Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κιμώλου “Κίμωλος, Νέα Πορεία Εμπρός” για την ψήφιση του προϋπολογισμού

δείτε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf

Με μεγάλη αγανάκτηση για το θράσος και απογοήτευση για την κακοήθεια των ενεργειών και ανησυχία για τις αυταρχικές μεθοδεύσεις πρωτίστως του Δημάρχου Κιμώλου Κωνσταντίνου Εμμ. Βεντούρη και της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ροζάννας Λογοθέτη καταγγέλλουμε τα απίστευτα, προκλητικά, αδιανόητα και άκρως επικίνδυνα περιστατικά διαφθοράς που έλαβαν χώρα απροκάλυπτα κατά την διάρκεια της συνεχιζόμενης, διαδοχικά, τριπλής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου της Δευτέρας, 10 Μαΐου 2021.

Πράγματι, για την ίδια ημέρα με την από 05.05.2021 «έβδομη Πρόσκληση» της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου καλούμασταν να συμμετέχουμε στις 16:00 για να κρίνουμε για το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Λήψη απόφασης για την επιβολή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2021, τον καθορισμό των κατηγοριών και των συντελεστών αυτών». Στη συνέχεια, μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις 17:00 της ίδιας ημέρας είχε προγραμματιστεί δυνάμει της από 05.05.2021 «όγδοης Πρόσκλησης» του ίδιου συλλογικού οργάνου να επιληφθούμε το άκρως σοβαρό μοναδικό θέμα: «Λήψη απόφασης αναφορικά με την έγκρισή του προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών οικονομικού έτους 2021 Δήμου Κιμώλου». Τέλος, περί ώρα 19:00 είχε οριστεί με την από 05.05.2021 «ένατη Πρόσκληση» της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου η συμμετοχή μας στο μοναδικό θέμα: «Λήψη απόφασης για την έγκριση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης έτους 2021, Δήμου Κιμώλου».

Δηλαδή, καλούμασταν παράτυπα να συζητήσουμε τρία (3) μοναδικά υποτίθεται θέματα (!) και να λάβουμε τρεις (3) από τις σημαντικότερες αποφάσεις ενός Δημοτικού Συμβουλίου σε μία και μόνη συνεχόμενη συνεδρίαση τριών (3) θεμάτων που αθέμιτα και καταχρηστικά είχε κατατμηθεί δήθεν σε ανεξάρτητα και αυτοτελή τμήματα προς εμπαιγμό των Δημοτικών Συμβούλων και των θεσμών.

Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά περί ώρα 16:00 της Δευτέρας 10 Μαΐου 2021 ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος της «έβδομης Πρόσκλησης», ήτοι της «Λήψης απόφασης για την επιβολή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2021, τον καθορισμό των κατηγοριών και των συντελεστών αυτών».

Πρέπει να τονίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος αυτού τα μέλη της Μείζονος Αντιπολίτευσης γίναμε περισσότερες φορές αποδέκτες ειρωνικών εκφράσεων, έμμεσων απειλών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών που εκστομίσθηκαν αφειδώς από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής με την αμέριστη επικουρία του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Βασιλείου Σάρδη, οι οποίοι οργανωμένα, μεθοδευμένα και ενορχηστρωμένα διήλθαν μεθόδους κατασυκοφάντησης που θίγουν βάναυσα τον πυρήνα του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην προσωπικότητα όλων των μελών της Παράταξής μας, χωρίς οι υπαίτιοι των άνω πράξεων να μπορούν να συνδέσουν τις απαράδεκτες πράξεις τους αυτές με το υπό συζήτηση θέμα. Στο κρίσιμο, όμως, ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε διά της νομικής οδού παραθέτοντας το σύνολο των αδιαμφισβήτητων αποδεικτικών στοιχείων που στοιχειοθετούν τα ως άνω αδικήματα.

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση του θέματος αυτού ως ήταν αναμενόμενο έλαβε χώρα περί ώρα 17:30 διότι είχε προηγηθεί η διαδικασία των ερωτήσεων των Δημοτικών Συμβούλων. Παρότι είχε ήδη παρέλθει ο χρόνος έναρξης του θέματος της «όγδοης Πρόσκλησης» που είχε οριστεί με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής στις 17:00, δηλαδή μισή ώρα νωρίτερα, εισήλθαμε στην συζήτηση του θέματος της «όγδοης Πρόσκλησης», ήτοι της «Λήψης απόφασης αναφορικά με την έγκρισή του προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών οικονομικού έτους 2021 Δήμου Κιμώλου» παρότι είχε αποδεδειγμένα παρέλθει κατά πολύ ο χρόνος έναρξης της συζήτησης του θέματος αυτού και παρότι για την εξέταση του υπό κρίση θέματος δεν συγκλήθηκε η απαιτούμενη από το νόμο ειδική προς τούτο συνεδρίαση.

Στόχος και επιθυμία μας ήταν να συζητήσουμε, επιτέλους, το ζήτημα του Προϋπολογισμού του Δήμου Κιμώλου που ούτως ή άλλως παρανόμως, αδικοπρακτικά και με σωρεία πειθαρχικών ευθυνών η Δημοτική Αρχή Κιμώλου δεν έχει καταρτίσει μέχρι σήμερα, 10 Μαΐου 2021, ενώ οι σχετικές διαδικασίες έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και έξι (6) ολόκληρους μήνες πριν και συγκεκριμένα έως την 15.11.2020, όπως προβλέπεται ρητά στο άρθρο 4 του Ν. 4111/2013!

Κατά την πορεία συζήτησης του θέματος του Προϋπολογισμού μετά από μακροσκελείς, άτοπες και χρονοβόρες τοποθετήσεις του Δημάρχου Κιμώλου και του συμμετέχοντος στη συζήτηση τεχνικού συμβούλου του Δήμου Κιμώλου Στέλιου Καραγιλάνη, οι οποίοι διατύπωσαν διεξοδικά τις απόψεις τους χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και διενεργώντας και μεταξύ τους ελεύθερο διάλογο, έλαβε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξής μας κύριος Τσακάλης Ηλίας.

Ο κύριος Τσακάλης Ηλίας για συντομία και σαφήνεια θέλησε να διαβάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για λογαριασμό όλων των Δημοτικών Συμβούλων της Παράταξης μας τετρασέλιδο κείμενο με καταγεγραμμένους από τον ίδιο τους δέκα (10) ομαδοποιημένους λόγους ακυρότητας του προς ψήφιση προϋπολογισμού του Δήμου Κιμώλου για το έτος 2021 προκειμένου να μπορέσει να συνοψίσει και να συγκεντρώσει την επιμέρους επιχειρηματολογία της Παράταξης στην οποία ανήκει και την οποία εκφράζει.

Προς μεγάλη μας έκπληξη τότε συνέβησαν τα κάτωθι τραγικά για την δημοκρατία μας θλιβερά περιστατικά με πρωταγωνίστρια την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ροζάννα Λογοθέτη, η οποία λειτούργησε με στόχο να φιμωθεί η φωνή της Μείζονος Αντιπολίτευσης Κιμώλου και να ακυρωθεί κάθε δυνατότητα υγιούς διαλόγου, συμμετοχικής δράσης και γόνιμης αλληλεπίδρασης διαφορετικών αντιλήψεων στο Δήμο Κιμώλου με θύμα το παρόν και το μέλλον της Κιμώλου καθώς εξαιτίας αυτής αναβίωσαν αναχρονιστικά πολιτικά τερτίπια που θυμίζουν διαδικασίες όπως αυτήν που στήθηκε στο «Όνειρο του σκιάχτρου».

Ως μπορεί εύκολα να επαληθευτεί για την ανάγνωση του υπό κρίση κειμένου του κυρίου Ηλία Τσακάλη, το οποίο θα παρατεθεί στη συνέχεια ατόφιο, αρκούσαν μόνο οκτώ (8) λεπτά, τα οποία ούτως ή άλλως δικαιούταν ο κύριος Ηλίας Τσακάλης ήδη από την πρώτη ομιλία του χωρίς να υπολογίσουμε τον δικαιούμενο από αυτόν χρόνο που του προσδίδεται  για την δευτερολογία του.

Όμως, μετά από δύο (2) μόλις λεπτά, από το χρόνο που ο Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης κύριος Τσακάλης Ηλίας ξεκίνησε με διαρκείς παρενοχλητικές παρεμβάσεις να διαβάζει το εν λόγω κείμενο με γρήγορους ρυθμούς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ροζάννα Λογοθέτη διαπράττοντας σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα τον διέκοψε εμφανώς ενοχλημένη λέγοντάς του με απότομο ύφος ότι του απομένει ακόμη μόνο ένα (1) λεπτό χρόνου ομιλίας και ως εκ τούτου τον παρότρυνε να ολοκληρώσει την ομιλία του προκειμένου απροκάλυπτα να τον εμποδίσει να διατυπώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιμώλου τις καίριες θέσεις του!

Ο κύριος Ηλίας Τσακάλης κατά το χρόνο αυτό, ως είναι φυσικό, δεν είχε προλάβει να αναπτύξει ούτε καν τον πρώτο λόγο ακυρότητας από το κείμενο που ο ίδιος είχε επιμεληθεί αξιολογώντας το συγκεκριμένο ζήτημα ως θεμελιώδους σημασίας για την τοπική κοινωνία της Κιμώλου, αφού σχετιζόταν με τον προτεινόμενο προς ψήφιση από τη Δημοτική Αρχή προϋπολογισμό του Δήμου Κιμώλου. Ο κύριος Ηλίας Τσακάλης βιώνοντας αυτή την στρεσογόνα επίθεση επεσήμανε δικαίως στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου τα σχετικά με το χρόνο ομιλίας δικαιώματά του που προκύπτουν από το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη συζήτηση επί του προϋπολογισμού έπρεπε να διεξαχθεί σε «ειδική» συνεδρίαση για αυτόν ακριβώς το λόγο, ούτως ώστε να υφίσταται εύλογος χρόνος (περίπου 10 λεπτά) να τοποθετηθούν με επάρκεια όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κιμώλου για ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα του Δήμου Κιμώλου. Σε απολύτως αντίθετη προδιάθεση και στάση η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ροζάννα Λογοθέτη υπεραμύνθηκε της αυθαίρετης και πραξικοπηματικής επιλογής της επιβάλλοντας αδιάλλακτα την άποψη ότι κάθε Δημοτικός Σύμβουλος ακόμη και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση που είναι «ειδική» γιατί αφορά στον προϋπολογισμό διαθέτει μόνο τρία (3) λεπτά χρόνου ομιλίας και τον προετοίμασε ευθέως ότι μετά το πέρας των τριών (3) λεπτών θα του αφαιρεθεί ο λόγος σε πλήρη αντίθεση με τους ομιλητές που είχαν προηγηθεί. Υπό αυτό το απολυταρχικό  καθεστώς καταπίεσης και έντεχνης ψυχολογικής βίας ήταν αδύνατον να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους τα μέλη της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Κιμώλου καθώς οι καινοφανείς και αυτοσχέδιοι όροι της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κρίνονται πολύ ασφυκτικοί, αναπόδραστοι και καταλυτικοί του δικαιώματος. 

Ως είναι επόμενο τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης «Κίμωλος – Νέα Πορεία Εμπρός» ενοχλημένοι για την βάναυση παραβίαση και καταστρατήγηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου στην ειδικότερη περίπτωση της «ειδικής συνεδρίασης» για την ψήφιση του προϋπολογισμού και κατάφωρα προσβεβλημένοι από τον υστερόβουλο, επιθετικό, φασιστικό και καθοδηγούμενο τακτικισμό της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου Ροζάννας Λογοθέτη αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση, ως οφείλαμε προς σοβαρή ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα απαράδεκτα παρεισφρήσανε με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής κατά τη συγκεκριμένη παράτυπη συνεδρίαση, την οποία δεσμευόμαστε να δημοσιοποιήσουμε τόσο με οπτικοακουστικά μέσα όσο και σε απομαγνητοφωνημένη μορφή για διασφάλιση λόγων διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η Δημοτική Αρχή Κιμώλου δεν έχει προβεί ακόμη στην πληρωμή συνδρομής για την αναμετάδοση στο διαδίκτυο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και την αναπαραγωγή μαγνητοσκοπημένου του περιεχομένου των σχετικών εκδηλώσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ενδεικτικά προβλεπόμενες από τον Κ.Δ.Κ. νόμιμες δυνατότητες παρακολούθησης των συνεδριάσεων και πρόσβασης των δημοτών στις αποφάσεις και τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν τη θέσπιση ενός ελάχιστου πλαισίου πληροφόρησης των δημοτών με σκοπό την ενεργή συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των ζητημάτων τοπικού ενδιαφέροντος, χωρίς να αποκλείουν και τη ρύθμιση, στο πλαίσιο της αρχής της διαφάνειας της δράσης της διοίκησης, πρόσθετων δυνατοτήτων ενημέρωσης. (Ελ. Συν. Κλιμ. Τμ. 7 Πράξη 19/2012).

Οι δέκα (10) λόγοι ακυρότητας του προτεινόμενου από τη Δημοτική Αρχή προϋπολογισμού για το έτος 2021 που ξεκίνησε να αναλύει εν συντομία ο κύριος Τσακάλης Ηλίας για λογαριασμό όλων των Δημοτικών Συμβούλων της Μείζονος Αντιπολίτευσης όταν μετά από δύο (2) μόλις λεπτά τον διέκοψε λειτουργώντας ως θεσμικό εμπόδιο η ίδια η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ροζάννα Λογοθέτη με νοοτροπία και πρακτικές  παλαιοκομματικού οργάνου σε διατεταγμένη υπηρεσία παρακώλυσης και αποσιώπησης κάθε μη αρεστής στην Διοικούσα Αρχή άποψης παρατίθενται αυτολεξεί ως κάτωθι: Επισημαίνεται, όμως, προκαταβολικά  ότι από τους δέκα (10) αυτούς λόγους ακυρότητας εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου ο κύριος Ηλίας Τσακάλης μπόρεσε να αναφερθεί μετ’ εμποδίων μόνο στον πρώτο λόγο (μισή σελίδα!) και σε αυτόν με αποσπασματικό και όχι ολοκληρωμένο τρόπο, αφού η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ροζάννα Λογοθέτη δεν τον άφηνε επιδεικτικά να ολοκληρώσει!

1ος ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Η ψήφιση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (του άρθρου 4 του ν. 4111/2013) διεξάγεται σε μία ειδική για το σκοπό αυτό συνεδρίαση. (άρθρο 266 & 267 Ν.3852/2010) (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.22/οικ. 46703/20.11.2013)(ΥΠ. ΕΣ. εγκ.53/οικ.45226/20.11.2014) (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. Εγκ. 41/39937/13.11.2015)  (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.23/38577/30.11.2016) (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.36/41080/29.11.2017). .Η ειδική συνεδρίαση που προβλέπει ο νέος ΚΔΚ συνίσταται στο ότι η συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί αποκλειστική συνεδρίαση, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης αυτό της ψήφισης του Προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου. Στη συνεδρίαση αυτή δεν μπορεί να συζητηθεί κανένα άλλο θέμα, είτε με τη μορφή του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος είτε με δεύτερη πρόσκληση για την ίδια μέρα με παραπλήσια ώρα, αφού έτσι καταστρατηγείται η προβλεπόμενη ειδική συνεδρίαση.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης και είναι ευνόητο ότι την ίδια μέρα δεν μπορεί να υπάρχουν δύο ή τρεις ημερήσιες διατάξεις όπως πράττουμε σήμερα με τις υπ’ αριθ. πρωτ. 572/05.05.2021,573/05.05.2021 και 574/05.05.2021 προσκλήσεις για τρεις (3) διαδοχικές συνεδριάσεις σήμερα (εννοεί την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021) του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου που αφορούν η κάθε μία στη συζήτηση ενός και μοναδικού θέματος.

Η ρύθμιση αυτή, η οποία καταστρατηγείται σήμερα από τη Δημοτική Αρχή θεσπίστηκε προκειμένου η συζήτηση του Προϋπολογισμού να διεξάγεται σε απεριόριστο χρόνο ώστε να δίδεται η δυνατότητα στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να επεξεργάζονται λεπτομερώς και να συζητήσουν σε βάθος το προτεινόμενο από την Οικονομική Επιτροπή σχέδιο. Με τον τρόπο αυτό ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί γίνεται προσπάθεια να απεικονίζει το πραγματικό ετήσιο πρόγραμμα δράσης του Δήμου και να μην αποτελεί μια απλή καταγραφή πρόχειρων προβλέψεων, οι οποίες κατά τη διάρκεια της χρήσης υπόκεινται σε συνεχείς τροποποιήσεις.

2ος ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Τα τυχόν απαραίτητα έγγραφα και  οι τυχόν προσαρμογές που επήλθαν στο σχέδιο του προϋπολογισμού, δεν υποβλήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτως ώστε το τελευταίο να λάβει απόφαση για την έγκριση του προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών. Έτσι, η απόφασή του ελλείψει της ανωτέρω προϋπόθεσης πάσχει απόλυτης ακυρότητας. Στην περίπτωσή μας δεν μας γνωστοποιήθηκαν σκοπίμως τα σχετικά έγγραφα.

3ος ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Το εν λόγω σχέδιο του προϋπολογισμού του έτους 2021 δεν δύναται να ψηφιστεί καθώς σε πλήρη αντίθεση με την υπ’ αριθ. 64785 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών δεν μπορεί να βασιστεί σε αξιόπιστα και άρτια τεκμηριωμένα απολογιστικά στοιχεία, δεδομένου ότι στο Δήμο Κιμώλου εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του Δημάρχου Κιμώλου δεν έχουν καταρτιστεί λογιστικά ο απολογισμός, ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης για τουλάχιστον πέντε (5) συναπτά παρελθόντα έτη, δηλαδή από το 2016 έως και το 2020 (!). 

Επιπρόσθετα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κιμώλου κατά ευθεία παράβαση της παραγράφου 9 του άρθρου 266 του Ν. 3852/2010, του άρθρου 39 του Ν. 4257/2014 και της υπ’ αριθ. οικ. 40038/09.09.2011 (ΦΕΚ2007/09.09.2011 τεύχος Β’) δεν έχει λάβει αποφάσεις προς υποβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιμώλου για έγκριση και κατ’ επέκταση δεν έχουν περιέλθει στον ελεγκτή νομιμότητας για έλεγχο τα επιμέρους επίσημα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τριών (3) τελευταίων τριμήνων του έτους 2020, στα οποία θα έπρεπε να παρουσιάζονται με παραστατικό τρόπο οι εκθέσεις εκτέλεσης των εσόδων και των εξόδων του Δήμου Κιμώλου για το έτος 2020.

4ος ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Με την εγκύκλιο ΥΠ.ΕΣ. εγκ.7/8783/07.02.2020 καλούνται όλοι οι Δήμοι όπως προβούν στη διαγραφή των παραγεγραμμένων υποχρεώσεών τους, καθώς όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο αυτή, η συνέχιση της εγγραφής τους στον προϋπολογισμό, έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται εσφαλμένα δαπάνες, οι οποίες ως μη κανονικές, δεν είναι δυνατόν να ενταλματοποιηθούν και να πληρωθούν, καθιστώντας αδύνατη την μείωση των υποχρεώσεων και την υλοποίηση της δέσμευσης της χώρας μας, ως προς το βαθμό που βεβαίως αναλογεί στον υποτομέα των ΟΤΑ.

Ο Δήμος Κιμώλου, ως είναι αναμενόμενο λόγω της υποτυπώδους και προβληματικής λειτουργίας του, δεν έχει προβεί στην διαγραφή των παραγεγραμμένων υποχρεώσεών του, με αποτέλεσμα να δεσμεύονται πόροι του Δήμου Κιμώλου, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τη διενέργεια άλλων κρίσιμων δαπανών για την λειτουργία ή την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και την εξυπηρέτηση των δημοτών του.

5ος ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Για την ψήφιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού εκάστου έτους, απαιτείται η κατάρτιση τεχνικού προγράμματος για το έτος αυτό. Ο ετήσιος προϋπολογισμός εκάστου έτους, καθώς και το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα, πρέπει να εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις και τις παραδοχές του αντίστοιχου Ετήσιου Προγράμματος Δράσης, καθώς και με το Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (παρ.1 άρθρο 266 Ν.3852/10, όπως αντικαθίσταται από την παρ.1 του άρθρου 175 του Ν.4555/18). Ο Δήμος Κιμώλου τελείως παράνομα και παράλογα δεν έχει προβεί σε κατάρτιση ούτε Ετήσιου Προγράμματος Δράσης ούτε του Τετραετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Πρέπει να γίνει ειδική μνεία ότι η σπασμωδική προσπάθεια έγκρισης του Τεχνικού Προγράμματος με την υπ’ αριθ. 3/12.04.2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου είναι καταδικασμένη να ακυρωθεί καθόσον δεν συνέπραξε σε αυτό νομίμως συσταθείσα Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Κιμώλου, ενώ η Δημοτική Αρχή αν και διανύει ήδη το τέλος του δεύτερου χρόνου της τρέχουσας θητείας της ούτε κατ’ ελάχιστο δεν έχει προβεί στην  κατάρτιση και στην έγκριση ούτε του Τετραετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος ούτε καν του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του Δήμου Κιμώλου, στα οποία θα έπρεπε βάσει νόμου να είναι εναρμονισμένο σε πολύ παρελθόν χρονικό σημείο το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα. Έτσι, εμείς καλούμαστε με υπέρμετρη αργοπορία να εγκρίνουμε το σχέδιο του προϋπολογισμού του έτους 2021, ενώ δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την τυχόν δυνατότητα χρηματοδότησης με την εκτίμηση συγκεκριμένων εξόδων ενός τεχνικού προγράμματος, αφού τέτοιο τεχνικό πρόγραμμα στο Δήμο Κιμώλου για το έτος 2021 ουσιαστικά ακόμα δεν υπάρχει!

6ος ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 62 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/2010 τεύχος Α’), όπως αυτό συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 4071/2012 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 70 του Ν. 4555/18: «1. Σε όλους τους Δήμους που έχουν περισσότερους από έναν αντιδήμαρχο συνιστάται εκτελεστική επιτροπή στην οποία μετέχουν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι». Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Δήμο Κιμώλου, στον οποίο υπηρετούν περισσότεροι από ένας αντιδήμαρχοι αδικαιολόγητα μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί στο Πρόγραμμα Διαύγεια ουδεμία απόφαση του Δημάρχου Κιμώλου, ως όφειλε, για τη νομότυπη σύσταση και τη συγκρότηση Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Κιμώλου, τη λειτουργία της οποίας ο Δήμαρχος Κιμώλου όψιμα μόνο επικαλείται. Η εκτελεστική επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, που αφορούν την προετοιμασία κατάρτισης του προϋπολογισμού θα έπρεπε να είχε καταθέσει το προσχέδιο αυτού στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Κιμώλου, απαραίτητη ενέργεια που ουδέποτε έλαβε χώρα.

7ος ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Οι επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων για νέα έργα μπορούν να εγγραφούν στο σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου Κιμώλου του έτους 2021 μόνο εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση ένταξης, απαραίτητη προϋπόθεση, η οποία δεν τηρείται λειτουργώντας  η Δημοτική Αρχή Κιμώλου καταχρηστικά στην σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού του έτους 2021. Το σύνολο των λοιπών επιχορηγήσεων δεν περιλαμβάνονται, ως θα έπρεπε, στο επίμαχο σχέδιο προϋπολογισμού. 

8ος ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Αναφορικά με την έγκριση του σχεδίου του προϋπολογισμού του Δήμου Κιμώλου έτους 2021 η Οικονομική Επιτροπή έχει λάβει ήδη δύο δεσμευτικές και διαφορετικές αποφάσεις και πιο συγκεκριμένα την υπ’ αριθ. 17/28.03.2021 απόφαση του με αριθμό 3 πρακτικού (ΑΔΑ: ΨΠ39ΩΕ8-ΧΜΘ) και την υπ’ αριθ. 22/21.04.2021 απόφαση του με αριθμό 4 πρακτικού (ΑΔΑ: 9ΞΟΧΩΕ8-ΚΔΒ). Επομένως, δεν είναι νοητό να υφίστανται στην έννομη τάξη δύο αποφάσεις, οι οποίες ρυθμίζουν με διακριτό τρόπο το ίδιο θέμα και προβάλλουν διαφορετικές εισηγήσεις για λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιμώλου. Έτσι, είναι θεμελιώδες ότι δεν μπορούμε να προβούμε στην ψήφιση της παρούσης απόφασης για το ίδιο ζήτημα χωρίς προηγουμένως να ακυρωθεί ή να ανακληθεί η προαναφερόμενη υπ’ αριθ. 17/2021 απόφαση, η οποία καθ’ όσον χρόνο ισχύει τυπικά εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα, με αποτέλεσμα να μην μας επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ανενεργής για το ίδιο θέμα που εκείνη νομίμως ρυθμίζει με χρονική προτεραιότητα.

9ος ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Έχουν παραβιαστεί κατάφωρα όλες οι ΚΥΑ που παρέχουν οδηγίες για τις προθεσμίες και τις απαραίτητες διαδικασίες των υποσταδίων της κατάρτισης του σχεδίου του προϋπολογισμού με δυσμενή συνέπεια να έχουμε εισέλθει ήδη στο μήνα Μαΐο, δηλαδή να διανύουμε ήδη τα μισά του έτους 2021, χωρίς να έχει ψηφιστεί ακόμη ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιμώλου για το ίδιο έτος, δηλαδή έχουμε φτάσει στο σημείο το καράβι να πλέει πτωχευμένο και ακυβέρνητο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν έχει επικυρωθεί νομότυπα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιμώλου η απόφαση επιβολής των τελών ηλεκτροφωτισμού, απόφαση που ακόμη και αν ήταν νόμιμη θα έπρεπε βάσει νόμου να ψηφιστεί μαζί με τις σχετικές αποφάσεις επιβολής τελών ύδρευσης και κοιμητηρίων προ της σύνταξης του σχεδίου του προϋπολογισμού από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κιμώλου.

Η ανοχή που υπήρχε στην ψήφιση του προϋπολογισμού και πέρα των οριζομένων προθεσμιών καταργήθηκε στην ουσία από τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 159 του νέου ΚΔΚ που ορίζει ότι η μη τήρηση των προθεσμιών ψήφισης του Προϋπολογισμού αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος και έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 141 και 142 του ΚΔΚ περί αστικής και πειθαρχικής ευθύνης των αιρετών οργάνων. Βέβαια οι προθεσμίες του άρθρου 159 είναι ενδεικτικές, υπό την έννοια ότι λόγω της υποχρεωτικότητας του Προϋπολογισμού η παραβίαση αυτών δεν επιφέρει ακυρότητα του Προϋπολογισμού αν αυτός συντάχθηκε καθυστερημένα, διώκονται, όμως, πειθαρχικά τα αρμόδια όργανα για παράλειψη άσκησης των καθηκόντων τους (σοβαρή παράβαση καθήκοντος).

Άλλωστε, η Δημοτική Αρχή Κιμώλου έχει παραμερίσει με την υιοθέτηση κατασκευασμένων προφάσεων να αποδυναμώσει και να αποκρύψει κάθε εναλλακτική πρόταση που η Παράταξή μας έχει καταθέσει για την επιβολή και τον καθορισμό του συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, των συντελεστών των τελών και δικαιωμάτων ύδρευσης, των συντελεστών των τελών και δικαιωμάτων κοιμητηρίου και την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων για το έτος 2021 με συνέπεια, όλες αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες αποτελούν θεμέλιο και αναγκαία προϋπόθεση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Κιμώλου για το έτος 2021 να βρίθουν λόγων ακυρότητας λόγω τυπικών ελαττωμάτων έλλειψης νομιμότητας που μετακυλύουν αναπόφευκτα στον προτεινόμενο προς ψήφιση από τη Δημοτική Αρχή προϋπολογισμό.

10ος ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Στην υπ’ αριθ. 8/05.05.2021 πρόσκληση για συμμετοχή στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιμώλου αναγράφεται ότι η τακτική συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης αναφορικά με την έγκριση του προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών οικονομικού έτους 2021 του Δήμου Κιμώλου θα λάβει χώρα την Δευτέρα 10.05.2021 περί ώρα 17:00. Κατά την συγκεκριμένη ώρα εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να λάβει χώρα η συζήτηση του υπό κρίση θέματος καθώς κατά την ίδια ώρα ως έχει καθοριστεί με την προηγούμενη υπ’ αριθ. 7/05.05.2021 πρόσκληση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου γινόταν η συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την επιβολή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2021 και τον καθορισμό των κατηγοριών, συζήτηση που απαραιτήτως έπρεπε να προηγηθεί της ψήφισης του προϋπολογισμού, η οποία ολοκληρώθηκε περί ώρα 17:30.

Συνεπώς, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής η συζήτηση σχετικά με την έγκριση του προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών οικονομικού έτους 2021 δεν διεξήχθη ομαλά και κατά τη νομότυπη διαδικασία καθώς διαφοροποιήθηκε καταλυτικά από τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθ. 8/05.05.2021 πρόσκληση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ροζάννας Λογοθέτη με αμέριστη υπαιτιότητα και ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Οι ως άνω δέκα (10) λόγοι αποτελούσαν το πλήρες περιεχόμενο της τοποθέτησης του Δημοτικού Συμβούλου κυρίου Ηλία Τσακάλη κατά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου σχετικά με τη «Λήψη απόφασης αναφορικά με την έγκριση του προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών οικονομικού έτους 2021 Δήμου Κιμώλου» επιχειρήματα που δεν κατέστη δυνατόν ούτε στο ελάχιστο να αναπτυχθούν από τον συγκεκριμένο Δημοτικό Σύμβουλο διότι μόλις η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ροζάννα Λογοθέτη διαπίστωσε τη βασιμότητα του πρώτου λόγου ακυρότητας έσπευσε να αφαιρέσει το λόγο από το Δημοτικό μας Σύμβουλο κύριο Ηλία Τσακάλη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι λόγοι ακυρότητας του προτεινόμενου προς ψήφιση προϋπολογισμού θα αναφέρονταν από το Δημοτικό Σύμβουλο κύριο Ηλία Τσακάλη για λογαριασμό όλων των Δημοτικών Συμβούλων της Παράταξής «Κίμωλος – Νέα Πορεία Εμπρός». Αλήθεια, πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η στάση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ροζάννας Λογοθέτη, η οποία επεδίωκε με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο να μεσολαβήσει ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος όπως η ψήφιση του Προϋπολογισμού μέσα σε 15’ μόνο λεπτά επισπεύδοντας τις διαδικασίες ωσάν να επρόκειτο για ένα ασήμαντο ζήτημα χωρίς βαρύτητα και κοινωνικές προεκτάσεις!

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Καταδικάζουμε τον αδίστακτο καιροσκοπικό και συμφεροντολογικό συντονισμό της συζήτησης των Δημοτικών Συμβουλίων από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου Ροζάννα Λογοθέτη, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της συντονισμένης αποστολής φίμωσης και διαστρέβλωσης των θέσεων των μελών της Μείζονος Αντιπολίτευσης προκειμένου να ωφελήσει μικροκομματικά την Παράταξη στην οποία ανήκει. Στην επιδίωξή της αυτή η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου Ροζάννα Λογοθέτη παραβιάζει εν γνώσει της τα δικαιώματα των Δημοτικών Συμβούλων αποδεικνύοντας παράλληλα ελλιπή γνώση των διαδικασιών, δυσκολία προσαρμογής  στη νομιμότητα, απουσία διαχειριστικών ικανοτήτων και έλλειψη σεβασμού και δημοκρατικών αντιλήψεων καθώς η ίδια αντιστρατεύεται τα νόμιμα δικαιώματα μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία η ίδια και η Παράταξή της δεν συμπαθεί και επιθυμεί την πολιτική τους απομόνωση και εξόντωση. Προσπάθεια πολιτικής φίμωσης επιχείρησε και ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σάρδης, ο οποίος κατά τη συζήτησης του θέματος «Λήψη απόφασης για την επιβολή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2021, τον καθορισμό των κατηγοριών και των συντελεστών αυτών» χωρίς να δικαιούται να επέμβει κατηγόρησε τα μέλη της Μείζονος Αντιπολίτευσης ότι μονοπωλούν τη συζήτηση παρότι είχαν ομιλήσει ελάχιστα λεπτά προκειμένου να σταματήσει τον γόνιμο θεσμικό διάλογο μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και να δικαιολογήσει πρωτίστως την δική του ανεπάρκεια να αναπτύξει ουσιαστικά επιχειρήματα περιοριζόμενος σε θεατρινίστικες αντιδράσεις αγανάκτησης, λαϊκίστικα  επιφωνήματα και αντιδεοντολογικές ακατανόητες αναφορές προσβλητικές κατά κόρον που δεν προσιδιάζουν σε Δημοτικό Σύμβουλο και, μάλιστα, ορισμένο Αντιδήμαρχο. 

Καταγγέλλουμε την προγραμματισμένα εικονική διαδικασία ψήφισης και κατάρτισης του προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών του Δήμου Κιμώλου για το έτος 2021, όπως αυτή διενεργήθηκε την Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 καταπατώντας τα στοιχειώδη δικαιώματα για ελεύθερη και ανεμπόδιστη έκφραση άποψης και γνώμης από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Κιμώλου προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να χειραγωγηθεί εκούσια ή ακούσια, ενσυνείδητα ή ασυνείδητα στις προκατασκευασμένες επιβαλλόμενες προβληματικές απόψεις της Δημοτικής Αρχής. Συνεπώς, δεν αποδεχόμαστε το περιεχόμενο ενδεχόμενης απόφασης που τυχόν ελήφθη μετά την αποχώρησή μας για λόγους διαμαρτυρίας από τις συνεδριάσεις της Δευτέρας 10 Μαΐου 2021 και ζητάμε την άμεση ακύρωση των εν λόγω παράνομων αποφάσεων.

Αναφέρουμε υπεύθυνα προς κάθε αρμόδια Αρχή την βίαιη λεκτική αντιμετώπιση και την μειωτική μεταχείριση που βιώνουμε τα μέλη της Μείζονος Αντιπολίτευσης από τα μέλη της Δημοτικής Αρχής επιβοηθούμενα από τον φερόμενο ως ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Βασίλειο Σάρδη, τα οποία αντί να ασχολούνται με τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, αναλώνονται στην άσκηση εις βάρος μας κακοπροαίρετου εκφοβισμού (bulling) προκειμένου να μας εκδιώξουν από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιμώλου, να εκφύγουν του ελέγχου που τους ασκούμε και να εξασφαλίσουν την ανέλεγκτη ευόδωση και μακροημέρευση των κάθε είδους και διαβάθμισης σκοπιμοτήτων τους.

Για το επιμέρους αυτό θέμα θα υπάρξει συνέχεια, αφού θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο έγγραφό μας η λεπτομερής παράθεση των όσων αδιανόητων έχουν διατυπωθεί εις βάρος μας με αναφορά των ονομάτων αυτών που έχουν διατυπώσει αυτές τις αναίσχυντες κακοήθειες σε άμεση αντιπαραβολή και συνάρτηση με το σχετικό αποδεικτικό οπτικοακουστικό υλικό.

 

Νήσος Κίμωλος Νομού Κυκλάδων, Τρίτη 11 Μαΐου 2021

 

Για τη Δημοτική Παράταξη «Κίμωλος, Νέα Πορεία Εμπρός»

Ο επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος

Ιωάννης Μ. Βεντούρης

Δείτε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf

Αφήστε μια απάντηση