Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες – Υγεία: Η επόμενη μέρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες – Υγεία: Η επόμενη μέρα

«Επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας σημαίνει καλύτερη πρόσβαση των νησιωτών σε αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας»

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η αντιμετώπιση της πανδημίας, η στήριξη της κοινωνίας και η προετοιμασία του Δημόσιου συστήματος Υγείας για την επόμενη μέρα στις Κυκλάδες», που διοργάνωσαν την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020 η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος με τη συμμετοχή του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν ο Διοικητής των Νοσοκομείων Σύρου-Νάξου, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων,  Ιατροί Κέντρων Υγείας  και Περιφερειακών Ιατρείων, εκπρόσωποι από το ΕΚΑΒ, την  Kινητή Mονάδα Ψυχικής Υγείας  «Κλίμακα», την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συλλόγους Πασχόντων, Στήριξης Κέντρων Υγείας και ΑΜΕΑ,  από τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων (Αμοργό, Ανάφη, Ίο, Κέα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο, Τήνο Φολέγανδρο).

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε ο Τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο συντονιστής του αντίστοιχου Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Καλαράς, ο πρώην Αναπληρωτής Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Γιώργος Αντύπας, καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες.

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες και τα βήματα που έγιναν την προηγούμενη τετραετία, όπως αναγνωρίστηκε από την πλειονότητα των συμμετεχόντων, με ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία  του ΕΚΑΒ στη Σύρο, τη λειτουργία του υπό ιδιωτικοποίηση τότε Νοσοκομείου Σαντορίνης, την στελέχωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών στα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου, το Σύστημα Υγείας στις Κυκλάδες παραμένει “αδύναμο” και σε πολλές περιπτώσεις -ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά- δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα ασφάλειας και ισοτιμίας που αξιώνουν οι νησιώτες.

Οι συμμετέχοντες εστίασαν στην οργάνωση της Πρωτοτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί με την ίδρυση Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ)  υπό την επίβλεψη   των  Νοσοκομείων και τον θεσμό του Οικογενειακού γιατρού. Οι δυο αυτές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τα Νοσοκομεία από τον φόρτο των χρόνιων περιστατικών, εμβολιασμών, ασθενών με κινητικά προβλήματα με νοσηλεία κατ΄ οίκον, σε συντονισμό με άλλες δομές, όπως οι Κινητές Μονάδες Υγείας στην ανεπτυγμένη μορφή τους, με την συμμετοχή γιατρών, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας και την Βοήθεια στο Σπίτι.

Επιτακτική πρόβαλε και πάλι η ανάγκη στελέχωσης των Μονάδων Υγείας με ιατρικό και λοιπό προσωπικό και  η επανεξέταση και ενίσχυση των κινήτρων για την προσέλκυσή του, ενώ ζητήθηκε βελτίωση της ποιότητας και διεύρυνση του πεδίου της Τηλεϊατρικής.

Η πανδημία κατέδειξε αφενός την σημασία  του Δημόσιου συστήματος Υγείας και την δυνατότητά του να ανταποκριθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, κατά γενική ομολογία,  αφ’ ετέρου αναδείχθηκαν οι τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στις Δυτικές και Βόρειες Κυκλάδες και τα νησιά που διαθέτουν Νοσοκομεία, πρόβλημα που παραμένει και περιμένει λύση με πολιτικές που να αναγνωρίζουν την Νησιωτικότητα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά, ότι τα Μικρά Νησιά δεν έχουν ούτε την δυνατότητα αποστολής εκτελούμενων tests σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση των Δομών Υγείας, προτάθηκε η δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στα Νοσοκομεία με το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό και κατατέθηκε η πρόταση πλωτής ΜΑΦ, εναλλακτικά.

Προτάθηκε η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό για την κάλυψη των βαρδιών σε περίοδο αυξημένης ανάγκης διακομιδών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσής του και η ένταξή του στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Επίσης η δωρεάν μετακίνηση και διακομιδή ασθενών και συνοδών.

Τέθηκε το ζήτημα κατάργησης της διασύνδεσης των νοσοκομείων Νάξου-Σύρου.

Στα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας και της επιπλέον στήριξής της στις δεδομένες συνθήκες, σε μια περιοχή με παντελή απουσία δομών αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης, έγινε ιδιαίτερη ανάλυση και κατάθεση προτάσεων από την υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας «Κλίμακα» και σημειώθηκε η απουσία υπηρετούντων Ψυχιάτρων, εκτός Σύρου.

 

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τους Συλλόγους Στήριξης ΑΜΕΑ. Επισημάνθηκε  η απουσία επιστημονικής στήριξης (ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, κλπ.) προς τους γονείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες,  που επιτείνει την ανασφάλεια και τον αποκλεισμό που βιώνουν, ιδιαίτερα εν μέσω καραντίνας, ενώ καταγράφηκε έντονος προβληματισμός για το πώς λειτούργησε η τηλε-εκπαίδευση σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μυκόνου τονίσθηκε η σημαντική έλλειψη ιατρού ογκολόγου στο Νοσοκομείο Σύρου, ενώ κατατέθηκαν και τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς της Πάρου, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας και δεδομένων των μειωμένων ακτοπλοϊκών δρομολογίων, αναγκάζονται να διαμένουν στη Νάξο, ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και νεφροπαθείς από την Τήνο και την Μύκονο που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο της Σύρου.

 

Σε αυτήν τη συγκυρία της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέλεξε να αντιπολιτευτεί επενδύοντας στην καταστροφολογία, έδειξε και δείχνει εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα, καταθέτοντας ταυτόχρονα προτάσεις ώστε η κοινωνία και το σύστημα Υγείας να μείνουν όρθια και να ενισχυθεί, κάτι που μόνο ψευδεπίγραφα φαίνεται να είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Αυτές τις μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή ένα κοστολογημένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, με βάση τον αυξημένο δημοσιονομικό χώρο που σήμερα υπάρχει από το αποθεματικό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν να κατευθυνθούν στην Υγεία, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις μόνιμες ανάγκες των πολιτών αλλά και σε έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε και πιθανόν να αντιμετωπίσουμε εκ νέου. Σχεδιάζει ένα αναδιοργανωμένο και ανασυγκροτημένο Δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα αποτρέπει  τις όποιες βλέψεις της κυβέρνησης για ΣΔΙΤ στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

 

Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Αφήστε μια απάντηση