Μήνυμα του Μπάμπη Μπιλίνη για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

“Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940

¨Τιμάμε τους προγόνους μας, που με χαμόγελο και ενθουσιασμό μπήκαν στον αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας για λευτεριά και δημοκρατία μέχρι την απελευθέρωση, την νίκη.

Ιδιαίτερα εμείς στο Μοσχάτο και στον Ταύρο:

Τιμάμε τους προγόνους μας, τις γιαγιάδες μας και τους παππούδες μας, που συμμετείχαν στον  αγώνα στα ελληνοαλβανικά βουνά, στα οχυρά στα βόρεια σύνορα, στον απελευθερωτικό αγώνα στην διάρκεια της κατοχής. .

Τιμάμε την Αθηνά Χατζηεσμέρ την νεαρή αγωνίστρια από τον Ταύρο, που μπήκε στον αγώνα, προδόθηκε συνελήφθη από τους ναζί, βασανίστηκε χωρίς να αποκαλύψει τους συναγωνιστές της και εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο Καισαριανής στα 17 της χρόνια στις 2 Οκτωβρίου 1944. Δέκα μέρες πριν οι Γερμανοί φύγουν από την Αθήνα.

Τιμάμε τις γυναίκες και τους άνδρες του Ταύρου, που συσπειρωμένοι στην Εθνική Αλληλεγγύη, την μητέρα του αγώνα, με συσσίτια, με κοινωνικά ιατρεία, με βοήθεια στους αγωνιστές και στις οικογένειες τους, κράτησαν ψηλά το φρόνημα του αγώνα.

Τιμάμε τους εκτελεσμένους έντεκα Έλληνες Ρομά πατριώτες από τους ναζί και τους δοσίλογους συνεργάτες τους στο μπλόκο της γειτονιάς της Αγίας Σοφίας . Οι Γερμανοί κυνηγούσαν τους Ρομά όπως τους Εβραίους.

Τιμάμε τις γυναίκες και τους άνδρες αντιστασιακούς από το Μοσχάτο για τους αγώνες τους και στην Μάχη της Ηλεκτρικής τον Οκτώβρη του 1944, όπου υπερασπίστηκαν την ηλεκτροδότηση της Αθήνας από την δολιοφθορά των ναζί.

Η ιστορία μας –  διδάσκει:

Ο φασισμός, ο ναζισμός, ο ρατσισμός μόνο πόλεμο, καταστροφή και ανθρώπινο πόνο έχουν να δώσουν.

Η λευτεριά, η αλληλεγγύη, η ειρήνη, η δημοκρατία είναι  ευημερία.”

Αφήστε μια απάντηση