Σε ιδιώτη δίνεται το Γηροκομείο Μήλου;

“η απόφαση, σχετικά με την αλλαγή της χρήσης του γηροκομείου, είχε ληφθεί ήδη από τον Μάϊο του 2017, η οποία υπάρχει καταγεγραμμένη και στα πρακτικά, ώστε “να ψάξουμε να βρούμε άλλους τρόπους, για να μπορέσει αυτό το ακίνητο να χρησιμοποιηθεί, πάντα ως κοινής ωφέλειας υπηρεσία, να το νοικιάσουμε σε κάποιον. Μάλιστα δεχτήκαμε και μία σχετική πρόταση από ιδιώτη” δήλωσε ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης στην ημερήσια εφημερίδα των Κυκλάδων «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ»

Όλο το δημοσίευμα έχει ως εξής :

Σημαντικές κατηγορίες εξαπέλυσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Μήλου, κ. Αβέρκιος Γαϊτανής, προς τον νυν δήμαρχο Μήλου, κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη, σχετικά με τη διαχείριση του Γηροκομείου “Η Αγία Ελένη”, κληροδότημα από τους Αντώνιο και Ελένη Λιλλή.

Μια απόφαση, ληφθείσα το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου του 2018, από το Δ.Σ. του Γηροκομείου, η οποία φέρει το όνομα του προέδρου του Δ.Σ. και Δημάρχου Μήλου, κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη και που αφορά στην ανάθεση υπηρεσίας σε δικηγόρο, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή χρήσης του κληροδοτήματος, έφερε στην επιφάνεια με δημόσια τοποθέτησή του, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μήλου και επικεφαλής της υποψήφιας δημοτικής παράταξης “Όλοι Μαζί για τη Μήλο”, κ. Αβέρκιος Γαϊτανής.
Ο κ. Γαϊτανής υποστηρίζει, πως αφενός μία απόφαση τόσο σοβαρή, η οποία λαμβάνεται την τελευταία ημέρα του έτους και ενώ ο Δήμος βρίσκεται εκτός λειτουργίας, δεδομένου ότι η 31/12 είναι ημιαργία, προκαλεί υποψίες, ενώ όπως σημειώνει, τρία από τα τέσσερα αναγραφόμενα ως παρόντα μέλη, στην απόφαση, είτε βρίσκονταν εκτός Μήλου, είτε δεν ειδοποιήθηκαν και δεν παρέστησαν καν.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος δηλώνει άγνοια, αναφορικά με το ζήτημα, υποστηρίζοντας, πως πρόκειται για λάθος υπαλλήλου, που προκειμένου να βοηθήσει στην προώθηση μίας υπόθεσης, για την οποία υπάρχει σχετική απόφαση ήδη προ διετίας, αποφάσισε μονομερώς να ενεργήσει, χωρίς να ειδοποιήσει ούτε τον ίδιο, ούτε τα μέλη του Δ.Σ., ενώ ο ίδιος την έχει καλέσει ενώπιον του Δ.Σ. προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειές της.
Σημειώνεται, πως αυτή τη στιγμή η εν λόγω απόφαση δεν είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της “Διαύγειας”, καθώς εκκρεμεί αίτημα ανάκλησής της.

“Σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των διαθετών”

Ο κ. Γαϊτανής προχώρησε στην έκδοση δελτίου Τύπου, στο οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Τα γεγονότα μας αναγκάζουν να καταγγείλουμε δημόσια τις τελευταίες πράξεις του δημάρχου Μήλου σχετικά με εικονική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Γηροκομείου που είχε σαν θέμα την αλλαγή σκοπού του ιδρύματος. Χαρακτηρίζουμε αντικοινωνική αλλά ταυτόχρονα και παράνομη την απόφαση του οργάνου, σε χρόνο που προκαλεί υποψίες (31/12) αλλά και τρόπο που μπορεί και πρέπει να επισύρει διοικητικές και ποινικές διώξεις καθώς φέρονται να συμμετείχαν στη συνεδρίαση άτομα τα οποία έχουν παντελή άγνοια.
Η έναρξη αυτής της διαδικασίας βάζει οριστική ταφόπλακα στο όνειρο δεκαετιών, κάποια στιγμή το νησί μας να αποκτήσει έναν οργανωμένο χώρο φροντίδας των ατόμων της τρίτης ηλικίας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την βούληση των διαθετών του κτιρίου Αντωνίου και Ελένης Λιλλή.
Αναμένουμε την υπεύθυνη τοποθέτηση όσων αναφέρονται σαν παρόντες στην συνεδρίαση, τόσο για το θέμα της παρουσίας τους σε αυτήν όσο και για την άποψή τους σε ενδεχόμενη αλλαγή του σκοπού του ιδρύματος”.

“Αποθρασύνεται εκείνος που ξεχνά τις δικές του πράξεις”

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με το Δήμαρχο Μήλου και πρόεδρο του Δ.Σ. του Γηροκομείου, κ. Δαμουλάκη, ο ίδιος ανέφερε, πως η απόφαση, σχετικά με την αλλαγή της χρήσης του γηροκομείου, είχε ληφθεί ήδη από τον Μάϊο του 2017, η οποία υπάρχει καταγεγραμμένη και στα πρακτικά, ώστε “να ψάξουμε να βρούμε άλλους τρόπους, για να μπορέσει αυτό το ακίνητο να χρησιμοποιηθεί, πάντα ως κοινής ωφέλειας υπηρεσία, να το νοικιάσουμε σε κάποιον. Μάλιστα δεχτήκαμε και μία σχετική πρόταση από ιδιώτη”.
Όπως σημείωσε ο κ. Δαμουλάκης, η ευθύνη για τη σχετική απόφαση βαρύνει υπάλληλο του Δήμου, η οποία προέβη, χωρίς ενημέρωση, σε προσωπικές της ενέργειες, προκειμένου να βοηθήσει στην προώθηση της υπόθεσης της ανάθεσης της σχετικής υπηρεσίας, για την αλλαγή χρήσης, σε δικηγόρο, γνωρίζοντας, πως ο προϋπολογισμός του κληροδοτήματος αναμένεται να έρθει προς ψήφιση σε μερικούς μήνες, ώστε να προχωρήσει και να “να δώσει τη δυνατότητα στο δικηγόρο, να ξεκινήσει να κάνει αυτό το οποίο έχουμε αποφασίσει εδώ και 1,5 χρόνο”.
Δηλώνοντας άγνοια για τις ενέργειες της υπαλλήλου, ο Δήμαρχος σημειώνει, πως “αν το ήξερα, θα το είχα προλάβει, δεν θα είχα αφήσει να συμβεί”. Όπως μάλιστα συμπληρώνει, η υπάλληλος συμπεριλαμβάνει στην απόφαση εντός των απόντων μελών την κ. Ψαθά Σοφία, η οποία έχει παραιτηθεί και αντικατασταθεί στο Δ.Σ. από το 2017.
Καταλήγοντας, ο κ. Δαμουλάκης υποστηρίζει πως “[σ.σ. η υπάλληλος] Έχει κάνει κάτι από μόνη της, το έχει ανεβάσει, αναθέτει στο δικηγόρο και από κάτω βάζει το όνομά μου. Δεν έχει υπογράψει κανένας, δεν έχει εγκριθεί κανένα πρακτικό, δεν υπάρχει πρόβλημα”, ενώ δηλώνει, πως πρόκειται για ένα ικανότατο στέλεχος του Δήμου.
Όσον αφορά στην τοποθέτηση του κ. Γαϊτανή, ο κ. Δαμουλάκης αναφέρει, πως “αποθρασύνεται εκείνος που ξεχνά τις δικές του πράξεις, αυτή είναι η απάντησή μου”.
Τέλος, υπογραμμίζει, πως η υπάλληλος επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να του αναφέρει το λάθος της, ενώ ο ίδιος έστειλε επιστολή, τόσο προς το Δ.Σ. του γηροκομείου όσο και προς την ίδια, με την οποία η υπάλληλος καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον όλων.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του αναφέρει:
“Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είδαν το φως της δημοσιότητας επικριτικά σχόλια στο πρόσωπο μου, ως Προέδρου του Γηροκομείου και Δημάρχου της Μήλου.
Να συγκαλέσετε το Δ.Σ. του Γηροκομείου και να μας δώσετε τις απαραίτητες εξηγήσεις όπου να απαντάτε στα καταγγελλόμενα για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τον τρόπο που την πήρατε (συνεδρίαση) και την σύνταξη του πρακτικού.
Από εσάς ενημερώθηκα την 1/1/2019 και ώρα 21:27 (όπως φαίνεται στο τηλέφωνο μου) σχετικά με τις ενέργειες που είχατε προβεί και ήταν εκτός της γνώσης μου, μετά από τηλεφώνημα της Αντιδημάρχου κ. Ζαμπέτας Τούρλου όπως μου είπατε”.

“Είναι θέμα τιμής για το νησί μας”

Από την πλευρά του, ο κ. Γαϊτανής, μιλώντας στην εφημερίδα, σχολίασε, πως “έγινε μία ενέργεια που ήταν άστοχη. Για να “μαζευτεί” γίνεται μία προσπάθεια από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής”.
“Το να λέμε, ότι δύο χρόνια πριν, που υπήρχε μία άλλη διοίκηση από αυτή που υπάρχει σήμερα στο Γηροκομείο Μήλου, είχε ληφθεί μία απόφαση, η οποία δεν είχε καθαρογραφεί και ξαφνικά θυμηθήκαμε 31/12/18, δύο χρόνια αργότερα, με άλλα μέλη και άλλη σύνθεση του οργάνου, να καθαρογράψουμε την απόφαση, θα το δεχόμουν μόνο αν η ημερομηνία της συνεδρίασης και τα παρόντα μέλη ήταν τα προ διετίας”, αναφέρει, ενώ τονίζει πως “από τα μέλη που θεωρούνται στην απόφαση παρόντα […] πέραν του προέδρου του Δ.Σ., ήτοι του Δημάρχου, φαίνεται να συμμετείχαν τρία άτομα. Από τους τρεις αυτούς, οι δύο εδώ και 15 ημέρες είναι στην Αθήνα. Ο τρίτος, που βρισκόταν στη Μήλο δεν είχε ειδοποιηθεί και δεν συμμετείχε”.
Όπως υποστηρίζει, “η κοινωνία της Μήλου, εδώ και τριάντα χρόνια περιμένει, αυτό το κτίριο, που είναι δωρεά κάποιων γερόντων και έχει συνεισφέρει και με εράνους ο κόσμος, κάποια μέρα να λειτουργήσει σαν γηροκομείο. Είναι θέμα τιμής για το νησί μας”, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιοποίηση του κτιρίου δεν προϋποθέτει την αλλαγή χρήσης του. “Να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του οι γέροντες. Η πλειοψηφία του νησιού δεν θέλουμε τίποτε άλλο”, καταλήγει ο κ. Γαϊτανής.

Πηγή : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Το δημοσίευμα

Αφήστε μια απάντηση