Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής
Σε όλα τα περιστατικά, τα οποία παρουσιάστηκαν τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια, η κυβέρνηση καταγράφει σημαντικές επιτυχίες στην έγκαιρη και αποτελεσματική κατάσβεση των πυρκαγιών, γεγονός που πιστώνεται και στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Προστασίας, παρά τα λιγοστά μέσα και προσωπικό. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα την αντιπυρική προστασία.
Τόνισε ότι «δεν προσφέρουν θετικό έργο φωνές αντιπολιτευτικές που ακούστηκαν στο παρελθόν και ιδιαίτερα πέρυσι σε κάποιες μεγάλες φωτιές στην Αττική, όπου άκριτα προσπάθησαν να κερδίσουν κάποια πολιτικά οφέλη, λέγοντας, ότι «άργησε το κράτος», «άργησε η πολιτική προστασία», « άργησε η πυροσβεστική», «άργησαν τα μέσα» κ.ά. Το σχόλιό μου είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όλοι τους ειδικούς, χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η πραγματικότητα σε κάθε συγκεκριμένη περιοχή».
Ο Ν. Συρμαλένιος πρόσθεσε: «Είμαστε νησιώτες και οφείλουμε να πούμε όμως ότι δεν είναι καλυμμένα όλα τα νησιά με τον τρόπο που θα έπρεπε να καλυφθούν και αυτό είναι ένα ζήτημα που οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξετάσουν. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, πιθανόν αυτό που κερδήθηκε στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το «ένα προς ένα», από το 2019, να βοηθήσει. Που θα πρωτοπάει, βέβαια, αυτό το «ένα προς ένα», γιατί όλοι περιμένουν σε όλους τους τομείς, στην υγεία, στην δημόσια διοίκηση».
«Θέλω να πω δύο παραδείγματα. Πέρυσι, μπήκε μια μεγάλη φωτιά στη Νάξο, η οποία αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα, εντός ελάχιστων ωρών, όμως αποδείχθηκε ότι στα μέσα τα οποία είχαν σταλεί, έπρεπε να πάνε ελικόπτερα και όχι αεροπλάνα, τα οποία δεν μπορούσαν να ελιχθούν μέσα στις χαράδρες και στους περίεργους ορεινούς σχηματισμούς της ορεινής Νάξου, και παραλίγο η καθυστέρηση αυτή να στοιχίσει στο να φτάσει η φωτιά σε οικισμό, σε μεγάλο χωριό της ορεινής Νάξου. Τελικά, το πτητικό μέσο αντικαταστάθηκε γρήγορα και μπόρεσε να λυθεί το ζήτημα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πόσο οι ιδιομορφίες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή είναι τέτοιες, που ευθύς εξαρχής πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη πληροφόρηση από τις επίγειες δυνάμεις. Επίσης, είχαμε πει κάποια στιγμή ότι στην ορεινή Νάξο, πιθανόν να υπάρξει ένα μόνιμο κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεν ξέρω αν έχει προχωρήσει αυτή η πρόταση. Προφανώς, υπάρχει σε πολλά άλλα νησιά, βεβαίως μικρότερα από τη Σύρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη. Η Άνδρος είναι μεγάλο νησί σε έκταση, έχει πολλούς ορεινούς όγκους, έχει πάρα πολλά χωριά. Υπάρχουν δυνάμεις εκεί.
«Στη Μήλο δεν υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις και είχαμε τελευταία κάποιες «περίεργες» ως προς την προέλευσή τους πυρκαγιές, για τις οποίες περιμένω και αποτελέσματα, αν υπάρχει κάποια έκθεση των εμπειρογνωμόνων. Π.χ. κάηκαν δύο ασθενοφόρα μέσα στο κέντρο υγείας, ταυτόχρονα. Αυτό ήταν πάρα πολύ περίεργο και ακόμα πολλοί διερωτώνται, τόσο γιατροί όσο και κάτοικοι, διότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που έχουν γίνει αιτίες αντιπαραθέσεων γύρω από το κέντρο υγείας, που δεν ξέρω πραγματικά που οφείλεται. Μετά από αυτό το γεγονός υπήρξε και φωτιά σε κατάστημα, παραλίγο να επεκταθεί και σε άλλα γειτονικά μαγαζιά, δηλαδή να καούν μικρές επιχειρήσεις. Εκεί βοήθησε ένα στοιχειώδες μηχάνημα του Δήμου, το οποίο κατάφερε, με μεγάλη πίεση βέβαια προς το Δήμο, γιατί ήταν και νύχτα, να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά».
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.