CPF & CineDoc Island Film Festival 2021
Πέντε Κυκλαδονήσια ενώνουν τις δυνάμεις τους με πρωταγωνιστή το περιβάλλον στις μεγάλες οθόνες, στις συζητήσεις και στις τοπικές δράσεις!
Το Cyclades Preservation Fund και το CineDoc Island σε συνεργασία με τοπικούς φορείς από 5 Κυκλαδονήσια διοργανώνουν φέτος ειδικές προβολές με στόχο να εμπνεύσουν, ενδυναμώσουν και προωθήσουν κοινές περιβαλλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα, οι προβολές προγραμματίζονται στα νησιά Αμοργό, Άνδρο, Κίμωλο, Μήλο & Σίφνο και θα λάβουν χώρα σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου, τον Σύλλογο «Νήσος Αμοργός», την Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Οι Κιμωλίστες», τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.).
Οι επτά φορείς δημιουργούν ένα δυνατό δίκτυο συνεργασίας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, επιλέγοντας για τις κινηματογραφικές προβολές μια παιδική ταινία μυθοπλασίας αλλά και βραβευμένα περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ, τα οποία αναδεικνύουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που προβληματίζουν και μπορούν να κινητοποιήσουν τους νησιώτες. Μετά από κάθε προβολή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με έμπειρους καλεσμένους κάποια από τα ‘δύσκολα’ θέματα που θα αναδειχθούν όπως πχ η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η αναγεννητική γεωργία, η υπεραλίευση, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.α. αλλά και να λάβει μέρος στον διαγωνισμό του CPF & CineDoc Island Film Festival 2021 που θα ανακοινωθεί σχετικά με την επιλογή της καλύτερης ιδέας περιβαλλοντικής δράσης και κινητοποίησης ανά νησί.
Οι ταινίες Σιγή Ιχθύος του Θοδωρή Χονδρόγιαννου, Kiss the Ground του Joshua & Rebecca Harrell Tickell, My Octopus Teacher των Pippa Ehrlich & James Reed, Children of the Sea του Ayumu Watanabe θα είναι διαθέσιμες για θέαση το καλοκαίρι του 2021 στην Κίμωλο και φθινόπωρο 2021 σε Αμοργό, Άνδρο, Μήλο και Σίφνο.
Επιπλέον, η δράση θα επεκταθεί σε Αλόννησο, Δονούσα, Κέα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Τήνο, Σύρο, ‘Υδρα,Ικαρία, Ίο & Ρόδο, όπου θα προβληθούν επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος.
Βρείτε πιο κάτω αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες:
Σιγή Ιχθύος
Θοδωρής Χονδρόγιαννος | 70’| 2020 | Ελλάδα
Αν και η ΕΕ έθεσε ως στόχο το τέλος της υπεραλίευσης έως το 2020, η Μεσόγειος είναι η πλέον υπεραλιευμένη θάλασσα στον πλανήτη και οι ψαριές των αλιέων φτωχαίνουν δραματικά την εποχή της κλιματικής αλλαγής. Η Σιγή Ιχθύος – Silent Fish ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη, στη Μεσόγειο και αποτυπώνει τη ζωή των ψαράδων, που εξαιτίας αποτυχημένων πολιτικών, κινδυνεύει να καταστεί «είδος προς εξαφάνιση»
Kiss the Ground
Joshua Tickell Rebecca & Harrell Tickell | 45’ | 2021 | ΗΠΑ
Το Kiss the Ground αφηγείται τις προσπάθειες των αγροτών και των κτηνοτρόφων από όλο τον κόσμο κατά τη μετάβασή τους σε αναγεννητικές πρακτικές που θεραπεύουν το έδαφος, αναβιώνουν τα οικοσυστήματα, αυξάνουν την ευημερία των αγροτών και συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του κλίματος.
Μy Octopus Teacher
Pippa Ehrlich, James Reed | 90’ | 2020 | Νότια Αφρική, Ολλανδία
Όταν ο σκηνοθέτης Κρεγκ Φόστερ ξεκίνησε μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, ούτε που φανταζόταν τη θερμή σχέση που θα ανέπτυσσε με ένα πλάσμα του βυθού. Χρόνια μετά, διαπιστώνει πως «μπορούμε να έχουμε ουσιαστικούς δεσμούς με τη φύση οπουδήποτε, ακόμα και με ένα φυτό που μεγαλώνει σε ένα διαμέρισμα» – και αυτό χάρη σε ένα χταπόδι που μας εμπνέει να εξερευνήσουμε έναν άγριο ακόμη κόσμο, αλλά και να γίνουμε μέλη μιας οικείας, μεγάλης οικογένειας. Μια κινηματογραφική χειρονομία σεβασμού και ελευθερίας, ένα τρυφερό μάθημα κοσμολογίας.
Children Of The Sea
Ayumu Watanabe | 111’ | 2019 | Ιαπωνία
Όταν η Ρούκα ήταν μικρότερη, είδε ένα φάντασμα στο ενυδρείο όπου εργάζεται ο μπαμπάς της. Μεγαλώνοντας ελκύεται από την μαγευτική ομορφιά του ενυδρείου και ξεκινά να κάνει παρέα με δύο μυστηριώδη αγόρια που συναντά εκεί. Ο Ούμι και ο Σόρα, ανατράφηκαν από ντιγκόνγκ στον βυθό της θαλασσας. Η Ρούκα και τα αγόρια είναι τα μόνα άτομα στην πόλη που μπορούν να ακούσουν τα μακρινά και μαγευτικά τραγούδια που έρχονται από τον ωκεανό. Η μουσική που ακούνε θα τους παρασύρει σε συναρπαστικές υδάτινες περιπέτειες.
Λίγα λόγια για το Cyclades Preservation Fund (CPF):
Το Cyclades Preservation Fund (CPF) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συγκεντρώνει πόρους και τεχνογνωσία, με σκοπό να ενεργοποιεί και να στηρίζει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη, προστασία και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων. Βασική αρχή και προτεραιότητα του CPF είναι η ενδυνάμωση και δικτύωση των τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα νησιά.
https://cycladespreservationfund.org/ | https://www.facebook.com/CycladesPreservationFund
Λίγα λόγια για το CineDoc Island Film Festival:
Το CineDoc Island Film Festival είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου που έχει στόχο την προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας στη νησιωτική Ελλάδα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Στόχος είναι να προωθήσει ταινίες και σκηνοθέτες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, που ξεχωρίζουν για τη δημιουργική, πρωτότυπη ματιά τους πάνω σε θέματα που αφορούν τη ζωή μας σήμερα: τον πολιτισμό, την επιστήμη, το περιβάλλον και την κοινωνία.
https://www.cinedoc.gr/ | https://www.facebook.com/CineDoc
Λίγα λόγια για τον Σύλλογο «Νήσος Αμοργός»:
Ο σύλλογος ”Νήσος Αμοργός” είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προστασία του Περιβάλλοντος και την ανάδειξη του Πολιτισμού. Η απόφαση για την ίδρυση του Συλλόγου ξεκινά από την βαθιά και ανιδιοτελή αγάπη για το νησί μας, αλλά και από την αγωνία μας να προστατευθεί η πολιτιστική του κληρονομιά, το ιδιαίτερο φυσικό του περιβάλλον και το αδιατάρακτο στο πέρασμα των αιώνων κυκλαδίτικο τοπίο του. Η δράση στην Αμοργό πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού, το Μιτάτο της Αμοργού, Amorgos Diving Center, Σύλλογος πολιτισμού & τέχνης “Σημωνίδης”. Με την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού.
https://www.facebook.com/nisos.amorgos
Λίγα λόγια για το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου:
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου” (ΕΚΑ), ιδρύθηκε το 2009 με έδρα την Άνδρο και καταστατικούς σκοπούς την προστασία της μοναδικής και απειλούμενης φύσης της Άνδρου και του Ανδριακού τοπίου, την έρευνα, καταγραφή και αναβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προσέλκυση βιώσιμου τουρισμού.Η δράση στην Άνδρο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Λιμεναρχείου Άνδρου και την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου.
Περισσότερο γνωστά είναι τα εγχειρήματα του φορέα, Andros Routes και Andros on Foot Festival, που περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση, σηματοδότηση και συντήρηση με ευρωπαϊκές προδιαγραφές ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών που αγγίζει τα 200km.Τέλη του 2019 ο φορέας σχεδίασε και λειτουργεί το νέο εγχείρημα ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση απορριμμάτων “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος”.
https://androsresearchcenter.org/ | https://www.facebook.com/AndrosRoutesGr
Λίγα λόγια για την Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Οι Κιμωλίστες»:
Η Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες» ξεκίνησε ως μια άτυπη εθελοντική ομάδα η οποία δημιουργήθηκε το 2011 από μια παρέα Κιμωλιατών και πλέον για λόγους λειτουργικούς έχει περιβληθεί τον τύπο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, με στόχο την προβολή της ιδέας του εθελοντισμού και της ομαδικότητας και δι’αυτών την πραγμάτωση στην Κίμωλο δράσεων οι οποίες θα στοχεύουν στον εξωραισμό αστικών και εξωαστικών χώρων.
https://www.kimolistes.com/ | https://www.facebook.com/Kimolistes.Kimolos/
Λίγα λόγια για τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου:
Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου ιδρύθηκε το 2008. Είναι μέλος του πανελλήνιου δικτύου συλλόγων «Φίλοι της Φύσης» που και αυτό είναι μέλος του πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου δικτύου συλλόγων « Friends of nature» (Φίλοι της Φύσης). Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του ήταν αποτέλεσμα της επιτακτικής ανάγκης για την ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού κινήματος στη Μήλο, έναν τόπο που η πλούσια «προίκα» του από τη φύση, αλλά και οι μεγάλες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον του, προβάλλουν ώριμο το αίτημα για την αειφόρο-βιώσιμη οικονομική του ανάπτυξη. Κεντρικό στόχο του Ομίλου αποτελεί η προστασία αλλά και ανάδειξη της φύσης του τόπου. Η δράση στην Μήλο πραγματοποιείται σε συγνεργασία με το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου.
http://omfimi.blogspot.com/ | https://www.facebook.com/profile.php?id=1092084838
Λίγα λόγια για την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.):
Η «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου» (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.), υπηρετεί την οργάνωση δραστηριοτήτων και την παροχή υπηρεσιών συναφών ή συνδεόμενων με τις αρμοδιότητες του Δήμου, που αναφέρονται στους τομείς της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, της παιδείας, του πολιτισμού, του τουρισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, της έρευνας και τεχνολογίας και της δημοτικής συγκοινωνίας. Η δράση στην Σίφνο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στυλιανού Πρόκου.
https://dimos.sifnos.gr/category/dikes/ | https://m.facebook.com/1589059131345209
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο eva@anemon.gr | 2107211073
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.