Δήλωση Νίκου Συρμαλένιου για τα αποτελέσματα των εκλογών

Τα αποτελέσματα των τριπλών εκλογών ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών συνιστούν μια δεξιά στροφή της ελληνικής κοινωνίας. Η άνοδος της ΝΔ αλλά και τα αθροιστικά ποσοστά της νεοφασιστικής «Χρυσής Αυγής» και του κόμματος Βελόπουλου πιστοποιούν την παραπάνω εκτίμηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό του 24% καταγράφεται ως ο κύριος κορμός της αριστεράς – κεντροαριστεράς, όμως η απόσταση των 9 μονάδων από τη ΝΔ αν δεν αφυπνιστεί ο κόσμος της εργασίας και τα κοινωνικά στηρίγματα του, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις εξελίξεις.

Οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού είναι πολυπαραγοντικές, με κύριες την αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε το εξαιρετικά σημαντικό κυβερνητικό έργο όλης αυτής της περιόδου και βεβαίως τη συστηματική διαστρέβλωση και αποδόμηση του, από ένα τερατώδη σε αριθμό και όγκο προπαγανδιστικό μηχανισμό σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η ισχνή παρουσία του κόμματος φυσικά δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει την εκτεταμένη ισχύ του προαναφερθέντος μηχανισμού. Πέραν αυτού, η διαχείριση ενός τρίτου μνημονίου επιπρόσθετα από τα ασήκωτα βάρη των δύο πρώτων, δημιούργησε σωρευτική αγανάκτηση, ίσως και οργή, σε σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος. Τα μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης προς αυτούς που σήκωσαν τα βάρη και που ξεκίνησαν αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια (Αύγουστος 2018), δεν μπόρεσαν να εμπεδωθούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ενώ η υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων προς εξοικονόμηση πόρων υπέρ της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, δημιούργησε πρόβλημα σε σημαντικό δυναμικό παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, οι Κυκλάδες με εξαίρεση τη Σύρο, κατέγραψαν χαμηλότερο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ από τον πανελλαδικό μέσο όρο, γιατί επιπρόσθετα λειτούργησαν και άλλοι παράγοντες όπως η αποχή, αλλά και οι παρενέργειες και η εμπλοκή με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που στις μικρές κοινωνίες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με άλλες περιοχές.

Στις Κυκλάδες, παρά το σημαντικό έργο που έγινε συνολικά αλλά και σε πολλά επιμέρους νησιά, δεν πέρασε στον κόσμο ακόμα το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δεν πέρασε η ενίσχυση της δημόσιας υγείας με το άνοιγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης και την ενδυνάμωση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, δεν πέρασε η ίδρυση της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, δεν πέρασε η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Πάρου, Τήνου, Μυκόνου και άλλων με ιατρικό και λοιπό προσωπικό και με ανανεωμένο εξοπλισμό, δεν πέρασε η πλήρης κάλυψη των κενών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και η σε μεγάλο βαθμό πιο έγκαιρη κάλυψη της δευτεροβάθμιας και της ειδικής αγωγής, δεν πέρασε η ηλεκτρική διασύνδεση με Σύρο, Μύκονο, Τήνο και Πάρο, δεν πέρασε ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων, δεν πέρασε και δεν υλοποιήθηκε από τους ΟΤΑ, παρά το ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως επίσης πάλι παρά το ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο δεν πέρασε ο τοπικός χωρικός σχεδιασμός, δεν πέρασαν οι αποφάσεις για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων της οικοτεχνίας, δεν πέρασε η νομιμοποίηση των παράνομων επί χρόνια λιμενικών εγκαταστάσεων, δεν πέρασε η σημαντική βελτίωση των ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων στο μεγαλύτερο μέρος των Κυκλάδων, ……….Επίσης δεν πέρασαν λύσεις που δόθηκαν σε επιμέρους νησιά, όπως η επαναφορά στην Τήνο του ΠΙΙΕΤ στην προτέρα κατάσταση, παρά την καταψήφιση της από ΝΔ και ΚΙΝΑΛΛ, το άνοιγμα του νέου μεγάλου αεροδρομίου στην Πάρο, η διασφάλιση της λειτουργίας των σμυριδορυχείων στη Νάξο κλπ……Τέλος δεν πέρασε, παρά και την παραδοχή των αντιπολιτευόμενων δημάρχων, η ισχυρή ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων από τα προγράμματα Φιλόδημος Ι και Φιλόδημος ΙΙ, καθώς και από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου για προγράμματα ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, επισκευής σχολικών κτιρίων και αναβάθμισης των παιδικών χαρών, προμήθειας μηχανημάτων κλπ.

Προφανώς και δεν λύθηκαν μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια εκκρεμότητες και άλυτα προβλήματα δεκαετιών. Είμαστε όμως σίγουροι ότι τα παραπάνω επιτεύγματα, που έγιναν μέσα σε απίστευτα ασφυκτικές συνθήκες, δεν θα είχαν γίνει από τις κυβερνήσεις που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.  Άλλωστε είναι νωπή η μνήμη του έργου τους στα νησιά, παρά τα τεράστια κονδύλια που πέρασαν από τη δεκαετία του ’80 έως το 2010. Το μόνο επιχείρημα και η μόνιμη επωδός της αντιπολίτευσης για την αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα ήθελα να θυμίσω ότι υπήρχε ως πρόταση στο περίφημο mail Χαρδούβελη επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, πρόταση που κατέθεσαν για το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης του 2ου μνημονίου που δεν έκλεισε ποτέ.

Αλλά αυτά και άλλα πολλά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, νησιωτικά, κλπ. που αφορούν το μέλλον των νησιών και της χώρας, θα τα συζητήσουμε στην επικείμενη προεκλογική περίοδο, όπου μπροστά στους πολίτες θα αναπτύξουμε τις προτάσεις και το σχέδιο μας για το άμεσο και το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον. Και εκεί οι πολίτες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ευχαριστώντας τους χιλιάδες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, που μας στήριξαν με τη ψήφο τους. Τους καλούμε όλοι μαζί να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να έχουμε στις 7 Ιουλίου ένα  νικηφόρο αποτέλεσμα!!!!!!!!!!!

30/5/2019

Αφήστε μια απάντηση