Δελτίο τύπου ΟΣΥΓΥ για τη μέρα της γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022

«Σταματήστε τον πόλεμο!»

«Καταργούμε τις διακρίσεις-Σταματάμε τις προκαταλήψεις»

#BreakTheBias

 

Σε ένα κόσμο ωμής επιβολής της εξουσίας, ανασφάλειας, πολέμων και πολλαπλών κρίσεων, σε ένα κόσμο στον οποίο η ανθρωπότητα δε μαθαίνει από την αιματηρές της επιλογές στο παρελθόν, όπου οι τεχνολογικές ανακαλύψεις χρησιμοποιούνται ως μέσο μαζικού ελέγχου και το περιβάλλον νοείται μόνο ως πηγή ασύδοτου πλουτισμού …σε αυτόν τον κόσμο γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας το 2022.

Μπροστά σε αυτές τις τρομερές προκλήσεις, σήμερα, 8 Μαρτίου 2022, ενώνουμε τις φωνές μας με τις γυναίκες όλου του κόσμου διεκδικώντας ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους άνδρες και γυναίκες όλου του κόσμου για να σταματήσουμε τον πόλεμο, να καταργήσουμε τις διακρίσεις, για να σταματήσουμε τις προκαταλήψεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε για να γιορτάζουμε κάθε χρόνο τα επιτεύγματα των γυναικών σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Καθιερώθηκε ως αναγνώριση της δυσκολίας επίτευξης ίσων ευκαιριών, της έντασης και της διάρκειας των καθημερινών αγώνων ανώνυμων και επώνυμων γυναικών για ισότητα και χειραφέτηση.

Παρόλες τις μεγαλόστομες υποσχέσεις, τις εορταστικές ευχές και τα μανιφέστα, οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις, τα στερεότυπα είναι κυρίαρχα και απαιτούνται καθημερινές …

Στην Ελλάδα του 2022, θεσμικά όργανα της πολιτείας, όπως η Γενική Γραμματεία Ισότητας καταργούνται, αυτοδιοικητικές επιτροπές, όπως η Δημοτική και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας δε λειτουργούν, «εκπαιδευτικό» υλικό που προορίζεται για τα σχολεία περιέχει  οπισθοδρομικές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας, δεκάδες γυναικοκτονίες αποδίδονται σε «ερωτικό πάθος» και «ζήλεια» και γίνονται απόπειρες συγκάλυψης και «ξεπλύματος» τους.

Και δεν είναι μόνο αυτά: τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας ήρθαν στο προσκήνιο ζητήματα όπως τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία, τις απλήρωτες υπηρεσίες παροχή φροντίδας, την εκμετάλλευση από τους εργοδότες και τις επιπτώσεις της τηλεργασίας στην καθημερινότητα, την επιδείνωση της ψυχικής υγείας.  Η πανδημία επιτάχυνε τις συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες σε μισθούς, και οπισθοδρόμησε τους δείκτες ισότητας.

Ας γίνει λοιπόν η σημερινή ημέρα η αφετηρία για ατομική και συλλογική αφύπνιση και δράση! Ας γίνει αφετηρία για να γίνει πράξη το παλαιικό αίτημα για ειρήνη, για δημοκρατία, για ισότητα.

Αφήστε μια απάντηση