Δελτίο Τύπου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυκλάδων – “Υπάρχει άραγε κυβερνητικός σχεδιασμός για ισότιμη και ασφαλή πρόσβαση των κατοίκων των νησιών στους εμβολιασμούς;”

Μετά την ανακοίνωση του επιτελικού σχεδιασμού των 1018 εμβολιαστικών κέντρων ανά την Επικράτεια,  με τυμπανοκρουσίες, την αμέριστη “συμπαράσταση” και τη συνήθη υπερπροβολή από τα ΜΜΕ, βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με την οδυνηρή πραγματικότητα των νησιών μας  στην Πανδημία. Το θέατρο του παραλόγου, που εκτυλίσσεται  στα απομονωμένα Νησιά μας  με υποχρεωτικό lock down, λόγω της ανεπάρκειας και της αδιαφορίας της κυβέρνησης, συνεχίζει να καταστρέφει  τις  νησιωτικές οικονομίες, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για επιστημονικά οργανωμένο έλεγχο της νόσου στις τοπικές κοινωνίες και έλεγχο στις εισόδους των νησιών.

Το νέο επεισόδιο είναι η παραπομπή των κατοίκων των νησιών για εμβολιασμό στα τρία Νοσοκομεία του Νομού. Με τα ραντεβού που κλείνονται αυτή την στιγμή, οι κάτοικοι άνω των 85 ετών όλων των νησιών χωρίς  νοσοκομείο, κατευθύνονται σε Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη. Πέρα από το γεγονός, ότι τέσσερα ταξίδια για έναν υπέργηρο μέσα στην Πανδημία, είναι επικίνδυνα και ανέφικτα εκτός των άλλων και  λόγω περιορισμού των δρομολογίων, το κύριο ζήτημα είναι άλλο.

Συγκεκριμένα:

Με δεδομένη την αναγκαιότητα για την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών, όσον αφορά στην θερμοκρασία  κατά την μεταφορά και στην χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, και προκειμένου η χορήγηση για τους νησιώτες να λάβει χώρα έγκαιρα και μαζικά, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια και την προσβασιμότητα των κατοίκων των νησιών που δεν διαθέτουν Νοσοκομείο, απαιτείται η εκπόνηση ουσιαστικού επιχειρησιακού σχεδίου, προσαρμοσμένου στο νησιωτικό μας χώρο και αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει, αν κρίνουμε από τον τραγέλαφο των ραντεβού.

Οι  εμβολιασμοί σε αυτά τα νησιά δεν μπορούν να γίνουν κατά ηλικιακές ομάδες και από τοπικές υποδομές, γιατί θα καθυστερήσουν απελπιστικά, με αποτέλεσμα να χαθεί η καλοκαιρινή οικονομική περίοδος. Από την άλλη πλευρά η μαζική  και οργανωμένη χορήγηση  απαιτεί  συγκροτημένες ιατρικές ομάδες  με δυνατότητες γρήγορου και ασφαλούς εμβολιασμού. Καλούμε τους αρμόδιους, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη ότι η Χώρα έχει και νησιά που κατοικούνται, να εκπονήσουν σχεδιασμό που θα αφορά τις μικρές νησιωτικές μας κοινωνίες άμεσα και χωρίς εκπτώσεις.

Οι Κυκλάδες έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, που θα  στηρίζει τους μόνιμους κατοίκους, τους επισκέπτες, θα θωρακίσει την τοπική οικονομία από επιπτώσεις μελλοντικών πανδημιών. Το αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας μπορεί να εξασφαλίσει μόνο μια νέα προοδευτική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεχίσει το έργο της ανάταξης του ΕΣΥ στις Κυκλάδες που ξεκίνησε το 2016, με τη διάθεση των απαιτούμενων πόρων. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ιδεοληπτικά προσηλωμένη στην αποδυνάμωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και στην εξασφάλιση κερδών των μεγάλων συμφερόντων της υγείας και της οικονομίας, μόνο θλιβερά αποτελέσματά με χιλιάδες θανάτους και διάλυση της οικονομίας μας μπορεί να φέρει.

Η ζωή και η εργασία των Κυκλαδιτών μετράει!!

 

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων

Αφήστε μια απάντηση