Κίμωλος νέα πορεία εμπρός : Απόλυτο χάος στο Δήμο Κιμώλου. Ακυρώθηκαν ως προβληματικοί όλοι οι Κανονισμοί που αποτελούν προαπαιτούμενα του Προϋπολογισμού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Απόλυτο χάος στο Δήμο Κιμώλου. Ακυρώθηκαν ως προβληματικοί όλοι οι Κανονισμοί που αποτελούν προαπαιτούμενα του Προϋπολογισμού. Αμετανόητος ο Δήμαρχος Κιμώλου συνεχίζει τη πολιτική του διχασμού.

Με αίσθημα μεγάλης ανησυχίας διαπιστώσαμε από το λειψό περιεχόμενο των αναρτημένων αποφάσεων του Δήμου Κιμώλου στο ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Διαύγεια ότι για ακόμη μία φορά αποσιωπήθηκαν πλήρως οι τοποθετήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κιμώλου σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Σεπτεμβρίου 2022, τα οποία αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά σε ακυρώσεις – ανακλήσεις όλων των κανονισμών, στους οποίους βασίζεται η σύνταξη του προϋπολογισμού.

Επειδή εισπράξαμε διαμαρτυρίες ότι δεν αντιδράσαμε για την κατάσταση αυτή και προκειμένου να αποδείξουμε στους συμπολίτες μας ότι η Παράταξή μας έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της, ήτοι ότι έθεσε την Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της, παραθέτουμε κάτωθι συνοπτική αναφορά των θέσεών μας στο καίριο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Σεπτεμβρίου 2022. Επισημαίνουμε ότι η Αντιπολίτευση του Δήμου Κιμώλου είχε γνωστοποιήσει ενώπιον των αρμόδιων συλλογικών οργάνων τα προφανή σοβαρά λάθη και τις παραλείψεις στη σύνταξη των εν λόγω Κανονισμών, αλλά η Δημοτική Αρχή αγνόησε προκλητικά όλες τις επισημάνσεις με αποτέλεσμα η Κίμωλος αντί να μπορεί να ψηφίσει έστω καθυστερημένα προϋπολογισμό για το έτος 2022 να οδηγηθεί σε πολύπλοκο αδιέξοδο.

Θυμίζουμε ότι αν και 16 Σεπτεμβρίου 2022 η Κίμωλος ούτε κατά διάνοια έχει αρχίσει τις εργασίες σύνταξης του προϋπολογισμού για το έτος 2022. Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο για την Κίμωλο, αφού και πέρυσι ο προϋπολογισμός του 2021 ψηφίστηκε την 9η Δεκεμβρίου 2021! Αυτό το αρνητικό ρεκόρ φαίνεται διατεθειμένος να καταρρίψει και πάλι ο Δήμαρχος Κιμώλου. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα επιληφθούν, ως οφείλουν, του προβλήματος για να απαγκιστρωθεί, επιτέλους, η Κίμωλος από τις άθλιες παλινωδίες ενός αδιόρθωτου και άκρως επικίνδυνου Δημάρχου.

Θέμα 1ο: Ακύρωση – ανάκληση της απόφασης 25/23.06.2022 με θέμα «Έγκριση του κανονισμού λειτουργίας και χρήσης των κοινόχρηστων  χώρων του Δήμου Κιμώλου».

Για να κατανοήσουμε τον τρόπο και την ποιότητα διοίκησης ασφαλής οδηγός και δίκαιος κριτής είναι η επίτευξη ή μη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Σίγουρα η Δημοτική Αρχή Κιμώλου ως παράταξη πλειοψηφίας έχει αριθμητική υπεροχή, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι αποφάσεις της είναι νόμιμες ή γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν αναγκαστικά στην έννομη τάξη παράνομες αποφάσεις με το πρόσχημα της νομιμοφάνειας. Σχετικά με την αναμενόμενη ακύρωση του κανονισμού λειτουργίας και χρήσης των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Κιμώλου πρέπει να επισημανθεί ότι συμπαρασύρει σε ακύρωση και άλλες δύο (2) κορυφαίες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις προγενέστερες δύο (2) συμβουλευτικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής στα ίδια θέματα που προφανώς εκ παραδρομής δεν έχουν ενταχθεί προς ακύρωση στη σημερινή ημερήσια διάταξη. Ενός κακού μύρια έπονται!

Ειδικότερα, κατ’ εφαρμογή του Νόμου πρέπει να ακυρωθεί η υπ’ αριθ. 34/02.08.2022 απόφαση του αποσπάσματος πρακτικού με αριθμό 9/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου με θέμα «Λήψη απόφασης καθορισμού τμημάτων κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσεως αρμοδιότητας Δήμου Κιμώλου» και η προγενέστερη υπ’ αριθ. 26/22.07.2022 εισηγητική απόφαση της Οικονομικής επιτροπής καθώς ελλείψει κανονισμού λειτουργίας και χρήσης των κοινοχρήστων χώρων δεν είναι εφικτό να υφίσταται απόφαση που να καθορίζει τμήματα κοινοχρήστων χώρων που μπορεί να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση αφού δεν υφίσταται στο Δήμο Κιμώλου η δυνατότητα προς τούτο.

Άλλωστε, η προαναφερόμενη υπ’ αριθ. 34/02.08.2022 απόφαση του αποσπάσματος πρακτικού με αριθμό 9/2022 είναι προφανέστατα άκυρη καθόσον αναφέρεται σε αυτήν ότι ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Βεντούρης Ιωάννης ψήφισε ΚΑΤΑ καθώς δεν του δόθηκε ο λόγος από την Πρόεδρο να θέσει τις απόψεις του. Αυτό δεν ισχύει καθώς στο επίμαχο θέμα ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Βεντούρης Ιωάννης ψήφισε ΠΑΡΩΝ και εξέθεσε κανονικά τις απόψεις του. Αντίστοιχα, αφού ακυρώνουμε τον κανονισμό λειτουργίας και χρήσης των κοινοχρήστων χώρων διά του παρόντος θέματος πρέπει να ακυρώσουμε για λόγους διοικητικής συνέπειας και λογικής ακολουθίας και την υπ’ αριθ. 35/02.08.2022 απόφαση του Αποσπάσματος Πρακτικού 9/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου με θέμα «Λήψη απόφασης για την έγκριση των Κυκλοφοριακών ρυθμίσεων παραδοσιακού Χωριού Κιμώλου για την θερινή περίοδο 2022», απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στο πρόγραμμα Διαύγεια μόλις την Παρασκευή 26.08.2022 και ως εκ τούτου δεν έχει τύχει της εγκρίσεως του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Εξάλλου, η προαναφερόμενη υπ’ αριθ. 35/02.08.2022 απόφαση του Αποσπάσματος Πρακτικού 9/2022 είναι προφανέστατα άκυρη καθόσον αναφέρεται σε αυτήν ότι ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Βεντούρης Ιωάννης ψήφισε ΠΑΡΩΝ. Αυτό δεν ισχύει καθώς στο επίμαχο θέμα ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ Βεντούρης Ιωάννης ψήφισε ΚΑΤΑ καθώς δεν του δόθηκε ο λόγος από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λογοθέτη Ροζάννα να εκθέσει τις απόψεις του. Δηλαδή, για μία ακόμη φορά η Πρακτικογράφος του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε το θαύμα της αφού μπέρδεψε τις ψήφους και τις υπολόγισε αντίστροφα σε δύο διαδοχικές αλλά απολύτως διαφορετικές αποφάσεις!

Παρέλκει να αναφέρουμε ότι δυνάμει του με Α.Π. 37744/0808.2022 εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου «Οι κανονιστικές αποφάσεις που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας εκδίδονται μετά από προηγούμενη κατάρτιση σχετικών μελετών, οι οποίες έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του οικείου Δήμου» προϋπόθεση που καθόλου δεν πληρείται στην περίπτωση του Δήμου Κιμώλου και ως εκ τούτου έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά παράνομη απόφαση που, δυστυχώς, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής εκτελείται χωρίς νόμιμο έρεισμα. Εννοείται πως πρέπει να ακυρωθεί και η προγενέστερη με αριθμό 34/09.07.2022 συμβουλευτική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για το θέμα των Κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Δηλαδή, εν γνώσει της Δημοτικής Αρχής ίσχυσαν όλο το καλοκαίρι και ισχύουν ακόμη παράνομες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Χωριό Κιμώλου κάτι που δε λέει να το κατανοήσει ο καθ΄ ύλην υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Τάκης Σάρδης, ο οποίος παρά τις σχετικές ενημερώσεις μας τοποθετούσε απτόητος ανακοινώσεις σε αυτοκίνητα ιδίως στην πλατεία της Παναγίας του Οικονόμου για δήθεν παράνομες σταθμεύσεις με την υποσημείωση, μάλιστα, πως στη συνέχεια αν συνεχιζόταν η παραμονή των αυτοκινήτων στην επίμαχη περιοχή θα απευθυνόταν στην αστυνομία για να επαλειφθεί του θέματος. Το πολύ – πολύ να συλλάμβαναν τον ίδιο.

Συνοψίζοντας, από την ακύρωση του κανονισμού λειτουργίας και χρήσης των κοινοχρήστων χώρων επέρχεται ένα ντόμινο εξελίξεων, αφού συμπαρασύρονται στην ακύρωση όλες οι συναφείς αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι υπερβολή να μιλήσουμε για ένα «Βατερλό» της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Κιμώλου ειδικότερα. Το ανυποψίαστο, όμως θύμα, αυτής της τραγικής κατάστασης είναι ο Δήμος Κιμώλου.

Για να μην κατηγορηθούμε για υπερβολή θέτουμε το απλό αλλά κρίσιμο ερώτημα. Υπάρχει άλλος Δήμος στη χώρα που να μην εισπράττει καθόλου χρήματα από τους επαγγελματίες για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους, όπως ο Δήμος Κιμώλου; Προφανώς όχι, διότι αυτά γίνονται μόνο στο Δήμο Κιμώλου! Όλο το καλοκαίρι οι επαγγελματίες καταλάμβαναν όσους περισσότερους χώρους μπορούσαν (και μεταξύ μας καλά έκαναν και δεν πλήρωσαν ούτε ένα (1) Ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο), ωσάν να πρόκειται ο Δήμος Κιμώλου για έναν πάμπλουτο Δήμο που δεν έχει ανάγκη χρηματικών πόρων, αλλά χαρίζει αφειδώς τα δικαιώματά του. Αυτό που συμβαίνει στην Κίμωλο από τη Δημοτική Αρχή είναι εξοργιστικά απαράδεκτο και στην περίπτωση που λαμβάνει χώρα για να εξασφαλίσει ο Δήμαρχος Κιμώλου την υποστήριξη και κατ’ επέκταση την ανοχή και την ψήφο των επαγγελματιών του Νησιού, τους οποίους συχνά – πυκνά επικαλείται ως μέσο άσκησης πίεσης. Αναφέρουμε ότι ούτε πέρυσι ο Δήμος Κιμώλου είχε εισπράξει τέλη από την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους Δήμους και η ιστορία αντί να διδάσκει επαναλαμβάνεται.

Θέμα 2ο: Ακύρωση – ανάκληση της απόφασης 29/25.06.2022 με θέμα «Έγκριση του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Κιμώλου».

Ωραία τα μεγάλα λόγια και οι παχιές υποσχέσεις, αλλά σήμερα ήρθε η ώρα της αλήθειας, η ώρα του μεγάλου απολογισμού και της αξιολόγησης των δράσεων και των προβληματικών ενεργειών ή παραλείψεων της Δημοτικής Αρχής Κιμώλου που εκθέτουν την Κίμωλο και θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά της. Εννοείται ότι μας είναι γνωστό ότι ο Δήμαρχος Κιμώλου μισεί τη λέξη «απολογισμός» και κάθε άλλη έννοια διοικητικού ελέγχου την οποία προσπαθεί δόλια να καταργήσει τελείως στην τοπική μας κοινωνία, αλλά μερικές φορές εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να υποβληθεί στον έλεγχο της ίδιας της αξιοπιστίας του. Ας συνεχίσουμε την κριτική μας με την δεύτερη ακύρωση του θεμελιώδους σημασίας Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Κιμώλου, τον οποίο ο Δήμος Κιμώλου ήταν υποχρεωτικό βάσει της κείμενης νομοθεσίας να είχε θέσει ήδη σε ισχύ από την 01.01.2022, αλλά μέχρι σήμερα έχει αποτύχει παταγωδώς προς τούτο. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνταξη ενός Κανονισμού Καθαριότητας, όπως ο υπό κρίση, αποτελεί πάρα πολύ εύκολη διεκπεραιωτική διαδικασία καθώς βασίζεται σε ένα πρότυπα δημοσιευμένο και τυπικά προδιατυπωμένο σχέδιο υποδείγματος που έχει εκδοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο για τη διευκόλυνση όλων των Δήμων της χώρας. Το υπόδειγμα αυτό κάθε Δήμος καλείται να ενσωματώσει ατόφιο στην απόφασή του αυτενεργώντας μόνο ήσσονος σημασίας δευτερεύουσες και επουσιωδέστερες συμπληρώσεις στα επιμέρους σημεία που ο κάθε Δήμος διαφοροποιείται από τους άλλους και ως εκ τούτου το κείμενο δεν ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί και στα σημεία αυτά μόνο από το Υπουργείο δεδομένου ότι συνιστούν λεκτικά σημεία που δεν τυγχάνουν καθολικής εφαρμογής.

Προς μεγάλη μας έκπληξη το κείμενο Κανονισμού Καθαριότητας που τέθηκε επίσημα προς ψήφιση από τη Δημοτική Αρχή Κιμώλου ήταν προφανέστατα μία λειψή, αποσπασματική και κυρίως αποτυχημένη προσπάθεια περισσότερο διαστρέβλωσης, αλλοίωσης ή και κατάλυσης παρά συμπλήρωσης και ολοκλήρωσης του πρωτότυπου κοινά αποδεκτού υποδείγματος. Μπροστά σε αυτή την έκδηλη μεθοδευμένη καταδολιευτική ενέργεια παραχάραξης και κατ’ ουσίαν μεταβολής και καταστροφής του πρωτότυπου υποδείγματος Κανονισμού Καθαριότητας με σκοπιμότητα να διαμορφωθεί ένα υποκατάστατο Κανονισμού Καθαριότητας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του σημερινού Δημάρχου Κιμώλου θα ήταν έγκλημα κάποιος να μην αντιδράσει διαμαρτυρόμενος.

Έτσι, η Δημοτική μας Παράταξη με την επωνυμία «Κίμωλος – Νέα Πορεία Εμπρός» με αίσθημα ευθύνης μάταια προσπάθησε υπεύθυνα, όπως, άλλωστε δικαιούται, να επιστήσει την προσοχή της Δημοτικής Αρχής στα αδικαιολόγητα σοβαρά λάθη και τις σημαντικές παραλείψεις του τελικού προτεινόμενου κειμένου από τη Δημοτική Αρχή για τον Κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Κιμώλου τόσο στα πλαίσια συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής όσο και στα πλαίσια λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου.

Το παράδοξο είναι ότι αντί τα καλοπροαίρετα επιχειρήματα και οι γόνιμες προτάσεις μας να συζητηθούν και ευρύτερα να αξιοποιηθούν δημοκρατικά από τη Δημοτική Αρχή Κιμώλου, γίναμε αντικείμενα απίστευτου χλευασμού, έντονης αμφισβήτησης και σκόπιμης ανάγωγης κατασυκοφάντησης ενώ το σύνολο των αιτιάσεών μας χαρακτηρίστηκαν άκριτα ως γενικόλογες «εκθέσεις ιδεών» διατυπωμένες από άσχετους ανθρώπους που τάχα δεν γνωρίζουν τίποτα από σύνταξη Κανονισμών και το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν προβλήματα στη Δημοτική Αρχή Κιμώλου.

Ο ίδιος, μάλιστα, ο Δήμαρχος Κιμώλου, αφού απαξίωσε κάθε προσπάθεια της μείζονος αντιπολίτευσης να συνεισφέρει διορθώνοντας τουλάχιστον στα βασικά τους σημεία τα κείμενα όλων των Κανονισμών που κληθήκαμε να ακυρώσουμε εκθείασε την αναντικατάστατη εμπειρία και τις μοναδικές ικανότητές του και έδειξε την πεποίθηση ότι όλοι οι Κανονισμοί που έφερε προς ψήφιση θα τύχουν της εγκρίσεως κατά το στάδιο του υποχρεωτικού ελέγχου νομιμότητας. Εξαιτίας της αδιάλλακτης και εγωπαθούς στάσης του Δημάρχου Κιμώλου που παραγκώνισε αυταρχικά τη Δημοτική μας Παράταξη από τη λήψη μιας τόσο σημαντικής απόφασης για το Δήμο Κιμώλου συγκεντρώσαμε τις παρατηρήσεις μας σε ένα κείμενο για κάθε επιμέρους Κανονισμό, το οποίο αποστείλαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Εντωμεταξύ μεσολάβησε η έκδοση του με Α.Π.: 33748/08.08.2022 εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με την οποία καλείται η Δημοτική Αρχή Κιμώλου να ακυρώσει την υπ’ αριθ. 29/25.06.2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου με θέμα «Έγκριση του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Κιμώλου» για τους λόγους που αναπτύσσονται αναλυτικά στο έγγραφο αυτό. Δηλαδή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενεργώντας αυτεπαγγέλτως, ήτοι με δική της αποκλειστικά πρωτοβουλία, αφού επεσήμανε δεκάδες παραβάσεις κατά την ψήφιση του υπό κρίση Κανονισμού Καθαριότητας επέβαλε στην Δημοτική Αρχή Κιμώλου να ακυρώσει την υπάρχουσα διάτρητη απόφαση και να αποστείλει στην προαναφερόμενη αρχή νέα απόφαση στην οποία θα έχουν διενεργηθεί οι απαιτούμενες διορθώσεις.

Προς μεγάλη μας, όμως, έκπληξη όλες ανεξαιρέτως οι αντιρρήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αναφορικά με το υπό εξέταση κείμενο Κανονισμού Καθαριότητας όχι μόνο είχαν προβλεφθεί εγκαίρως και με ακρίβεια από τη Δημοτική μας Παράταξη αλλά ταυτίζονται με τις παρατηρήσεις μας τις οποίες είχαμε εγκαίρως γνωστοποιήσει στη Δημοτική Αρχή Κιμώλου. Φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή Κιμώλου δεν κατόρθωσε να διαβάσει στο σύνολό του το υπόδειγμα Κανονισμού Καθαριότητας που έφεραν στην δημοσιότητα τα αρμόδια Υπουργεία για να παρέχουν επιβοήθηση στο σύνολο των Δήμων της Χώρας κατά την σύνταξη των υποχρεωτικών Κανονισμών Καθαριότητας που βάσει της νομοθεσίας πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ελάχιστο περιεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ψήφιση Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Κιμώλου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση σύννομης και ομαλής λειτουργίας της καθαριότητας του Δήμου Κιμώλου καθώς μέχρι σήμερα η διαχείριση της Καθαριότητας στην Κίμωλο είναι τελείως παραμελημένη και ανεξέλεγκτη.

Αποτελεί τραγική διαπίστωση ότι οι κάδοι των απορριμμάτων μεσούσης της τουριστικής περιόδου δεν καθαρίζονται με αποτέλεσμα την διασπορά έντονης δυσωσμίας σε κατοικημένες περιοχές, με όσες διαμαρτυρίες συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία και την γενικότερη εικόνα της Κιμώλου. Αυτό, όμως, που είναι παράλογο και απογοητευτικό είναι ότι ακόμα και στο θεωρητικό επίπεδο η Δημοτική Αρχή Κιμώλου είναι ανεπαρκής, αφού μας φέρνει για ψήφιση Κανονισμούς που είναι «ξεπατικοσούρα» από υποδείγματα, χωρίς να λάβει καμία ιδιαίτερη μέριμνα για το Νησί της Κιμώλου που θα έπρεπε να απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης λόγω της αρχής της νησιωτικότητας που επιβάλλεται από τις συνθήκες που επικρατούν στην Περιφέρεια αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα επιμέρους σημεία, στα οποία ο συντάκτης της Δημοτικής Αρχής προσπάθησε να αναλάβει πρωτοβουλία για την απλή προσαρμογή και υπαγωγή λεκτικών προτάσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Κιμώλου προέβη σε προφανή λάθη και παραλείψεις, αποδεικνύοντας τη δυσχέρεια κατανόησης και επεξεργασίας του πρωτότυπου κειμένου, ακόμη και στην περίπτωση απλών αντικαταστάσεων.

Θέμα 3ο: Ακύρωση – ανάκληση της απόφασης 30/25.06.2022 με θέμα «Έγκριση του κανονισμού λειτουργίας κοιμητηρίου του Δήμου Κιμώλου».

Τρίτωσε το κακό! Η Δημοτική Αρχή Κιμώλου επιχειρεί ατελέσφορα και αμετανόητα να καταρτίσει ένα Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Κοιμητηρίου κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021. Από τότε και για ακριβώς έναν ολόκληρο χρόνο μετά το ίδιο θέμα έρχεται και επανέρχεται απανωτά και συνεχώς βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν χωρίς η Δημοτική Αρχή να απολογείται ουδέν για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και τις διαρκείς αποτυχίες της. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά την από 05.11.2021 «Ακύρωση -ανάκληση της απόφασης 6/19-09-2021 της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Κιμώλου για την υποβολή σχεδίου του Κανονισμού Λειτουργίας του Κοιμητηρίου, προς το Δημοτικό Συμβούλιο» ακολούθησε η υπ’ αριθ. 47/02.11.2021 απόφαση του αποσπάσματος Πρακτικού με αριθμό 19/2021, δυνάμει της οποίας ανακλήθηκε για πολύ σοβαρούς λόγους και η υπ’ αριθ. 45/06-10-2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με την έγκριση σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας του Κοιμητηρίου του Δήμου Κιμώλου.

Αντί μετά από αυτές τις πανωλεθρίες η Δημοτική Αρχή Κιμώλου να παραδειγματιστεί από τα ζημιογόνα για το Δήμο Κιμώλου τραγικά λάθη και τις αδιανόητες παραλείψεις της και να προσπαθήσει να περιορίσει τις αδηφάγες ψηφοθηρικές σκοπιμότητες της μικροπολιτικής της επανήλθε διά της υπ’ αριθ. 49/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου παρά τις αντιδράσεις της Δημοτικής μας Παράταξης στην μονομερή ψήφιση ενός πανομοιότυπου, απαράδεκτου, δυσλειτουργικού και απροκάλυπτα μεροληπτικού Κανονισμού Λειτουργίας του Κοιμητηρίου Κιμώλου, απόφαση η οποία ευτυχώς δεν παραβλέφθηκε όπως συνήθως, από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, αλλά αξιολογήθηκε στην πράξη.

Πιο συγκεκριμένα ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έπραξε το θεσμικό χρέος του ακυρώνοντας με δικές του ενέργειες για περισσότερους λόγους την υπ’ αριθ. 49/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου δίνοντας, όμως, σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις για την εκ νέου νομότυπη αυτή τη φορά κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας του Κοιμητηρίου Κιμώλου. Παρά την καθοδήγηση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η Δημοτική Αρχή αγνόησε πολλές από τις εντολές του και παρά τις έντονες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις της Δημοτικής μας Παράταξης προχώρησε απτόητη στην επαναφορά ενός κειμένου που συνεχίζει να αντιστρατεύεται θεμελιώδεις κανόνες της κείμενης νομοθεσίας και αποτελεί προδήλως προχειρότατο προϊόν ανήθικης πολιτικής εκμετάλλευσης και απόσταγμα καταχρηστικής διοικητικής δράσης. Έτσι, ο Δήμαρχος Κιμώλου μας επέβαλε αρχικά την ψήφιση της 17/24.05.2022 γνωμοδοτικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου την οποία καλούμαστε να ακυρώσουμε με νεότερη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και στη συνέχεια την υπ’ αριθ. 30/25.06.2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου, η οποία φέρεται πανηγυρικά προς ακύρωση δια της συζήτησης του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο της εισήγησης, ήτοι το Α.Π.: 37747/08.08.2022 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με το οποίο καλείται η Δημοτική Αρχή Κιμώλου να ακυρώσει την υπ’ αριθ. 30/25.06.2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου με θέμα «Λήψη απόφασης και έγκριση του κανονισμού λειτουργίας κοιμητηρίου του Δήμου» για τους λόγους που αναπτύσσονται αναλυτικά στο έγγραφο αυτό και κατ’ ουσίαν ταυτίζονται με τους προβληματισμούς της Δημοτικής μας Παράταξης αποτελεί δυνατό ράπισμα στις παράνομες πρακτικές της Δημοτικής Αρχής.

Με άλλα λόγια η Δημοτική Αρχή Κιμώλου έχει ήδη εξασφαλίσει μία σπάνια συλλογή από κάθε είδους ανακλήσεις και ακυρώσεις των αποφάσεών της σχετικά με την απλούστατη κατάρτιση Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Κοιμητηρίου Κιμώλου και συνεχίζει ακάθεκτη και χωρίς ενοχές τον διασυρμό της τοπικής μας κοινωνίας εμμένοντας ακόμη στην προσπάθεια καθιέρωσης στην Κίμωλο έκνομων καταστάσεων κατά το δοκούν του Δημάρχου Κιμώλου, ο οποίος νομίζει ότι είναι η προσωποποίηση της νομιμότητας, στον οποίο πρέπει όλοι να υπακούουμε άκριτα και δουλικά.

Πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι μια νέα τεράστια αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Δημοτικής μας Παράταξης «Κίμωλος –Νέα Πορεία Εμπρός» είναι ότι υπό το πρίσμα της έντονης αντιπολιτευτικής πίεσης που ασκήσαμε, ως οφείλαμε, στη Δημοτική Αρχή Κιμώλου για το υπό κρίση ζήτημα, φαίνεται ότι τουλάχιστον κατορθώσαμε να γλιτώσουν έστω προσωρινά από την αρπαγή οι ήδη υφιστάμενοι οικογενειακοί τάφοι. Αυτό, όμως, που προκαλεί έντονη απογοήτευση και ανησυχία είναι η αδιαβάθμητη αδυναμία ή τουλάχιστον η απροθυμία της Δημοτικής Αρχής Κιμώλου να προσαρμόσει τον Κανονισμό του Κοιμητηρίου στις ρητές και σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες και στις ρυθμιστικές εντολές του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τις οποίες κατά μεγάλο ποσοστό συνεχίζει να τις παρακάμπτει και να τις αποσιωπά ωσάν να μην τις κατανοεί ή να τις περιφρονεί, ενώ οι όποιες επιφανειακές φαινομενικές διορθωτικές επεμβάσεις κρίνονται επιεικώς παιδαριώδεις, αφού είναι ατελείς, αποσπασματικές και εν πολλοίς αντιφατικές, με σκοπό την εκ νέου παράκαμψη των δικονομικών κανόνων και όχι την αποκατάσταση της έννομης τάξης.

Απόδειξη της κατάστασης αυτής είναι ότι με τον προς ακύρωση Κανονισμό συνεχίζουν να προσδίδονται στο Δήμαρχο Κιμώλου αρμοδιότητες που δεν του ανήκουν και οι οποίες υφαρπάζονται παράνομα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο στην Κίμωλο υποβαθμίζεται λειτουργικά και απαξιώνεται θεσμικά για να αναβαθμιστεί αθέμιτα στο ρόλο του ο Δήμαρχος Κιμώλου. Παρόλες αυτές τις ρητές δεσμεύσεις που πλέον πια θα έπρεπε όλοι να τις είχαμε εμπεδώσει, η Δημοτική Αρχή Κιμώλου επαναφέρει απαραδέκτως προς ψήφιση ξανά και ξανά τους ίδιους τους ακυρωμένους σχεδιασμούς της όπως και πριν, ωσάν αυτοί να μην ακυρώθηκαν ποτέ, προσπαθώντας εμμονικά να κυριαρχήσει παρακάμπτοντας την ακυρωτική απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία τίθεται στο περιθώριο, αρνούμενη η Δημοτική Αρχή να αποδεχθεί την ιεραρχική υπεροχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στις επιταγές της οποίας επιβάλλεται να προσαρμόσει τις επιλογές της.

Θέμα 4ο: Ακύρωση – ανάκληση της απόφασης 31/25.06.2022 με θέμα «Έγκριση του κανονισμού λειτουργίας και χρήσης των δικτύων αποχέτευσης του Δήμου Κιμώλου».

Τέταρτη ακύρωση κόλαφος για το Δήμαρχο Κιμώλου! Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση σύννομης και ομαλής λειτουργίας και χρήσης των δικτύων αποχέτευσης του Δήμου Κιμώλου η ψήφιση Κανονισμού των δικτύων αποχέτευσης του Δήμου Κιμώλου καθώς μέχρι σήμερα η διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων είναι τελείως παραμελημένη και ως εκ τούτου ανεξέλεγκτη.

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ειδική μνεία στην περίπτωση της πλημμελούς λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ Κιμώλου, στον οποίο όπως έχει διαπιστωθεί από όμορους ιδιοκτήτες ακινήτων, στις περιπτώσεις συγκέντρωσης μεγάλων ποσοτήτων λυμάτων δεν γίνεται σωστή διαχείριση των λυμάτων, αλλά οι δεξαμενές υπερχειλίζουν, με άμεση συνέπεια τα λύματα να κυλούν εντός των γειτονικών ιδιοκτησιών.

Όμως, στο περιεχόμενο του εν θέματι Κανονισμού παρατηρούνται ορισμένες τρανταχτές ελλείψεις, γεγονός που μάλλον δεν αποτελεί καθαρή σύμπτωση. Μάταια ελπίζαμε και ευχόμασταν να συμπεριληφθούν, ως επιτάσσουν βασικοί κανόνες της χρηστής διοίκησης, οι τοποθετήσεις μας στα θέματα του πρακτικού της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιμώλου που έλαβε χώρα το Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022. Όνειρα θερινής νυκτός, αφού προς μεγάλη μας απογοήτευση σε όλες ανεξαιρέτως της αποφάσεις του ίδιου Πρακτικού 8/25.06.2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου αποσιωπήθηκε πλήρως από τα μέλη της Συμπολίτευσης το κατατεθειμένο στη Γραμματεία του Δήμου Κιμώλου επίσημο γραπτό κείμενο διαμαρτυρίας και κατάθεσης απόψεων με θεματικό τίτλο: «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΚΙΜΩΛΟΣ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΜΠΡΟΣ» ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΕΝΤΟΥΡΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΜΩΛΟΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, 25.06.2022 ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ». Αξίζει να σημειωθεί ότι το προαναφερόμενο κείμενο κατατέθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα με ηλεκτρονική απόδειξη της αποστολής του στη Γραμματεία του Δήμου Κιμώλου περίπου δύο ώρες πριν από την έναρξη της επίμαχης συνεδρίασης και έως σήμερα σχεδόν δυόμιση μήνες μετά εντελώς τυχαία δεν έχει λάβει ακόμα αριθμό πρωτοκόλλου!

Δεν θα σταθούμε στην αδιανόητη και προκλητική πρακτική της μη ανάγνωσης των τοποθετήσεων της Μείζονος Αντιπολίτευσης κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου της 25.06.2022. Δυστυχώς, η «τακτική» του Δημάρχου Κιμώλου και των παρατρεχάμενων αυτού έχει πλέον πάψει προ πολλού να αποτελεί σπάνιο φαινόμενο… Αν, όμως, ο Δήμαρχος Κιμώλου είχε αξιοποιήσει το ως άνω κείμενο θα είχαμε προλάβει τον εκτροχιασμό και δεν θα είχαμε σήμερα καμία ακύρωση, αλλά όλοι οι Κανονισμοί για τους οποίους συζητάμε θα είχαν εγκριθεί από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και θα επέφεραν ήδη τα θετικά έννομα αποτελέσματα της εφαρμογής τους στην εδαφική περιφέρεια της Κιμώλου.

Τι κατάφερε, λοιπόν, ο Δήμαρχος Κιμώλου με το να αποκρύψει και να παραγκωνίσει τις τοποθετήσεις της Δημοτικής Παράταξης της Μείζονος Αντιπολίτευσης με σκοπό να νομιμοποιήσει μονομερώς την δραματική κατάσταση που με δική του ευθύνη ταλαιπωρεί την Κίμωλο σχετικά με τα θέματα της αποχέτευσης; Να μας φιμώσει πρόσκαιρα και να μας καλεί σήμερα να ακυρώσουμε πέντε (5) από τις πλέον σοβαρές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου που αφορούν στους Κανονισμούς και αύριο άλλες έξι (6) αποφάσεις στη Οικονομική Επιτροπή, δηλαδή στο σύνολο ακυρώνονται ένδεκα (11) αποφάσεις του Δήμου Κιμώλου και αυτό είναι μόνο η αρχή με άμεσο αντίκτυπο να επικρατεί στην Κίμωλο μια κατάσταση διάχυτης αβεβαιότητας με άρωμα ακυβερνησίας.

Το επικίνδυνο είναι ότι έστω και την τελευταία αυτή στιγμή ο Δήμαρχος Κιμώλου και η Δημοτική Αρχή στο σύνολό της δεν αναλογίζονται τα σφάλματά τους και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά επιρρίπτουν ασύδοτα ψεύτικες κατηγορίες για να ξεπλύνουν τις αδυναμίες τους, ως άλλο πλυντήριο που πλύνει εγκλήματα και βαφτίζει αθώους «άπλυτους». Δεν υπάρχει πλέον συμπολίτης μας που δεν γνωρίζει ότι όλες οι αποφάσεις του Δήμου Κιμώλου είναι παράνομες και κατά μεγάλο βαθμό πιθανοτήτων με τον πρώτο έλεγχο θα ακυρωθούν. Ο εν λόγω Κανονισμός Λειτουργίας και Χρήσης των δικτύων αποχέτευσης του Δήμου Κιμώλου κρίνεται απόλυτα αυταρχικός και αποσπασματικός, καθώς για τη διαμόρφωση της παρούσης εισήγησης έπρεπε η Οικονομική Επιτροπή να έχει λάβει υπόψη της πρωταρχικά τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και ομάδων πολιτών της περιφέρειας του Δήμου Κιμώλου, με τους οποίους, όμως, ουδέποτε η Οικονομική Επιτροπή ήρθε σε διαβούλευση, καθώς, επίσης, δεν εκπονήθηκε σχετικά καμία ειδική μελέτη από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με ένα συνηθισμένο Κανονισμό, ο οποίος μεταλαμπαδεύτηκε άκριτα αυτούσιος από έναν άλλο Δήμο της Χώρας και επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Κίμωλο χωρίς να ληφθεί η παραμικρή μέριμνα για τις πολυπλοκότητες και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο αυτό, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να είναι περισσότερα τα προβλήματα που ο Κανονισμός αυτός προξενεί στην Κίμωλο από αυτά που επιλύει.

Η Δημοτική μας Παράταξη προσπάθησε να γλιτώσει την Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο Κιμώλου προσωπικά από τον πανελλήνιο εξευτελισμό αυτό να υποχρεώνεται σε ακύρωση πέντε Κανονισμών ώστε εκτός του διασυρμού ο Δήμος Κιμώλου να αποφύγει την επακόλουθη επιβράδυνση διαδικασιών που θεσπίζονται για να βελτιώνουν την λειτουργία του, αλλά ο Δήμαρχος Κιμώλου θεώρησε τη βοήθειά μας περιττή και την ύπαρξή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο συμβολική καθώς απροκάλυπτα δεν μας υπολόγιζε καν. Τώρα αμφιβάλλουμε αν τον ξεπλένει κατά τα λεγόμενα του Αριστοφάνη όλος ο Κιμώλιος πηλός!

 

 

Θέμα 5ο: Ακύρωση – ανάκληση της απόφασης 32/25.06.2022 με θέμα «Έγκριση του κανονισμού λειτουργίας και χρήσης των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Κιμώλου».

Τελικά, ούτε ένας Κανονισμός για δείγμα δεν έτυχε της εγκρίσεως του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Μηδέν στα πέντε! Το θέμα της ύδρευσης είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού και τα δικαιώματα των καταναλωτών στις περιπτώσεις τεχνικών βλαβών του δικτύου, οι οποίες στις μέρες μας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Να επαναλάβουμε ότι για τη διαμόρφωση των προς ακύρωση Κανονισμών δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση. Αν είχε προηγηθεί διαβούλευση όλα θα ήταν διαφορετικά. Επισημαίνουμε ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας η Οικονομική Επιτροπή έπρεπε υποχρεωτικά να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και ομάδων πολιτών της περιφέρειας του Δήμου, με τους οποίους έρχεται σε διαβούλευση, καθώς και τυχόν ειδικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων. (παρ. 2 άρθρο 79 Ν.3463/06). Δυστυχώς, στην Κίμωλο με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής η έννοια της «διαβούλευσης» είναι άγνωστη λέξη.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά στη Δημοτική Αρχή Κιμώλου, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» ότι επειδή αυτό που προέχει για εμάς είναι το καλό και η ευημερία του τόπου και όχι η επικράτηση ή ο έπαινος της Δημοτικής μας Παράταξης, προσκαλούμε την Δημοτική Παράταξη της Πλειοψηφίας να συνεργαστούμε στην διατύπωση ουσιαστικών Κανονισμών του Δήμου Κιμώλου κοινής αποδοχής, χωρίς υπερβολές και καταδολιευτικές υπερβάσεις προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Κιμώλου μακριά από μικροπολιτικές και άλλες αθέμιτες σκοπιμότητες. Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τη Δημοτική Αρχή και στη διατύπωση των όρων του ως άνω Κανονισμού αν μας ζητηθεί.

Πρέπει να επισημάνουμε στο Δήμαρχο Κιμώλου ότι είναι άλλο η Διαβούλευση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τις αρμοδιότητες της οποίας στα μικρά Νησιά ασκεί η Οικονομική Επιτροπή, η οποία υποχρεούται να προβεί σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, στάδιο, στο οποίο λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και ομάδων πολιτών της περιφέρειας του Δήμου κατά παρ. 2 άρθρο 79 Ν. 3463/06 (ΔΚΚ) και άλλο οι παρατηρήσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Ο Δήμαρχος Κιμώλου παρά τη μακρόχρονη θητεία του ως αιρετός δε γνωρίζει ακόμη τη διαφορά ή προσπαθεί για ακόμη μία φορά να παραπλανήσει εκ του πονηρού τους συμπολίτες του αποκρύβοντάς τους υπαρκτά στοιχεία και παρέχοντάς τους ψευδείς διαβεβαιώσεις. Εάν δεν συμφωνεί η Δημοτική Αρχή ούτε με την Πρόσκληση αυτή της Δημοτικής μας Παράταξης θα ήταν καλύτερο να παραιτηθεί από το Δήμο Κιμώλου για να μην επιβαρύνει άλλο επιδεινώνοντας επί τα χείρω την κατάσταση που εδραίωσε στην μικρή και πολύπαθη Κίμωλο με την καθολική αστοχία των επιλογών της και τη γενικευμένη πλέον ανεπάρκειά της.

Είναι αυτονόητο ότι αν η Δημοτική Αρχή Κιμώλου εξακολουθήσει να μην σέβεται το δίκαιο και θεσμοθετημένο δικαίωμά μας για συνεργασία και διαβούλευση για την επίτευξη ενός νόμιμου, ποιοτικού και κοινώς αποδεκτού αποτελέσματος, ο μόνος δρόμος νόμιμης αντίδρασης της Δημοτικής μας Παράταξης είναι η εκ νέου κατάθεση Ειδικής Διοικητικής Προσφυγής και, φυσικά, εδώ παραμένουμε και για τις επόμενες ακυρώσεις γιατί η Δημοτική μας Παράταξη αποτελεί ιδεολογική πρόταση, στην οποία οι εκβιασμοί δεν περνούν! Δε θα θέλαμε να μιλήσουμε για την πρόδηλη επιτυχία της Δημοτικής μας Παράταξης να προβλέψει προηγουμένως με ακρίβεια τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τοποθετήσεις τις οποίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δικαίωσε στο ακέραιο, αλλά οφείλουμε να κατηγορήσουμε την αδιανόητη άρνηση της Δημοτικής Αρχής Κιμώλου να συνεργαστεί με την Δημοτική μας Παράταξη στα πλαίσια γόνιμου διαλόγου ούτως ώστε να αποφεύγονται τέτοιες ακραίες καταστάσεις ακυβερνησίας και διοικητικής ασυδοσίας που κανέναν δεν ωφελούν και αποδεικνύουν το έλλειμμα δημοκρατίας.

Επισημαίνουμε με έντονο προβληματισμό και ανησυχία ότι παρά την θεσμική ύπαρξη και λειτουργία υπηρεσίας νομικής υποστήριξης στο Δήμο Κιμώλου αποδεικνύεται περίτρανα η μεγάλη δυσχέρεια στα μέλη της Δημοτικής Αρχής Κιμώλου να λάβουν νομότυπες αποφάσεις εναρμονισμένες στους νόμους και τους κανόνες της Πολιτείας που θα αντέχουν στον ενδεχόμενο έλεγχο νομιμότητας. Στα πλαίσια αυτής της εξόφθαλμης διαχειριστικής αδυναμίας είναι προκλητική η στάση του Δημάρχου Κιμώλου να αποκλείει από τη διαμόρφωση των κανονιστικών αποφάσεων του Δήμου Κιμώλου την Παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης, η οποία αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι αποτελείται από ικανότερα σοβαρά στελέχη, τα οποία γνωρίζουν από θέματα Οικονομίας και Διοίκησης, ενώ έχουν μεγάλη διάθεση εργασίας και ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς και τα οποία στην τελική ανάλυση έχουν δικαιωθεί απανωτά στις επιλογές τους διαψεύδοντας τους επικριτές τους, οι οποίοι ανήκουν στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής. Είναι γεγονός ότι η πορεία της Κιμώλου θα ήταν τελείως διαφορετική αν διοικούσε η Δημοτική μας Παράταξη την Κίμωλο για τον κύριο λόγο ότι με την παρουσία μας θα εγγυούμαστε το αυτονόητο, ήτοι την ομαλή λειτουργία των θεσμών.

Σήμερα, δυστυχώς, στην Κίμωλο γίνεται ότι θέλει μόνο ο Δήμαρχος Κιμώλου, ο οποίος αποφασίζει μονομερώς και διατάσσει. Αυτό ορθώς δεν γίνεται πια αποδεκτό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αρχή που έχει θεσπιστεί για την γενικότερη εποπτεία τήρησης των δημοκρατικών θεσμών στα πλαίσια μιας ευνομούμενης Πολιτείας και ιδού τα αποτελέσματα. Η Δημοτική Αρχή να ακυρώνει τα ίδια της τα δημιουργήματα, δηλαδή να αυτοακυρώνεται.

Έχει σκεφτεί άραγε ο Δήμαρχος Κιμώλου και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής ότι οφείλουν τουλάχιστον ένα συγγνώμη προς όλους μας για τα βεβαιωμένα πια λάθη τους που έχουν αντίκτυπο στις ζωές όλων μας; Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή τους φταίνε μόνο οι άλλοι εκτός από τον εαυτό τους, ο οποίος βαρύνεται θεσμικά με την ευθύνη των επιλογών τους. Η δικαιολογία εύκολη: «Για όλα φταίνε οι άλλοι».  Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία στο μεγαλείο του. Ένας πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του και δεν έχει πράγματα να κρύψει δεν φοβάται αλλά επιδιώκει τον έλεγχο που είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας γιατί ο έλεγχος θα τον δικαιώσει. Αντίστοιχα, αυτός που δαιμονοποιεί τον έλεγχο σίγουρα δεν είναι δίκαιος, αλλά παριστάνει τον αθώο καλύπτοντας μια οδυνηρή αλήθεια!

Νήσος Κίμωλος, Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022

 

ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης,

με την επωνυμία «Κίμωλος, Νέα Πορεία Εμπρός»

 

Ιωάννης Μ. Βεντούρης

Δείτε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf

Αφήστε μια απάντηση