Η Ομάδα «Delicious Milos» μαγειρεύει για την Καθαρά Δευτέρα

Η ομάδα γαστρονομίας της Μήλου, εγκαινιάζει μια σειρά επεισοδίων μαγειρικού ενδιαφέροντος με συνταγές και υλικά του τόπου μας και των υπόλοιπων Κυκλάδων . Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, σας προτείνουμε 2 πιάτα απλά, αλλά ταυτόχρονα πλούσια σε γεύση και αρώματα .

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Υλικά

Ένα χταπόδι γύρω στο ένα κιλό, 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ποτήρι κρασί ξηρό (κατά προτίμηση λευκό αλλά και το κόκκινο είναι ιδανικό), 4 φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, 2 κουταλιές σούπας φασκόμηλο (τα φύλλα ή 2 κλαδάκια) και λίγο μπαχάρι (προαιρετικά).

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε πολύ καλά το χταπόδι, το οποίο κατόπιν χωρίζουμε στους αποκλαμούς του, ένα ένα χωριστά. Χρησιμοποιούμε και το πάνω μέρος, την “κουκούλα” του, την οποία αφού έχουμε καθαρίσει και πλύνει πολύ καλά, κόβουμε σε λωρίδες. Τοποθετούμε σε φαρδιά ρηχή κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι το χταπόδι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο αρχίζοντας να μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά (ιδανικό το υγραέριο).

Ανακατεύοντας κατά διαστήματα, το χταπόδι θα βγάλει τους χυμούς του και έτσι μαγειρεύεται στο ίδιο του το ζωμό. Κατόπιν, προσθέτουμε το κρασί ,το αλάτι, το πιπέρι ,τα φύλλα δάφνης, αν έχουμε επιλέξει και λίγο μπαχάρι και σκεπάζουμε το σκεύος.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30′ και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμη λίγο κρασί. Προσθέτουμε τα φύλλα φασκόμηλου και μαγειρεύουμε ακόμη λίγο, σε χαμηλή φωτιά μέχρις ότου η σάλτσα που θα μείνει στο σκεύος να έχει την επιθυμητή υφή… Αν δεν διαθέτουμε φασκόμηλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δενδρολίβανο…

https://www.youtube.com/watch?v=pLVMGzVgdIE&t=50s

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΠΕΤΖΟΦΑΙ

Υλικά

10 γαρίδες Νο  2 ή 3 ή 1 συσκευασία γαρίδες αποφλοιωμένες (500γρμ), 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, 1 μεγάλη πιπεριά κέρατο, 1 μεγάλη πράσινη στρογγυλή πιπεριά, 1 κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 δοντάκια σκόρδο (προαιρετικά), 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, 1 κουταλάκι γλυκού μπελτέ Μήλου, μαϊντανό (1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο), αλάτι, πιπέρι, 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λίγο ούζο, θυμάρι ή ρίγανη (1/2 κουταλάκι γλυκού).

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά (πάντα καλύτερα αποτελέσματα έχει το υγραέριο).Αφού αποκτήσει θερμοκρασία, βάζουμε μέσα τις πιπεριές και το κρεμμύδι τα οποία έχουμε κόψει σε μέτριες φέτες ή μέτρια κυβάκια. Κατόπιν, προσθέτουμε το σκόρδο (προαιρετικά) και έπειτα τις γαρίδες, τις οποίες έχουμε ελαφρώς ζεματίσει σε καυτό νερό και ξεφλουδίσει (αν χρησιμοποιείτε τις έτοιμες αποφλοιωμένες απλά τις ξεπλένετε με λίγο νερό και τις προσθέτετε κατευθείαν στο τηγάνι χωρίς άλλη προεργασία).Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά και κατόπιν σβήνουμε με το ούζο .Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και κατόπιν τον μπελτέ και την ψιλοκομμένη ντομάτα, μαγειρεύοντας για 3-4 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και στο τέλος το θυμάρι ή την ρίγανη. Σερβίρεται ζεστό…

https://www.youtube.com/watch?v=Ad1RDTpPalM&t=18s

 

Επόμενη συνάντησή μας, το τραπέζι της 25ης Μαρτίου……

Μείνετε συντονισμένοι……….

Αφήστε μια απάντηση