Τι αλλάζει στα supermarket από την Τετάρτη 11.11.2020

Το παράδειγμα της Γαλλίας και της Αγγλίας αποφάσισε να ακολουθήσει τελικά η ελληνική κυβέρνηση, απαγορεύοντας στα σούπερ μάρκετ τη διάθεση ειδών ένδυσης – υπόδησης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, επίπλων, χαλιών κ.λπ. για όσο διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία του υπόλοιπου λιανεμπορίου. Η κυβέρνηση προέβη σε αυτή την κίνηση ύστερα από αίτημα του εμπορικού κόσμου, αίτημα το οποίο ήταν κοινό αυτή τη φορά από τους μικρούς και τους μεγάλους του κλάδου, προκειμένου να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η απόφαση υπεγράφη σήμερα το πρωί και σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, θα ισχύει για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα.

Η πλήρης απαγόρευση πώλησης συγκεκριμένων ειδών επελέγη καθώς η εναλλακτική που είχε προταθεί εδώ και καιρό, κυρίως από τις μεγάλες αλυσίδες και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), να επιτραπεί η παραλαβή παραγγελιών που έχουν γίνει ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά στο πίσω μέρος των καταστημάτων, απορρίφθηκε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Η πρόταση αυτή, μάλιστα, θεωρείτο από πολλούς, ακόμη και εντός της κυβέρνησης, ως η «χρυσή τομή», καθώς θα επέτρεπε την καλύτερη διαχείριση των ηλεκτρονικών παραγγελιών, χωρίς να υπάρχει αναμονή λόγω του αυξημένου φόρτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, στην περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας, κατά το οποίο έγινε και το πρώτο μεγάλο lockdown στην Ελλάδα με αναστολή του λιανεμπορίου, πλην των καταστημάτων τροφίμων και των φαρμακείων, η αύξηση των πωλήσεων σε ορισμένες κατηγορίες των λεγόμενων προϊόντων bazaar είχε ως εξής: είδη ζωγραφικής για παιδιά 135,7%, είδη μπάνιου και κουζίνας 122,8%, αθλητικός εξοπλισμός 99,7%, γραφική ύλη – αναλώσιμα 96,7%, ηλεκτρικά είδη 93,1%, βιβλία – χάρτες 74,5%, είδη υδραυλικού 69,2%, παιχνίδια 63,5% (τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από την εβδομάδα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έως και τις 3 Μαΐου, δηλαδή μία ημέρα πριν από τη σταδιακή έναρξη της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου).

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Nielsen, στο διάστημα από 24 Φεβρουαρίου έως 17 Μαΐου οι πωλήσεις των προϊόντων bazaar στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 24,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, συνεισφέροντας τζίρο 34,3 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρακτική εφαρμόζει από τις 3 Νοεμβρίου η Γαλλία, με το σχετικό διάταγμα που εκδόθηκε να αναφέρει τι μπορεί να πωληθεί και όχι τι απαγορεύεται. Από αυτό προκύπτει ότι απαγορεύεται η πώληση ειδών ένδυσης – υπόδησης, κοσμημάτων, παιχνιδιών, βιβλίων, ταινιών και ειδών μουσικής, αλλά όχι των ειδών DIY.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκδοθεί οδηγία προς τα σούπερ μάρκετ να μη διαθέτουν «μη βασικά είδη», κατά κύριο λόγο είδη ένδυσης, όχι όμως για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, αλλά για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό, η σύσταση αφορά τις περιπτώσεις που τα τμήματα με τα μη βασικά είδη βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο από αυτόν με τα βασικά είδη, για παράδειγμα σε διαφορετικό όροφο.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ από εδώ

Share

Αφήστε μια απάντηση