Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μήλου για το ακτοπλοϊκό

Την ώρα που η οικονομική κρίση και μάλιστα παρατεταμένη δοκιμάζει την αντοχή της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, την ώρα που σύσσωμη η κοινωνία εξεγείρεται για την ολιγοπώλια συμπεριφορά στην ενέργεια, στα καύσιμα και παντού, έρχεται και η ακτοπλοΐα να ολοκληρώσει για τους νησιώτες την δοκιμασία.  Αυτό που συμβαίνει στις Δυτικές τουλάχιστον Κυκλάδες όσον αφορά το κόστος μετακίνησης σε όλα τα επίπεδα, δεν έχει προηγούμενο!
Με δικαιολογία (εν μέρει εύλογη…) την αύξηση των τιμών των καυσίμων, γίνεται μια πρωτοφανής ανατίμηση στα ναύλα των εισιτηρίων της τάξης πλησίον του 40%!  Γίνεται μια επίθεση στο μέλλον μας, που δεν έχει γίνει αντιληπτή ακριβώς…Ο ανταγωνισμός στον οποίο ομνύει η δήθεν φιλελεύθερη παράταξη πάει περίπατο!  Η μία εταιρεία, εξαγοράζεται από την άλλη εν μέσω τουριστικής περιόδου..
Ούτε καν τα προσχήματα…Μένει ΜΙΑ εταιρεία στα ταχύπλοα, που σε δύο φάσεις εντός διμήνου πάει το εισιτήριο απλού επιβάτη από 56 ευρώ στα 75 ευρώ! Μένει άλλη μια εταιρεία με 44 περίπου ευρώ για 7,5 ώρες!

Θα περίμενε κανείς μια στοιχειώδη αντίδραση κάποιων φορέων στη Μήλο και στα άλλα νησιά. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Ούτε καν από αυτούς που ζουν από τον τουρισμό στα νησιά μας και είναι πολλοί. Ούτε από όσους ορκίζονται στον ανταγωνισμό που επαγγέλλεται η ελεύθερη αγορά! Ούτε οι φιλελεύθεροι αντέδρασαν, ούτε οι νεοφιλελεύθεροι, ούτε τα κανάλια της τηλεόρασης που δεν προλαβαίνουν λόγω Πισπιρίγκου, αλλά προλάβαιναν να παίζουν τα πάντα (ακόμη κι ό,τι δεν συνέβαινε) 4 χρόνια πριν…Την ίδια ώρα, οι δύο αεροπορικές εταιρείες αιφνιδίως έχουν τις ίδιες τιμές ναύλων! Κοντά στα 100 για Μήλο, λίγο λιγότερα από Μήλο για Αθήνα!
Μα ίδιες τιμές! Η λέξη καρτέλ βρήκε τον ορισμό της! Κι εδώ ελεύθερη αγορά! Κι εδώ ελεύθερος ανταγωνισμός! Κι εδώ ξόρκια στον καταραμένο ρόλο του Κράτους! Η αφασία επίσης συνεχίζεται και στον αέρα… Αφασία από φορείς, από μέσα ενημέρωσης, από συλλογικότητες, από κανάλια…Μα η τηλεόραση δεν θα πει ούτε για τα καύσιμα που θα πάνε μέχρι τον Ιούλιο 3 ευρώ! Γιατί να το πει;  Ίδιοι είναι οι ιδιοκτήτες…Το Κράτος απών! Δεν προλαβαίνει! Έχει δουλειές να τελειώσει όσο προλαβαίνει…
Άσε τον κόσμο να ζορίζεται…Τον έχουν αναλάβει τα κανάλια…Αυτή η αφασία πρέπει να σταματήσει γιατί θα την πληρώσουμε όλοι οι νησιώτες, επαγγελματίες, κάτοικοι, επιχειρηματίες.
Αυτή την αφασία επιχειρούμε σήμερα να διακόψουμε. Γιατί κάποιοι ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τη βιωσιμότητα των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων και όχι για τα υπερκέρδη των καρτέλ. Γιατί όταν κάποιοι δεν θα αντέχουν να έλθουν στο νησί, όταν σταματήσουν οι υπεραυξήσεις τα σαββατοκύριακα, όταν το παραμύθι της προπαγάνδας που φτάνει στα ευάλωτα αυτιά κάποιων φτάσει στην τσέπη τους, τότε θα είναι αργά!

Δεν θα τους σώνει τίποτα…Όλα όμως είναι επιλογές!
Επιλογές αυτών που αποφασίζουν να στηρίζουν πολιτικά τα καρτέλ στην ακτοπλοΐα, στην ενέργεια και παντού. Και κυρίως αυτών που τους στηρίζουν πολιτικά, πιστεύοντας αφελώς, το απατηλό νεοφιλελεύθερο παραμύθι τους! Και στην προπαγάνδα των Πισπιρίγκων…
Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μήλου

Αφήστε μια απάντηση