Κάλεσμα κι από την Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων με στάση εργασίας για την Τετάρτη 26/1, Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία

Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ:

Για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του λαού μας.

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί και την πορεία που

θα ακολουθήσει την Τετάρτη 26-1-22 και ώρα 13:00 στην Πύλη του Νοσοκομείου της Σύρου,

μαζί με όλα τα υπόλοιπα σωματεία και τους φορείς

Ως Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων προκηρύσσουμε στάση εργασίας 12:00-14:00 μ.μ. την ίδια μέρα

Δυο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας τα 22.000 θύματα και τα καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού, πιστοποιούν ότι η εξάπλωση της πανδημίας είναι πλέον ανεξέλεγκτη.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Σύρου, όπως και σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν έχει προηγούμενο. Ενώ υπάρχει τραγική υποστελέχωση, που επιδεινώθηκε με τις αναστολές εργασίας, οι Υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών υποστηρίζουν δημόσια, ότι το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε επαρκώς στην πανδημία, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ετοιμάζοντας απολύσεις. Στο Νοσοκομείο μας, παρά την υποστελέχωση συνεχίζονται οι μετακινήσεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Νάξου και πλέον επεκταθήκαμε και στο Νοσοκομείο Σαντορίνης. Ας το ακούσουν καλά : Οι υγειονομικοί δεν είναι μηχανές να εργάζονται χωρίς σταματημό ακατάπαυστα 2 χρόνια τώρα και κάθε ημέρα οι συνθήκες να χειροτερεύουν.

Τα υποκριτικά χειροκροτήματα «εξαργυρώνονται» με στοχοποίηση, διαρκή ομηρία των συμβασιούχων, απειλές παράνομων απολύσεων όσων βρίσκονται σε αναστολή, απαξίωση, εξευτελιστικούς μισθούς, επιστροφή των εργολάβων και του εργασιακού μεσαίωνα. Το νοσοκομείο μένει όρθιο στηριζόμενο μόνο στο φιλότιμο και στην εξαντλητική εργασία των υγειονομικών.

Ενώ η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η κυβέρνηση , αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το λαό μας, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αφού ανακάλυψε την «ατομική ευθύνη» , με την οποία μας ρίχνει το βάρος και το κόστος της αντιμετώπισης της πανδημίας, μας καλεί να προστατεύσουμε την υγεία μας και την ζωή μας, ο καθένας από μόνος του και όπως μπορεί.

Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ κατ΄εντολή του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία μειώνεται η καραντίνα σε 5 ημέρες, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης. Η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και ιχνηλάτησης θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενους και το σύνολο του λαού. Προκειμένου να μην διαταραχθούν η οικονομία και τα κέρδη, οι αναστολές συμβάσεων, οι απολύσεις, συνολικά η προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων μας έχουν γίνει καθημερινότητα.

Οι ουρές στις κρατικές δομές για ένα τεστ είναι ατελείωτες, σπρώχνοντας μας στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην υγεία, οι οποίοι θησαυρίζουν. Πάνω στα τεράστια κενά και την υποχρηματοδότηση ήρθαν να προστεθούν οι 6.000 χιλιάδες και πλέον αναστολές υγειονομικών. Πάνω από 2.000 υγειονομικοί νοσούν στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα της πανδημίας. Τα νοσοκομεία έχουν ήδη μετατραπεί σε μονάδες αντιμετώπισης μιας νόσου με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται άλλα νοσήματα που δεν αντιμετωπίζονται. Η ανυπαρξία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πλέον εγκληματική και η επίταξη της ιδιωτικής υγείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης χωρίς ουσιαστικά μέτρα. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιστρέψουν στις αίθουσες που στοιβάζονται 25 με 30 παιδιά. Με βάση το απαράδεκτο μέτρο του 50%+1, θα πρέπει τα κρούσματα να φτάσουν πάνω από το μισό για να σταματήσει η λειτουργία ενός τμήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα κληθούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης με περίπου το 1/3 των δια πιστωμένων κρουσμάτων καθημερινά.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τα σωματεία μας θεωρούν ότι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας. Μόνο εμείς μπορούμε να απαιτήσουμε να γίνουν τώρα πράξη τα δίκαια αιτήματα μας.

Απαιτούμε άμεσα:

  1. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  2. Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια και μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων οι οποίοι εξυπηρετούν στο σύνολο τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  3. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά κέντρα.
  4. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό. Συνταγογράφηση όλων των τεστ. Αναρρωτικές άδειες με πλήρεις αποδοχές για όλους.
  5. Ανάκληση επικίνδυνων οδηγιών ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού. Τακτικά προληπτικό τεστ στο Προσωπικό. Επιστροφή των Νοσούντων μόνο μετά από αρνητικό τεστ

  6. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι αναστολές εργασίας και τα πρόστιμα για λόγους μη εμβολιασμού. Κατάργηση κάθε τιμωρητικής ή εκβιαστικής διαδικασίας σε βάρος εργαζομένων / συνταξιούχων με πρόσχημα τον εμβολιασμό.

  7. Δωρεάν και πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό. Σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων όπως και των διαθέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

  8. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις (15 μαθητές ανά τμήμα), να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες. Να συνδεθούν μόνιμα τα σχολεία με την Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Να γίνει αποδεκτό το αίτημα μαθητών και εκπαιδευτικών για την κατάργηση της αντιπαιδαγωγικής τράπεζας θεμάτων.

  9. Με ευθύνη της πολιτείας να οργανωθεί η επιδημιολογική επιτήρηση και η ουσιαστική ιχνηλάτηση στους χώρους εργασίας. Να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.

Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που αποφάσισαν η ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, καλούμε τους πολίτες της Σύρου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί και την πορεία που θα ακολουθήσει την

Τετάρτη 26-1-22 και ώρα 13:00 στην Πύλη του Νοσοκομείου της Σύρου

Ως Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων προκηρύσσουμε στάση εργασίας 12:00-14:00 μ.μ. την ίδια μέρα

Αφήστε μια απάντηση