Προτάσεις της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» για την επανεκκίνηση της οικονομίας στα νησιά

Προτάσεις της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» για την επανεκκίνηση της οικονομίας στα νησιά μας

Προτάσεις για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και την στήριξη του τουριστικού τομέα, που λύγισε εξαιτίας της πανδημίας ,  κατέθεσαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού  Συμβουλίου,  που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός και μέλη της παρατάξεως .

Στόχος όλων η μετάβαση στη νέα κανονικότητα να συνοδευθεί με πολιτικές που θα οδηγήσουν,  τον τόπο προς τα εμπρός  και θα στηρίξουν εμπράκτως τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζόμενους που δοκιμάστηκαν πολύ τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσουν ακόμη να δοκιμάζονται.

«Στόχος μας είναι η ενίσχυση του τουρισμού της εμπορικής δραστηριότητας,  η  διατήρηση των θέσεων εργασίας, η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου την επόμενη ημέρα.Σε αυτά θα  πρέπει να επικεντρώσουμε. Να διατεθούν οι πόροι που διαθέτουμε   για την ενίσχυση όλων των επιχειρηματιών ώστε  να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα . Να στηρίξουμε την οικονομία μας», τόνισε ο κ. Μανώλης Γλυνός που ανέλυσε εκτενώς  στη συνεδρίαση τις προτάσεις της  παρατάξεως για την στήριξη και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

Άμεσα οι επιχειρήσεις χρειάζονται όπως τόνισε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας τους. Αναγκαία για τον τουρισμό είναι και  μια ενισχυμένη  καμπάνια προβολής και αξιοποίησης της θετικής εικόνας που έχει σχηματιστεί, στο εξωτερικό, για την Ελλάδα σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Προτάσεις κατατέθηκαν και από τα μέλη της παρατάξεως που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα  και  την επιστροφή στη νέα κανονικότητα.

Αναλυτικότερα στην τοποθέτηση του  κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  κ. Μανώλης Γλυνός ανέφερε τα ακόλουθα:

Είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο  ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα την πανδημία του κορονοϊού αρκετά αποτελεσματικά. Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση σύντομα και σταδιακά να αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται με ένα μη γνώριμο και πρωτόγνωρο τρόπο.

Στόχος μας όπως πρέπει να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας  και να μην κλείσει καμία επιχείρηση του Νοτίου Αιγαίου την επόμενη ημέρα.

Σε αυτόν τον στόχο πρέπει να επικεντρώσουμε και να διατεθούν οι πόροι που διαθέτουμε  στην ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

Έχουν παρθεί κεντρικά πολλά μέτρα που βοηθούν τις επιχειρήσεις  και τους εργαζόμενους αυτή τη δύσκολη περίοδο όμως, θα απαιτηθούν και άλλα για την επανεκκίνηση τους.

Υπάρχουν προτάσεις που κατατίθενται για τα νησιά μας και προτάσεις για τις επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.  Οι προτάσεις μας για την επανεκκίνηση της  οικονομίας  είναι οι ακόλουθες:

  1. Άμεση παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων  για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ώστε  να πάρουν μπροστά
  2. Στήριξη του τουρισμού με ενισχυμένη  καμπάνια προβολής και αξιοποίησης της θετικής εικόνας και των απόψεων σε διεθνές επίπεδο για την Ελλάδα σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
  3. Αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης για το 2020.
  4. Χρηματοδότηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών.
  5. Θωράκιση των πυλών εισόδου- εξόδου της χώρας και υγειονομικοί έλεγχοι των επισκεπτών.
  6. Κρατική στήριξη σε επιχειρηματίες του τουρισμού και σε αεροπορικές εταιρείες με  σκοπό την επέκταση της τουριστικής περιόδου μέχρι το τέλος του χρόνου ειδικά για την περιοχή μας όπου το επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες και η πληθώρα των τουριστικών καταλυμάτων.
  7. Αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων  για την κάλυψη αναγκών της οικονομίας.
  8.  Διευκολύνσεις σε ότι αφορά την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του έτους και αντίστοιχη παράταση δανείων.
  9. Μείωση για φέτος των τελών αεροδρομίου προς τις αεροπορικές εταιρείες ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλους προορισμούς.
  10. Μέτρα για μειώσεις φόρων και εισφορών προς το δημόσιο και τους δήμους.Εξαίρεση της αγροτικής γης από την φορολόγηση.
  11.  Δεν σταματήσαμε να ζητάμε  ποτέ να ζητάμε την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά όμως δεν  μπορεί να καλύψει το σημαντικό κενό που δημιουργήθηκε  για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την κατάργηση των  μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.  Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν το ισχυρότερο μέτρο νησιωτικότητας .Ήταν το δυνατό όπλο στην ανταγωνιστικότητα της τοπικής μας οικονομίας. Μέσα στις πρόσφατες εξελίξεις  της πανδημίας και της ύφεσης που υπάρχει, απαιτείται ένα δυναμικό νέο ξεκίνημα και πρέπει απαραιτήτως να συμπεριληφθεί στο σχέδιο επανεκκίνησης  της οικονομίας.Προς αυτή την κατεύθυνση  έχουμε δουλέψει όλοι , άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο , και, το κοινό μέτωπο που ανεπτύχθη είναι προς τη σωστή  κατεύθυνση.
  12. Να εξαιρεθούν μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου από το κόστος μεταφοράς  εμπορευμάτων μέσω επιδοτούμενων  αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
  13. Να απαλλαγούν από φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεις μονίμων κατοίκων των  μικρών νησιών  για προϊόντα και υπηρεσίες.  Ως παράδειγμα αναφέρω το Καστελόριζο, το Αγαθονήσι τους Αρκιούς και άλλα  μικρά νησιά.
  14. Να κληθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού να προσλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τους ντόπιους εργαζόμενους να προμηθεύονται κατά προτεραιότητα ντόπια προϊόντα  και υπηρεσίες
  15. Να επεκταθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού  και να διαμορφωθούν πακέτα νησιωτικού κοινωνικού τουρισμού που θα ενσωματώνουν  πρόβλεψη του  μεταφορικού ισοδύναμου και για τους επισκέπτες των νησιών ώστε να μειωθεί  το κόστος μετακίνησης.
  16. Ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού για την τόνωση της κίνησης .
  17. Σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την αποδοχή φοιτητών προς πρακτική άσκηση ως διοικητικοί υπάλληλοι στις κεντρικές δομές και τα επαρχεία του Νοτίου Αιγαίου
  18. Στήριξη των εποχικών υπαλλήλων σύμφωνα με τις 13.04.20 πρόταση μας.
  19. Μετατόπιση των ασφαλιστικών , φορολογικών και  άλλων υποχρεώσεων τον Απρίλιο του 202 και  εκπτώσεις συνέπειας όπως το 25% σε αυτούς που συνεχίζουν να τις εκπληρώνουν .
  20.  Η νέα ρύθμιση 100 δόσεων για όλα χωρίς προσαυξήσεις με πολύ χαμηλό τόκο 2-3% να περιλαμβάνει και το ΦΠΑ.
  21. Μείωση των ενοικίων μέσω της επιτροπής που μπορεί να ενεργοποιηθεί από το τμήμα  Εμπορίου της τάξης του 50% μέχρι Οκτώβριο . Και του 80% από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο. Ακόμα καλύτερα κατάθεση σαν ενοίκιο του 5% του τζίρου.
  22. Παράλληλη μείωση στην φορολογία εισοδήματος και του  ENΦΙΑ κατά 70% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
  23. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι Οκτώβρη του 2021.
  24. Ένταξη της Τράπεζας Δωδεκανησου στο καθεστώς των συστημικών τραπεζών όσον αφορά τις ρυθμίσεις κλπ.
  25. Διαφοροποίηση από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και κατεύθυνση πόρων ΕΣΠΑ προς τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα της τεχνολογίας.
  26. Συνεργασία της Περιφέρειας με τους φορείς για τόνωση της υγειονομικής ασφαλείας μας. Ιδανικά συνεργασία με τα νοσοκομεία και διπλασιασμός των ΜΕΘ.
  27. Κατεύθυνση πόρων ΕΣΠΑ σε εμπόρους που αποκτούν και ΚΑΔ παραγωγής με πιο χαλαρά κριτήρια.
  28. Αναζήτησή μεγάλων ομίλων για επενδύσεις στα νησιά μας όπως πχ η VW στην Θάσο.
  29. Διεύρυνση των δικαιούχων στα κοινωνικά παντοπωλεία για όλα τα νησιά μας.
  30.  Μείωση των τιμών στα καύσιμα στο ηλεκτρικό ρεύμα στο νερό

Παράλληλα με τις προτάσεις  για την επανεκκίνηση της οικονομίας  στα νησιά μας είναι ευκαιρία να εξεταστεί λεπτομερώς  το κρίσιμο ζήτημα της υγείας των νησιωτών, όπου πρέπει να κατατεθούν προτάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών υγείας και των ιατρικών  υπηρεσιών που παρέχονται στους νησιώτες στη λογική της μετατροπής της παρούσας κρίσης σε χρυσή ευκαιρία, κατοχύρωσης του θετικού αποτελέσματος στην έως σήμερα αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Πρέπει επίσης  να εξεταστούν υγειονομικά πρωτόκολλα ετοιμότητας: διαβάθμιση διαδικασιών ελέγχου και ειδικά πρωτόκολλα για τα νησιά τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια ενιαία πρόταση ως προς τη λειτουργία του προορισμού και να μην λειτουργήσει με χαρακτηριστικά αναρχίας και κατά βούληση.

Επίσης πρέπει  να εξεταστεί και να επιλυθεί ευνοϊκά για τους πολίτες το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα των δασικών χαρτών στα νησιά.

Γιαυτό πρέπει στο πλαίσιο μιας συμμαχίας φορέων να συναποφασιστεί σχέδιο   για την ετοιμότητα των προορισμών .

Πιστεύουμε ότι μόνο με κοινές δράσεις πρωτοβουλίες και προτάσεις μπορούμε να βγούμε από την κρίση δυνατοί και να φέρουμε αποτελέσματα για τα νησιά μας

Κλείνοντας αυτό που απαιτείται είναι  διαβούλευση όλων των φορέων για την υιοθέτηση κοινών δράσεων με σκοπό την ανάδειξη  και αντιμετώπιση  των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας.

Η  λήψη των κατάλληλων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην μετά covid εποχή θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα για τα νησιά μας και τις τοπικές  μας κοινωνίες.

 

Αφήστε μια απάντηση