Seajets εξελίσσεται σε πρωταγωνίστρια του θαλάσσιου Stratego. Είναι η µόνη εταιρεία που εκτελεί δροµολόγια µε ταχύπλοο από Πειραιά για Σύρο, στο πλαίσιο της γραµµής Πειραιάς-Σύρος-Μύκονος-Νάξος-Σαντορίνη. Το σηµείο-κλειδί είναι ότι η εταιρεία εξυπηρετεί την πρωτεύουσα των Κυκλάδων η οποία δεν έχει αεροδρόµιο.
Σε αυτό το δροµολόγιο έχει τον παγκόσµιο πρωταθλητή της ακτοπλοΐας, το «World Champion Jet», το οποίο αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 43 κόµβων µε µέγιστη τους 50 κόµβους φέρνοντας πιο κοντά τις Κυκλάδες στον Πειραιά. Το «World Champion Jet» µε µεταφορική ικανότητα 1.300 επιβατών κατέχει παγκόσµιο ρεκόρ Γκίνες για την ταχύτητά του. Στη Σύρο η Seajets έχει ανταγωνίστρια µόνο την Blue Star Ferries µε το συµβατικό της «Blue Star Paros», το οποίο αναπτύσσει ταχύτητα 21 κόµβων και κάνει τη γραµµή Πειραιάς-Σύρος-Μύκονος-Νάξος-Σαντορίνη.
Το κόστος των καυσίµων για το υπερταχύπλοο υπολογίζεται από κύκλους της ακτοπλοΐας στις 70.000-80.000 ευρώ ηµερησίως. Τα ηµερήσια έσοδα όµως τους καλοκαιρινούς µήνες ξεπερνούν τις 110.000-120.000 ευρώ, σύµφωνα πάντοτε µε τα έµπειρα στελέχη του κλάδου που µίλησαν στο «ΘΕΜΑ».
Η Seajets είναι επίσης η µόνη εταιρεία που εξυπηρετεί την Ιο από τον Πειραιά. Εκεί έχει δροµολογηµένο το µεγα-λύτερο σε χωρητικότητα ταχύπλοο, το «Tera Jet», στη γραµµή Πειραιάς-Πάρος-Ιος-Σαντορίνη, µε µεταφορική ικανότητα 1.800 επιβατών.
Η εταιρεία µε τα δύο αυτά υπερταχύπλοα µπαίνει ευθέως και δυναµικά στον ανταγωνισµό µε τις αεροπορικές εταιρείες αφού µειώνει τον χρόνο ταξιδιού µε µικρότερο κόστος εισιτηρίου.
Μάλιστα η δροµολόγηση του «Tera Jet» έχει παρασκήνιο. Η Seajets έγινε η πρώτη εταιρεία που εκµεταλλεύτηκε τους ειδικούς όρους που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισµού προκειµένου να κάνει δεκτή την εξαγορά της Hellenic Seaways από τον όµιλο Attica.
Συγκεκριµένα, αν εταιρεία έβαζε ταχύπλοο στη σύνδε-
ση από Ιο για Σαντορίνη, τότε η HSW θα έπρεπε να σύρει πλοίο της, και ειδικότερα το «Hellenic Highspeed», όπως και συνέβη αφού η Seajets κατέθεσε αίτηµα για δροµολόγηση του «Tera Jet» στο δροµολόγιο Πειραιάς-Πά-ρος-Ίος-Σαντορίνη. Αίτηµα το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή.
Και ενώ όλοι πίστευαν ότι το «Hellenic Highspeed» της HSW θα αποσυρόταν από τις Κυκλάδες και θα ναυλωνόταν στο Μαρόκο, ήρθαν τα πάνω κάτω στην τελευταία συνεδρίαση του Συµβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).
Το «Hellenic Highspeed» ναυλώθηκε από τη Fast Ferries του Θεολόγου Παναγιωτάκη και, παρά τις ισχυρές αντι-δράσεις των ανταγωνιστών, το ΣΑΣ ενέκρινε τη δροµολόγησή του στη γραµµή Ραφήνα-Τήνος-Μύκονος-Νάξος, µε ώρα αναχώρησης 08.30 και επιστροφή από Νάξο στις 14.00, σε αντικατάσταση του «Αικατερίνη Π.», το οποίο υπέστη µηχανική βλάβη και θα χάσει όλη τη θερινή σεζόν.
Η άλλοτε κραταιά στις Κυκλάδες Ηellenic Seaways, η οποία ανήκει πλέον στον όµιλο Attica, έχει παρουσία µόνο µε ένα ταχύπλοο. Πρόκειται για το «Highspeed 4», το οποίο θα δροµολογηθεί το καλοκαίρι στη γραµµή Πειραιάς-Πάρος-Νάξος.
Η Seajets για Κυκλάδες έχει επίσης τα πλοία «Champion Jet 2» στη γραµµή Ηράκλειο-Σαντορίνη-Ίος-Νάξος-Μύκονος και το «Aqua Blue» θα δροµολογηθεί στο Ραφήνα-Ανδρος-Τήνος-Μύκονος µε προέκταση δροµολογίου δύο φορές την εβδοµάδα για το Ικαρία-Σάµος.
«Με την ένταξη του ‘‘World Champion Jet’’ στον στόλο µας, η δυναµική του δικτύου της Seajets ενισχύεται περαιτέρω και αναβαθµίζεται σε σηµαντικό βαθµό. Διαθέτει τον µεγαλύτερο στόλο ταχυπλόων παγκοσµίως, µε 16 ταχύπλοα, καθώς και 4 συµβατικά πλοία, εξυπηρετώντας συνολικά 29 λιµάνια και περισσότερες από 260 διασυνδέσεις στο Αιγαίο», επεσήµανε ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος, υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασµού και Ανάπτυξης στα εγκαίνια των δροµολογίων του «World Champion Jet» την περασµένη Τετάρτη στο λιµάνι του Πειραιά.
Η Golden Star Ferries των αδελφών Στεφάνου δραστηριοποιείται µε έξι πλοία:
■ Το «Superferry» και «Superferry II» στη γραµµή Ραφήνα-Ανδρος-Τήνος-Μύκονος-Πάρος-Σαντορίνη-Ηράκλειο.
■ Το «Super Runner» στο δροµολόγιο Ραφήνα-Τήνος-Μύκονος-Πάρος-Νάξος-Ιος-Σαντορίνη.
■ Το «Super Speed» στο Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Μύκονος-Τήνος.
■ Το «Super Cat» στο Πειραιάς-Σίφνος-Μήλος-Φολέγανδρος-Σαντορίνη-Ιος-Νάξος-Μύκονος.
■ Το «Golden Express» στο Ραφήνα-Σύρος-Μύκονος-Πάρος-Νάξος-Κουφoνήσι-Κατάπολα. Το πλοίο µέχρι πριν από δέκα ηµέρες το είχαν τα αδέλφια Στεφάνου 50%-50% µε τον κ. Παναγιωτάκη της Fast Ferries. Την Παρασκευή 10 Μαΐου όµως απέκτησαν εξ ολοκλήρου την κυριότητά του.
Η Blue Star Ferries του οµίλου Attica δραστηριοποιείται στην Παροναξία και τις Μικρές Κυκλάδες µε τα πλοία «Blue Star Delos», «Blue Star Patmos», «Blue Paros» και «Star Naxos». H Βlue Star τις ηµέρες αιχµής θα προσθέσει και έκτακτα δροµολόγια.
Οι Μινωικές Γραµµές έχουν δροµολογηµένο στις Κυκλάδες σε ηµερήσια βάση το «Santorini Palace», πρώην «Highspeed 7», το οποίο είναι µέρος του τιµήµατος για την πώληση στην Attica του ποσοστού που κατείχε στην HSW. Το ταχύπλοο κάνει το δροµολόγιο Ηράκλειο-Σαντορίνη-Ίος-Πάρος-Νάξος-Μύκονος.
Στις Δυτικές Κυκλάδες δραστηριοποιείται η Aegean Speed Lines του Λεωνίδα Δηµητριάδη-Ευγενίδη µε το ταχύπλοο «Speed Runner III».
Στο ίδιο νησιωτικό σύµπλεγµα υπάρχει και η Zante Ferries µε δύο πλοία, το «Διονύσιος Σολωµός» και το «Αδαµάντιος Κοραής».

Νέα δεδοµένα στην Κρήτη

Νέα δεδοµένα έχουµε και στην Κρήτη. Το παροπλισµένο «Elli T.» του Δηµήτρη Τζανετάτου αγοράστηκε πριν από λίγους µήνες σε πλειστηριασµό από οµάδα µετόχων, µε επικεφαλής τον Θέµη Καραµπέκο, οι οποίοι συνέστησαν την εταιρεία Sea Speed Lines. Μετονόµασαν το πλοίο σε «Olympus» και κάνουν τις απαραίτητες επισκευές. Το ΣΑΣ γνωµοδότησε θετικά για τη δροµολόγησή του στη γραµµή Πειραιάς-Μήλος-Σαντορίνη-Ρέθυµνο παρά τις ισχυρότατες αντιδράσεις των εταιρειών Blue Star Ferries, ANEK και Zante Ferries.
Στελέχη της ακτοπλοΐας επεσήµαναν στο «ΘΕΜΑ»:
«Η Blue Star είχε αντιρρήσεις για τη δροµολόγηση του ‘‘Olympus’’ γιατί τα φορτηγά του Ρεθύµνου τα εξυπηρετεί από τα Χανιά µε το ‘‘Blue Galaxy’’ µέσω της κοινοπραξίας µε την ANEK, ενώ για τα φορτηγά της Σαντορίνης έχει σχεδόν αποκλειστικά όλο το µεταφορικό έργο. Η ΑΝΕΚ µέσω της κοινοπραξίας µε τον όµιλο Attica θα χάσει φορτηγά τα οποία εξυπηρετεί µέσω Χανίων µε το ‘‘Ελευθέριος Βενιζέλος’’. Επιπλέον, στη Μήλο και τη Σαντορίνη µεταφέρει µεγάλο αριθµό φορτηγών µε το ‘‘Πρέβελης’’ δύο φορές την εβδοµάδα. Η Zante Ferries αντιδρά γιατί µε τα πλοία της ‘‘Διονύσιος Σολωµός’’ και ‘‘Αδαµάντιος Κοραής’’ εξυπηρετεί όλο τον χρόνο τη Μήλο και ξαφνικά βλέπει ότι µετά τα πλοία των Μινωικών ‘‘Knossos Palace’’ και ‘‘Festos Palace’’, τα οποία εποχικά θα πιάνουν απευθείας Μήλο τέσσερις φορές την εβδοµάδα, προστίθεται ένας ακόµη παίκτης που θα πιάνει Μήλο τέσσερις φορές την εβδοµάδα όλο τον χρόνο διεκδικώντας σηµαντικό µερίδιο από την πίτα των φορτηγών οχηµάτων και της επιβατικής κίνησης».
Στην Κρήτη δραστηριοποιούνται οι Μινωικές Γραµµές και η κοινοπραξία ΑΝΕΚ-Attica τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο.

Οι Μινωικές έχουν στα Χανιά το «Mykonos Palace», το οποίο ανταγωνίζεται δύο πλοία της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ-Superfast, το «Blue Galaxy» και το «Ελυρος», το οποίο αντικαταστάθηκε πριν από λίγες ηµέρες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Στο Ηράκλειο οι Μινωικές έχουν δροµολογηµένα τα πλοία «Knossos Palace» και «Festos Palace» αντιµέτωπα µε τα «Κρήτη ΙΙ» και «Blue Ηοrizon». Αυτή τη χρονική περίοδο οι Μινωικές δραστηριοποιούνται στην Κρήτη µε ένα πλοίο λιγότερο, αφού το «Festos Palace» έχει αποσυρθεί για να γίνουν εργασίες εγκατάστασης scrubber, που είναι σύστηµα καθαρισµού καυσαερίων για την προστασία της ατµόσφαιρας. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου. Ήδη έχει τοποθετηθεί το σύστηµα στα πλοία «Knossos Palace» και «Mykonos Palace». Έτσι, µε ένα πλοίο λιγότερο στις γραµµές Κρήτη-Πειραιάς εξυπηρετούν µε κυκλικό δροµολόγιο Ηράκλειο-Χανιά-Πειραιάς και αντίστροφα µέχρι τις 10 Ιουνίου.
Οι Μινωικές όµως, εκτός από τον ανταγωνισµό µε την κοινοπραξία, έχουν και εκείνον µε την Golden Star Ferries των αδελφών Στεφάνου και τη Seajets στη γραµµή Ηράκλειο-Κυκλάδες. Οι Μινωικές Γραµµές έχουν δροµολογη-µένο σε ηµερήσια βάση το «Santorini Palace», πρώην «Highspeed 7», το οποίο είναι µέρος του τιµήµατος για την πώληση στην Attica του ποσοστού που κατείχε στην HSW. Το ταχύπλοο κάνει το δροµολόγιο Ηράκλειο-Σαντορίνη-Ίος-Πάρος-Νάξος-Μύκονος.
Η Golden Star Ferries, από Ραφήνα όµως, έχει ρίξει πάνω στο δροµολόγιο του Ηρακλείου δύο πλοία, τα «Super Ferry» και «Super Ferry II» στο δροµολόγιο Ραφήνα-Άνδρος-Τήνος-Μύκονος-Πάρος-Σαντορίνη-Ηράκλειο. Επιπλέον, υπάρχει και το «Champion Jet 2» της Seajets στο Ηράκλειο-Σαντορίνη-Ίος-Νάξος-Μύκονος.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ του Μηνά Τσαµόπουλου mtsamopoulos@protothema.net

Αφήστε μια απάντηση